[]

Genellikle dincilerde rastlanan Allah'a şirk koşma durumu

şimdi soyle bir olay gozlemledim, duyurunun psikologları uyarsın yanlısım varsa,

Bu dinci kişiler dinle çok fazla uğraştıkları için narsizm ve egoları asırı yukselıyor, cunku kendi gozlerinde dindar- her seye layik insanlar.

Phase 2. bu kişiler artık her seye yasak-haram-günah koyma olayını kendilerinde goruyor. Mesela bir sey yapacaksınız sizi uyarıyorlar o yaptıgın gunahtır dıye.

Bu da Allah'a şirk koşmak demek oluyor, neden? cunku sen gunah yarattın kafandan direkt allahın bilebilecegi bir seyi bilmiş olarak gördün kendini.

var mı dogruluk payı?

 
evet, ahmet mahmut ünlü'nün "satranç haramdır" beyanatı, aynen senin bu dediğine bir güzel örnek teşkil ediyor. binaenaleyh, zinhar sıçmıktır.


  • tutmayın küçük enişteyi, salıverin gitsin  (30.01.17 01:13:57 ~ 01:14:28) 
Ya o öyle değil aslında, ben bunların ciğerini bilirim. Bu kitlelerin nesilden nesile hocadan talebeye aktarılan haramları günahları var. Kendilerini çok küçük görürler hocalarını şeyhlerini mürşitlerini büyük görürler. Bu şekilde şirke batarlar. Kuranda yazmamasına rağmen hocaları günah dedi diye bir şeyi günah kabul ederler. Bu şirktir. En basitinden bir mezhebe tabi olanlar, mezhep imamlarının haram listesini haram kabul ediyorlarsa yine şirk içindeler. Dinde kuralları Allah koyar. Kullar koyamaz peygamberler dahil.


  • sekerse tehlike  (30.01.17 01:15:50) 
Yani Bu insanlar bişeye günah diyorsa muhakkak onu birinden duymuştur. Bunlar "ben kimim ki kuranı anlıycam, hem bu din basit bişey değil, hocalarımın hocaları araştrmış ben ancak onlardan öğrenebilirim" kafasındalar


  • sekerse tehlike  (30.01.17 01:17:57) 
hocam bazı konularda günah nedir, ne değildir çok açık. anlaşılır şekilde yazmaya çalışacağım.

örnek vereyim, sen içki içersin. dinci sana der ki bu günah. e bu doğru, bu şirk koşmak değildir. çünkü bellidir, günah/yasak/haram(adına ne dersen de). ya da sen sevgilinle sevişirsin. dinci derki bu da günah. bu şirk olmaz, çünkü evet günah/yasak.

ama sen yemeği sol elle yedin diye, bu günah derse, "hsktir lan" diyebilirsin anlarım.

bu arada, satranç oynamak caiz değildir. cüppeli'nin söylediği doğru. ama işte akla ve mantığa uymadığı için... neyse devam edemeyeceğim.
  • kafir  (30.01.17 01:19:37) 
Bazı densizler insanın cennetlik ya da cehennemlik olduğuna dair kararlar verebiliyor.

Okumamaktan, araştırmamaktan, biraz da doğada var olan hayvanlıktan kaynaklanıyor. Haklısınız bu konuda.
Tüm her şeyi sağlı sollu tartmak, irdelemek, ele almak lazım. At gözlüğü pek de iyi bir şey değil.
  • empty man  (30.01.17 01:21:35) 
bunlar müslüman (teslim olmuşlar) olabilirler ama mümin (iman etmiş) değiller. Türlü şirk içindeler. Hristiyanları cehenneme kendilerini cennete koyarlar sorsan ama biri isa allahın oğlu diyor, biri muhammed allahın sevgilisi diyor. Ne farkı var. Farklı bir din olmuş, kuranın tabiriyle "atalarının dini" işte.


  • sekerse tehlike  (30.01.17 01:22:05) 
egolarının yükseldiğine katılmıyorum ama ikincisi doğru. sebebi de kendilerine görev olarak görmeleri ve günahtan alıkoyunca sevap kazanacaklarını düşünmeleri.

bu şirk koşmak değil.
  • pinkpeony  (30.01.17 01:25:19) 
Gerçekten günah / etik ahlaki olmayan bir eylemden alıkoymaya çalışmak tabii ki güzel ve erdemli bir davranıştır bence de. Birisi adam öldğrmeye niyetliyse onu durdurabiliyorsan durdurmalısın misal.


  • sekerse tehlike  (30.01.17 01:27:45) 
ASiri dincilerde her seyi gunah sinifina sokma durtusune sikca rastiliyorum ben de. Adamin isi gucu "gunah" olmus artik. Nerede ne gunah var onu arastiriyor surekli, hergun yeni bir gunah kesfediyor sagdan soldan duyup. Geri kalan gunah olmayan seylerin de gunah olma ihtimali uzerine dusunmeye devam ediyor, gunah oldugununa dair sozum ona bir ipucu buldugunda adeta seviniyor. Sevap da dinin bir parcasi ama sevapla pek ilgilenmiyorlar, hep gunahlarla. Bir gun kuran dile gelip "ulan yaptiginiz her dey ama her sey gunah!" dese ooleyy her sey gunah diye sevincten hava ucacaklar.
Birden fazla kiside gordum ayni durtuyu.

  • stavro  (30.01.17 01:40:41 ~ 02:40:33) 
bir insanın karşısındakini günah konusunda uyarması şirk değil ki. bu insanlar kafalarına göre günah ya da haram belirlemiyor. zaten haram olan bir şeyi karşısındaki yapınca uyarma ihtiyacı hissediyor. yoksa haram olmayan bir şeye haram diyemez kimse ki bu da dinden çıkartır zaten.

bu şekilde uyarmanın egodan olduğunu sanmıyorum. belki bazı insanlar mahalle baskısı olduğunu düşünüp bundan rahatsız olabilir ama bu başka bir durum. şirk, ego doğru tanım değil.
  • black mamba  (30.01.17 01:42:07) 
Dini kaynaklarca genel olarak (yani tartışmalı durum olmadan) günah kabul edilmiş şeyleri (misal adam öldürmek) hariç tutarsak evet, şirk tanımına uyar. Ama bu kişiler şirkten değil de mesela ağızlarına bir damla içki değmesinden veya mahallede domuz eti satılmasından korkarlar. İlki düşünmeyi gerektirir, diğeri daha basittir. Çünkü kendi akıllarıyla düşünüp karar verecek kapasiteleri yoktur, bunu hakaret anlamında söylemiyorum, gerçekten yoktur. Kendi başına düşünemeyen diğer canlı türlerinde olduğu gibi sürünün peşinden gider, çobanın dediğini yaparlar, çünkü bu şekilde güvende hissederler. İronik bir şekilde aslında kuranda insanlara akıllarını kullanmaları, sırf diğerleri öyle yapıyor diye aynı davranışları tekrarlamamaları yönünde çokça uyarı vardır. Arkalarında yine düşünmeden herkesin birbirini onayladığı koca bir sürü olduğu için de kendilerine güvenleri çok yükselir. Bu yüzden birey kimliğini daha fazla geliştirmiş kişinin sürünün içinde "dans ederken" kendi hayrı için dikkatli olması gerekir :)

edit: sürüden kastım belli bir cemaat, din mensubu vs. anlaşılmasın, sürü davranışı gösteren insanların oluşturduğu kümeyi kastediyorum, her nerede olurlarsa.
  • mikro patlama  (30.01.17 02:37:57 ~ 03:12:32) 
Böyle saçma şey duymadım.

Kafasından kimse haram veya günah uyduramaz. Mutlaka Kuran'da veya sünnette bu içtihadın karşılığı olması gerekir. Senin bu içtihadın mevcudiyetini veya detaylarını bilmemen bunu ortadan kaldırmaz.

Kuran'da açıkça yasaklanmayıp peygamberin yasakladığı şeyler vardır. Zira peygamber Allah'ın iradesi dairesinde bu tür kurallar getirebilir, getiremez diyenler tövbe etsin.
  • zamandan ve mekandan ari  (30.01.17 09:57:59) 
Çünkü insanları uyarmayı, doğru yolu tebliğ etmeyi kendilerine vazife olarak görüyorlar.

İşin mahalle baskısı tarafının doğmasına sebep olan şey bu.

Bir de üstüne x günahtır, kaynak sahih-i mabadî diye bir şey attın mı; nurtopu gibi şirkin hayırlı olsun. Büyük şirke düşüyorlar ki seneye de girerler.
  • feel the blanks  (30.01.17 10:07:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.