[]

Başkalarını görünüşü üzerinden aşağılayan insanlar

Bu tür insanların içinin irin dolu olduğunu düşünen bir ben miyim? Nedir bunun motivasyonu?

Kusura bakılmasın ama en çok da burada görüyorum bu davranışı, hatta daha az önce gördüm bir soru altında. Herkes herkesi beğenmek zorunda değil lakin bu aşağılama ukalalığını sergileme cesaretini kendinizde nasıl buluyorsunuz? Oysa sizi beğenmeyen de var, hep oldu ve hep olacak. Birilerini görünüşü üzerinden aşağılıyor olmanız sizin daha güzel görünmenizi sağlamaz.


 
haklısın.


  • thewizardofearthsea  (30.01.17 01:01:04) 
internette insanlar ayrı bir ahlak anlayışına bürünüyor. trafikte araba içinden millete hareket çekmek küfür etmek gibi. yüzyüze yapılmayacak şeyler.

medeni olalım biraz.
  • sttc  (30.01.17 01:06:18) 
Haklısın ben eşofman gitmeyi seviyorum rahat sonuçta, geçen kuzeni akşam yemeğine çıkarcaz askere gidiyor diye abim bir giyinmiş zannedersin ingiliz kraliyet ailesi üyesi bende eşofmanı çektim göte çıktım. Bana bu ne böyle çapulcu gibi gelmişsin dedi, sonuç olarak hepimiz aynı yemeği yedik vale benim kapımı açtı aracı ben sürdüğüm için ben kazandım yani.

Olay bir yana ben zerre takılmam, bana eşofman giydim diye çapulcu vs diyecek adam benimle tartışacak kalitede bir adam değildir zaten daha çok ekmek yemesi lazım.
  • gozu acik sevisen yahudi  (30.01.17 01:08:39) 
@sttc

Yok, bu tür insanlar kendi aralarında da yoldan geçen biri için "gördün mü bak ne giymiş?" ya da "şuna bak, fil gibi" diyecek tıynette insanlar.
  • devilred  (30.01.17 01:11:05) 
herkes ikiyüzlü. buraya gelip boyu kısalarla alay edilmesine saydıranlar kilolularla alay etmeyi ve hor görmeyi normal görecekler misal.


  • pinkpeony  (30.01.17 01:11:43) 
Bahsettiğin cesaret sanal ortam cesareti. Yüz yüze olunsa kimse kimsenin yüzüne karşı atıp tutamaz, sıkar biraz:)


  • peggy  (30.01.17 01:11:44 ~ 01:12:25) 
Ne yazıldı ne çizildi bilmiyorum öncelikle, kendi görüşümü belirteyim.

Ben seni haklı buluyorum ancak birkaç uç örnekten bahsetmek istiyorum.

Dış görünüşe göre insan yargılamak bazen bireysel savunma mekanizmamızdan kaynaklanabiliyor, örneğin tinerci tipli diye tabir edilen tekinsiz bir imaj çizen insandan tedirgin olmamız şaşırtıcı olmayabilir. Her ne kadar doğru bulmasam da bunun ters bir örneği de Hallo Effect diye tabir edilen; güzel giyinimli ve güzel tipli insanların iyi insanlar olduğu yanılgısı da sosyolojik bir gerçek.

Bu tarz uç örneklerin dışında insanları dış görünüşlerine göre yargılamak (şunu giymiş, yok işte poposu büyük, o kadar profesör olmuş doğru düzgün giyinemiyor vs vs) gibi kalıpsal yargılamaların boş insan işi olduğunu düşünüyorum. Şu ana dek denk geldiğim en donanımlı insanlar hep son derece sade ve basit dış görünüşe sahip insanlardı. Çünkü daha önemli şeylerin peşinde koşan insanların bu tarz ufak şeyleri aldırdığını pek düşünmüyorum. Güzel görünmek, güzel olmayı istemek herkesin kendi tercihi olur ya da olmaz, mutluluk verici olabileceği gibi saçma da gelebilir ama dış görünüşü havalı olmayan bir insanın donanımsız olduğunu düşünmek bizim ülkemizde çok yaygın. Mesela Türk kadını genelde minyon tiplidir ve burada çoğu kişi 30 yaşında dahi yeni mezun muamelesi gördüğünü söyleyebilir. Çünkü genç görünümlü= bikgisiz= tecrübesiz gibi etiketlemeler de çok yaygın. Halbuki dünyada 14-17 yaşlarında devasa buluşlar yapan insanlar dahi mevcut. OYh ne çok konuştum, bu örnekler uzar gider ama genel olarak Türk insanında biraz daha fazla bence bu özellik. Boş işlerle çok fazla ilgilendiğimiz için de olabilir.
  • neferkitty  (30.01.17 01:13:13) 
insanın kendi elinde olan şeyler için bir nebze 'anlaşılabilir'. ancak doğuştan gelen, genetik olan, değiştirilemeyecek şeyler üzerinden birini aşağılamak başlı başına bir aşağılık kompleksi. keza aynı şekilde, elinde olmadan çaba göstermeden elde edilen şeyleri övünç kaynağı haline getirmek de basitlik.


  • icim urperiyor  (30.01.17 01:13:13) 
Hayatını giderek artan bir kiloda şu an ise uzun zamandır obez olarak geçiren bi insan olarak yolu kilolu olmakla kesişmemiş tüm insanların kendilerinde kiloluları aşağılama hakkını gördüğünü, bu konuda birleştiğini yaşayarak öğrendim.
Hatta daha acısı, bi dönem kilolu olup bi şekilde kilo veren insanlae o aşağılanmanın ezikliği ile aynı şeyi başkalarına karşı yapıyorlar.
Bunun ne kadar incitici,ne kadar kırıcı bir şey olduğunu umursamıyorlar bile. Lisedeyken o kadar ağzıma sıçıldı ki bu yüzden intiharı bile düşünmüştüm. yıllar geçti ama değişen bir şey olmadı hala aşağılanıyorum. Ama en azından yüzlerine karşı takmıyormuş gibi davranmayı öğrendim.
Öyle içimi dökmek istedim sadece.
  • bir nick var benden iceri  (30.01.17 01:27:53) 
Var boyle insanlar ve bence fazlasiyla avam. Hatta ismi lazim degil zamaninda yine buradan bir kadin aynaya hic bakmamis gibi bana fiziksel birkac imada bulundu ki, kafa olarak buna musaitim :) ve umursamamda hic ama o fiziksel gorunumuyle bana abuk subuk konusmasi acayip ironikti. Boyle kisileri gordugum vakit umursamiyor ve olay mahallinden uzaklasiyorum.


  • bruceandwayne  (30.01.17 01:38:31) 
@bir nick var benden iceri

Sonradan zayıflayan şişman en beteri gerçekten de. Dışları güzelleşirken içleri çirkinleşiyor nedense.

@j r r tolkien hayrani

Başka bir duyurudan bahsediyordum ama bir benzeri dediğinde de mevcut.
  • devilred  (30.01.17 02:42:39) 
bireyler arası ilişkilerde biz ne kadar reddetmeye uğraşsak bile dış görünüş önem taşıyor. halo etkisinden birisi bahsetmiş zaten, bilinçaltımız istem dışı bu süreci gerçekleştiriyor. primatız en nihayetinde, o kadar da zeki bir tür olmadığımızı düşünüyorum. fakat sizin bahsettiğiniz gibi bilinçli olarak bir insanın dış görünüşü üzerine kafa yorup, bu konuda aşağılayıcı yorum yapanların zaten pek muvaffak bireyler olduklarını sanmıyorum. beynini kavramlar/fikirler üzerine yormayanlar genelde halihazırda kıt olan beyinleriyle başkalarını ellerinde olmayan nedenler yüzünden kendi koyduğu sözde güzellik " standartlarına " uymadığı için küçümseyip, gereksiz varlıklarına en azından kendi çerçevelerinde meşruiyet kazandırmaya çalışırlar. düşünsenize, bizden çok daha gelişmiş bir medeniyet ruhumuz bile duymadan bizi izliyor ve bir primatın diğerini dış görünüşü yüzünden aşağıladığını gözlemliyor. sırf şu hareket bile çok da sapiens olmadığımızın ispatı aslında.

edit: meşruiyet o, meşrutiyet ne lan :D
  • scotty cheese cake  (30.01.17 03:01:09 ~ 03:06:02) 
Sana katılıyorum. Duyuruyu bilmiyorum ama genel olarak aynı görüşteyim.

Hani, basit şeyler olur. Örneğin, o gün kendime bakmamışımdır, saç baş darmadağındır, yakın bir arkadaşım gelir ve 'Papaza dönmüşsün' der. Hepimizin böyle günleri olabilir. Ya da içsel olarak insan kendine yakın olanı kendince güzel bulabilir ve ona yaklaşabilir. Görünüşü aşağılamak bambaşka bir şey.

Sadece Türkiye'de yaygın değil bu, Amerika'da 'body shaming' diye geçiyor ve suç sayılması yakındır. Hatta, hemen bir baktım, konu ile ilgili dava bile varmış.
reason.com

Bana 'Şişman insan kendine bakmayan, sağlığına dikkat etmeyen kişidir. Bu yüzden de saygı duymam' savunması tamamen bahane gibi geliyor. Kendine başka şekillerde bakmayan, sağlığını başka şekilde bozan kimseye bu kadar ayrım yapıldığını sanmıyorum ya da aynı kişinin baz istasyonundan en az 30 metre uzakta yaşamaya çalışmasına dikkat etmiyor bile olabilir. Sağlığın görünüşü etkileyen o kısmı ile ilgilendiğini düşünüyorum. Eğer sağlıkla ilgili her etmende bu ayrımı yapıyorsa, sadece kilo, yiyecek ve sigara ile ilgilenmiyorsa, saygı duyar geçerim.

Olay sadece kilo değil tabii ki, ama yukarıda da konusu geçtiğinden ve en çok dalga konusu olan konu olduğundan ilk aklıma geldi. Yani, karşımızdaki kişi Brad Pitt / Angelina Jolie olsa bu ona dalga geçme veya aşağılama hakkını mı verecek. Ya da çirkin ördek yavrusu kuğuya dönse milletle dalga geçmesini haklı mı kılacak. Kendiyle gurur duysun, biz de onunla duyalım da, ayıp yahu.
  • aychovsky  (30.01.17 09:27:10) 
kisisel gozlemim; genel olarak kendiyle barisik olmayan, kendini begenmeyen, donanim olarak yetersiz ama egosu yuksek tipler bunu yapanlar. en basit haliyle kendi hissettigi ezikligi bir baskasini ezerek tatmin etmeye calisma hali.


  • jimicik  (30.01.17 11:00:59) 
aychovsky'nin yazdığını (body shaming) bu duyuruda yapan çok kişi var. biri "şişmanım" diye duyuru açıyor, hemen "şişmansan sana sana duymam, yedin şiştin"ciler geliyor. bunlar ne olacak?


  • pinkpeony  (30.01.17 18:22:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.