[]

lpg kitindeki obd parçası

arkadaşlar merhaba.
bugün ben de aracıma akl marka obdli bir lpg kit taktırdım. obd'li kitler bir miktar daha pahalı normal kitlere göre.
fakat bir sorum olacak. usta takarken obd'yi taktım felan demişti.
ama sonra deneme sürüşü yaparken başka usta dedi ki elimizde obd yoktu. takamaadık. yarın kargoyla gelir. pazartesi gel takalım dedi.
ben de ses etmedim zaten takcaklar diye. zaten söylemese de bilmezdim. çünkü obd nin ne olduğunu bilmem bile.
pazartesi günü kendim kontrol etmek istiyorum. obd dediğimiz parça nasıl bir şeydir?

 
obd bir parça değil aslında "on board diagnostic" açılımı genelde grup olarak her markada farklı bir yerde ve soket tipi olur. o soket üzerinden arabanın ecusu ile haberleşip motor hakkında ısı devir vs. bilgi alınıyor.


  • orpheus  (28.01.17 00:23:11) 
where is my odb isimli programlar var, genelde direksiyonun altında ki bölmede, vites kutusunun çevresinde ya da ön gözün içinde altında falan oluyor. TV'de bulunan scart'a benzer bir girişi var nette aratın elinizle yoklayın bulursunuz. Bu cihaz aslında lpg tüketicisinin içini rahatlatmak için. Düzeni bozuk yapılan araç sürekli hata verir, bu cihazda hatayı siler durur. Yoksa bir işlevi yok, arıza göstergesinde arızanız gözükmez o kadar.


  • gece yazan kedi  (28.01.17 00:33:52) 
Öncelikle; bu ustalarin yatacak yeri yok! Hele lpg'de! Markadan daha önemli iyi usta/montaj.
(git: www.akl.com.tr )

Obd denilen zimbirti ECU-Kontrol Ünitesi yazan parça. Peki ne işe yarar?

Arabanın kendi orijinal ecusu ile haberleşerek, motorun afr ayarini(yani hava/yakit) düzenler/ gerektiğin yerlerde de müdahale azaltır/arttirir. Bu parça olmaz ise ustanin kafasina göre yaptiği her devirde eşit olan hava/yakit karişimi motora gider. Bu da bizim yillardir "motora tüp taktirinca çekişi düştü,gitmiyo" denilen hadiseyi meydane getirir uzun vadede.

Aslinda iyi bir ustanin yapmasi gereken ne biliyo musun

Bu obd li lpg montajini yaptıktan sonra bilgisayari obd ye bağlayarak seninle beraber test sürüşüne çıkmak. Motora gelen gazin basincini, süresini anlik incelemek, mümkünse devre göre mudahale etmek. Ama bunu yapan usta??? 2 yada 3 tane gördüm şimdiye kadar..

Özet olarak yaptirdiğin yere git iyice öğren.
  • bir3iki7  (28.01.17 01:26:31) 
öncelikle cevaplar için ayrı ayrı teekkür ederim.

montajı yapan usta düğmeyi bağlamadan önce küçük beyaz bir şey bağladı. obd yi bağlıyorum dedi. ben de inandım. ama sonra diğer usta obd yi bağlamadım pazartesi gel bağlayalım dedi.

bilgin olmayınca ne deseler inanıyosun. zaten çok iyi bir kit takamadığım için rahatsızdım durumdan. bir de obd siz bir kit takıldıysa iyice üzülürüm.

bir de akl'nin sitesinden kitleri inceledim. obd'li kit ile obd siz kitin beyni vs bir çok şeyi farklı model. bana verdiği belgeye baktım obd'siz. model bölümünde obd yazmıyor. eğer bana obd'siz kit taktıysa kitin beyni felan da farklı sanırım.
  • bahodilo  (28.01.17 13:37:10) 
@bir2iki7 hocam test sürüşü yaptık aslında. nerdeyse 20 km sürdük. bir sıkıntı olmadı.


  • bahodilo  (28.01.17 13:41:51) 
@acemi emin misin o olduğundan?
öyle bir kablo var çünkü. ucu boş şekilde duruyor. o parça olsaydı bana senin obd'ni takmadık demezlerdi.

  • bahodilo  (28.01.17 18:28:48) 
arkadaşlar ustaya gittim bugün.
aracın Ecu'sunu değişti. Beyniymiş sanırım. eski ecu'yu alıp üzerinde obd yazısı olan yeni ecu'yu taktı. bu kadarlık bir mevzuymuş.

  • bahodilo  (02.02.17 21:29:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.