[]

Yanmak üzerine bişiler( cehennem)

Hiç şöyle düşündünüz mü mesela parmağımız yanıyor, ne kadar fazla acı çekiyoruz, o bölge zarar görüyor, hemen toparlansın istiyoruz filan. Bu dünyada olan maddesel bir şey.Tecrübe ediyoruz. Bir de bize söylenen cehennem ateşinin burdaki ateşten kat be kat yüksek olacağı ve vücudumuzun bir bütün halde yanacağı. Böyle bakınca olaya ne kadar korkunç değil mi? Ufak bir parmak yanmasıyla bile bu kadar ilgileniyoruz, oradaki ortam feci olur yani.Rahatlama şansı da yok bi süreliğine. Böyle düşününce ''yoktur öyle bişi'' diyerek rahatlatmaya çalışıyorum kendimi ama ya varsa diye de içim içimi yiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?




 
Cehennemin öyle ateşten mateşten olduğunu Dante uyduruyor korkma yok öyle bir şey.


  • angelus  (30.01.17 00:08:19) 
"Yok ya öyle bir şey, kafana takma. Bunlar yalan dolan."


  • m e b  (30.01.17 00:10:53 ~ 00:11:51) 
Düşünmedim. Kitap okumayı sevmiyorum. Filmi çıkınca izlerim. Sen aç oku ama başkasının söylediklerini dinlemek yerine. Oradaki tarifler daha çok hoşuna gidecektir. Ceza sistemini oldukça güzel betimlemişler


  • hasmetizm 2046  (30.01.17 00:12:46) 
Soğukta yaşayan baltık ülkelerinin "norse" dinlerinde, yani Thor'un falan olduğu dinde cehennem "buzlarla kaplı çok soğuk bir yer" olarak geçiyor. Zebaniler yerine "ice giants" yani buz devleri var.

Bil bakalım sıcak çölün ortasında çıkmış bir dindeki cehennem neden alevler içinde, ve şeytan bile ateşten yaratılmış?
  • harzem  (30.01.17 00:17:56) 
Ateş ile alakalı olarak ateşin durumuna göre değişir bu durum, ateş harıl harıl yanıyorsa karonmonoksit zehirlenmesi yaşanacağından iyi ama yavaş yanıyorsa bilinç yerinde olacaktır ve yavaş bir ölüm bekleyecektir ve epeyce can yakar. Kutsal kitaplara göre oradaki ateş buradakilerden daha zalim olacağını düşünürsek bir de solaryuma girmiş arto'dan beter oluruz. Şimdi diyeceksin ki bunlar bilimsel cevaplar cehennem ile ne alaka, bence de bilimin olduğu yerde cehennem vs. olmaz.

Bu arada 6 yaşındayken uyku sersemi sobaya sarılmışlığım var, çok acı vericiydi, unutamadım.
  • Apocalypse  (30.01.17 00:35:19) 
bütün dini metinlerde alegorik anlatım tarzı vardır. o cehennem ateşi betimlemeleri, bakın ey inananlar işte o gaddaaaarr bir ceza var, aberiniz olsun be ya mantığında.

gerçi ben çok inançlı değilim, tanrı kavramının daha çok, somut bir gerçeklikten çok kültürel bir gerçeklik olduğu gibi fikirlerim var da konu o değil. yani bu yanma meselesi gerçekten bizim bildiğimiz anlamda ateş de olsa onun için tasalanmıyorum. ufff yanacam yaa çok kötü diye düşünüp gerilmiyorum. onu düşünüp ömür mü geçer? herkese ne olursa bize de o olur işte.

yani gazaba uğramama adına ateşten korkma fikrin mantıklı (dini metinler o ibretlik anlatımları zaten bunun için yapıyor da) da yav ulan nasıl yanacaz, kaç derecedir, mola da yok gibi kaygılar, mantıklı değil bence.
  • wilhelmwasmuss  (30.01.17 00:43:27) 
ben de cehennem'in safi ateşten oluştuğuna, her cezanın ateşle verildiğine inanmıyorum. yeterince acı verici olmazdı bu. yani, fiziksel olarak evet, acı verici ama vicdanını yaralayacak, bilincini zedeleyecek türden cezalar daha iyi olurdu diye düşünüyorum. öyle yılanlar, ateşler, zakkumlar falan çok korkunç gelmiyor diğer yapılabileceklerin yanında.

bir de bence dante'nin cehennemi dinlerdeki cehennemlerden çok daha yaratıcı.
  • rahip janick  (30.01.17 00:54:36) 
Atesse cozumu var. Biliyorsunuz kendini yakip alevler icinde kipirdamadan duran ya da ates uzerinde aci cekmwden yuruyebilen kesisler var. Kolay demeyeyim ama zora dusunce teknigi ogrenebiliriz bence.


  • hildirim  (30.01.17 01:01:44) 
"kat be kat" ifadesi orada bende soru işareti yaratıyor. yanmadan duyulan acı standart bir ölçeğe oturtulmadığı sürece benim için bir şey ifade etmiyor. belki de oturtulmuştur da ben bilmiyorumdur.

hem kat be kat ne? biz nasıl hissediyoruz onu, logaritmik mi? doğrusal mı? mesela 1000 Hz'deki bir sesin basıncını iki katına çıkartırsan artma yalnızca 6 dB oluyor. nasıl hissediyoruz biz?

kısaca "kat be kat" çok muğlak bir kavram bir şeyler düşünmek için.
  • ron dennis  (30.01.17 01:06:57) 
eğer bunlar gerçekse, bence kastedilen ' acı çekmek' . öyle ya da böyle.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (30.01.17 01:22:00) 
şimdi yanlış bilgi vermekten korkuyorum ama bildiğim kadarıyla çok daha farklı teknikler var cehennemde, yanmakla bitmiyor.

ayrıca yanınca da ölünmüyor, yandıkça yanıyorsun ve sonsuza dek yanıyorsun. sonu yok.
  • pinkpeony  (30.01.17 01:31:02) 
Teknoloji çok gelişti artık öyle düşündüğün gibi değil.


  • gozu acik sevisen yahudi  (30.01.17 01:33:17) 
Kılmadığın bütün farz namazlarını kızgın sac üzerinde kılacaksın, iman kurtarmıyor, müslümansan dahi.
Deriler yenilenecek, yeniden yanacaksın.
İrin fışkıracak, ufunet, kan, safra, balgam ıyk.
Sado mazoysan ama var ya... Uuu..
  • kargn  (30.01.17 05:18:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.