[]

Üniversiteler akademisyen alırken adil mi sizce

İncelerken gözüme çarptı sizce de bariz bir şekilde adam kayırma olmamış mı bu olayda ? --- fatih yavuz yazık oldu sana

www.ins.yildiz.edu.tr


 
bunun aynısı günde onlarca kez yaşanıyor. maalesef üniversiteler ali babanın çiftliği şeklinde yönetiliyor.


  • la rana  (30.01.17 15:46:30) 
%100 adil değiller. Bütün alımlar böyle ahbap-çavuş ilişkisi üzerinden yürüyor neredeyse.

Ben bir mülakata girmiştim 3 sene kadar önce, 2. sıradaki çocuk yazılı sınavda benden 40 puan fazla alırsa ancak önüme geçiyordu. Çocuğa 75 verdiler, bana 25. 25. Yüksek lisans düzeyine gelmişim, akademik çalışan olmak için gerekli tüm koşulları sağlıyorum ve günlerden bir gün bir yazılı mülakata girip 25 alıyorum. Bir de hayatta hiç 25 almamışım o zaman kadar. Şaka gibi.
  • buff  (30.01.17 15:51:07 ~ 16:01:24) 
burda sıkıntı yaratan durum giriş sınavı sanırım. diğerleri sabit değişkenler zaten. giriş sınavının geçerliliği ve meşruiyeti sorgulanabilir. yazılı mıydı, sözlü müydü, ikisinin ortalaması mıydı ona göre. formulasyona göre sıkıntı yok. ama giriş sınavı hakkeniyetli miydi o tartışılır. sonuçta diğer adayın sınavdaki performansı da önemli.
muhakkak adaletsizlikler oluyordur, hele ki türkiyede. ama çok bariz sıkıntı göremedim kağıt üstünde.
not:akademide değilim
  • limoncello  (30.01.17 15:54:39) 
adam kayırma iki nedenle oluyor:
1) birinin torpiliyle (daha kibarcası referansıyla) alınanlar.

2) çeşitli akademik kriterlerden dolayı tercih nedeni olanlar (eleman 3. sınıftan beri dersin asistanlığını yapıyordur, yani tecrübelidir. veya x alanında çalışacaktır hocalar da o alanda çalışacak birini istiyorlardır. veya çabasını ve becerisini bildikleri (okulu dereceyle bitirmiş olabilir) biri olabilir. onlara pozitif ayrımcılık (kayırma) yapıyorlar.)
  • yemrem  (30.01.17 15:57:02) 
giriş sınavı diye bir bölüm var sözlü mülakat olmalı galiba , kazanan dışında hepsine düşük puan verilmiş öyle olunca insan işkilleniyor


  • nivoandmira  (30.01.17 16:07:00) 
adil olanı görmedim hep bi katakulli.


  • yue  (30.01.17 16:09:23) 
kayırma derken adamın sınavının nasıl geçtiğini bilmiyoruz kesin yargılı konuşmamak gerek.


  • blue eyes white dragon  (30.01.17 16:14:54) 
dediğim gibi haklı olabilirsin, sonuçta görülmemiş şey değil türkiyede. akademisinde, özel sektöründe, devlet sektöründe torpil-kayırma rastlanan şeyler. sadece kağıdı incelediğimde çok bariz-kör gözüm parmağına bir durum görmedim ki o şekilde gördüklerim de oldu.
şimdi sınavın şeklini ve içeriğini bilmiyoruz. yazılı olabilir, sözlü olabilir, hem yazılı hem sözlünün ortalaması olabilir ama ben yazılı olabileceğini zannediyorum. adayların sınav hariç diğer değişkenleri aşağı-yukarı benzer. sınav fark yaratıyor. yazılıda beklenmeyen bir not varsa itiraz edilir kağıt incelemesi yapılır. bu şekilde 5 puan eklenip yüksek lisansa kabul alan kardeşim vardı odtüde zamanında. sözlü sınav-mülakat çok daha subjektiftir tabii. burdaki arkadaşlar da yazılı olsun sözlü olsun, ben sınavın yazılı olduğunu düşünüyorum. hakkaniyetle o puanı almış olabilir, bilemeyiz. bir kayırma durumu da olabilir dediğin gibi onu da bilemeyiz.
şimdi burda isimler de açık olduğu için kazanan arkadaşı da zan altında bırakmak da hoş değil, bir de hakkaniyetle kazandıysa. sonuçta kayırma olduğu kadar hakkıyla kazanan birçok arkadaşımız da var.

tabii ben bu işin içinde değilim, kendi fikir ve gözlemlerimi söylüyorum. işin içinde olan arkadaşlarımız daha iyi bilebilirler.
  • limoncello  (30.01.17 16:22:23) 
3 numarayi bariz harcamislar. yedek elemanin toplam puanina bakilirsa bariz bir sekilde onun puanina gore diger adaylara ayar verildigi belli. sonra bu hocalar, biz bilim yapioz soyle boyle kac yillik hocayiz diye konusurlar. memleketimin goygoycu prof ve doclari..kendileri de sisteme boyle girdikleri icin, ayni liyakati(!) devam ettiriyorlar.


  • ubi dubium ibi libertas  (30.01.17 17:12:24) 
Ben de bunu anlamiyorum ya. Yetistirilmis bi ogrenciyi almalarini anlarim ama bombos tiplere bu kayirmaciligi yapmalarini anlamiyorum
Bu sekilde torpillenmek icin ne yapmak gerekiyo?

  • durgunfoton  (30.01.17 20:35:39) 
Dandik ALES ve ezbere dil puanıyla akademisyen seçmek ne kadar mantıklıysa bu da o kadar kayırma.


  • devilred  (30.01.17 20:55:15) 
Hayır değil. Malesef dosyalar öne alınıyor net duydu bu kulaklar ve 3 sıradaki adam akademisyen oldu yani 1. Değil 3. :/


  • cekirdekabugu  (30.01.17 20:59:40) 
Kendi kadromda yüzde yüz adil davranıldığına inanıyorum, hem bir kişi hariç jüriyi kişisel olarak tanımıyordum, onlar da beni tanımıyordu. O bir kişi de dersime girmişti ama çok prensipli bir kadındır, beni hiç tanımıyormuş gibi davrandı. Hatta diğer iki hoca mezuniyetimi duyunca öğrencisi olduğumu anladılar ve şaşırdılar.

Bu listede evet ales ve yds puanları görünüyor olsa da açıkçası yapılan yazılı sınav belirliyor alımları. Hocalar yazılı sınavları daha çok önemsiyorlar. Eskiden sınav sözlüydü ama şu an sınavın yazılı olarak yapılması hocaları biraz daha net davranmaya itti diyebiliriz çünkü yazılı sınav kanıt niteliği taşıyor ve aday dava açarsa direkt kağıt incelenir. Bu yüzden bazı bölümler adil olmaya çalışıyor, bazı bölümlerse dediğiniz gibi puanlarla oynuyorlar. Yani açıkçası bölümden bölüme değişiyor.
  • duyond  (30.01.17 21:11:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.