[]

medyada itelenen okumadan zengin olan adamlar-kadınlar

Örneğin ağaoğlu, bir sözü var ''oku adam ol dediler okumadım milyarder oldum'' diye.. daha bir cok ornek var, mesela acun.

Bunlar hep manipülasyon değil mi? bakın okumadan da basarılıyor mesajı veriliyor, alt sınıflar isyan cıkarmasın diye yapılıyor değil mi?

yoksa ben mi çok marx okudum?

 
Gerçekleri söylüyorlar sadece. Cem Yılmaz'ın da bu konuda bir açıklaması var. "Herkes benim yokluktan bu günlere geldiğimi düşünüyor ama ben eskiden de zengindim. Biz hep havyar, hep rahatlık." benzeri bir şey söylüyordu bir gösterisinde. Haksız değil. Bu adamın 2000'li yılların başında Porsche'si vardı bildiğim kadarıyla. O yıllarda bile o arabayı alacak kapasitesi varmış demek ki. Ali Ağaoğlu da sıfırdan zengin olmuş biri değil. Ailesi zengin. Bu laflar biraz da okumaya g.tüm yemedi, ama bakın zenginim iması taşıyor. Sanki okul okuyanlar milyoner olmak için okuyor. Onlar bunun öyle olduğunu düşünüyorlar.


  • dissendium  (26.01.17 18:37:01 ~ 18:37:50) 
aslında ortamda iki farklı durum var buna sebep olan:
1. toplum içinde, okumuş olmanın getirdiği saygınlığa erişememiş olanların (ki bu bile tartışmalı açıkçası), bu eksik yönünü "bakın, neden okuyorsunuz? hayatınızı iyi şekilde idame ettirebilmek için. peki, ben bunu okumadan başardıysam, demek ki okumamamın hiçbir anlamı yok. yani bana bu noktadan vuramaz, eleştiri yapamazsınız." diyerek örtme eğilimi. bir nevi aşağılık kompleksinin bir türlü dışavurumu da diyebiliriz başka yönden de.

2. (bkz: survivorship bias )
  • m e b  (26.01.17 18:41:11) 
ağaoğluna şirketi babasından kalmış
acun'un zaten abisi doktor, amcası akp milletvekili, kendisi de kadıköy anadoluda okumuş yani, öyle anadolunun bağrından yokluktan gelmiş kişiler değil bunlar yine de.

eskiden üniversite okumak da maddi-manevi anlamda daha zor olduğundan okuyan eden adama ihtiyaç var, okuyan-üniversite mezunu dil bilen adam az, dolayısıyla devlette de özelde de en klas ve iyi yerlere bu adamlar geliyor, en iyi paraları genelde iyi lise, kolej ve üniversitelerden mezunlar kazanıyor, zaten sayılı okul var o dönem.
fakir çocuğu da çalışıp okuyarak iyi yerlere gelip, sınıf atlayabiliyor.
ama şimdi geldiğimiz hal belli.
  • limoncello  (26.01.17 19:02:03) 
Manipülasyon doğrudan amacı olabilir, olmayabilir ama tabii ki manipülasyon. Bunu geriye götürecek olsam kendi çocukluğuma kadar götürebilirim belki ama bizim 8-10 yaş civarımızda 'Ya topçu ya popçu olacaksın' konuşmaları vardı. Tabii ki televizyonda topçunun, popçunun, 'it-girl'ün ya da benzer bir zenginin gördüğü saygınlığı ve parayı gören bir kişi (özellikle daha yeni hayatı anlama evresindeyse, çocuk veya ergense) neden çalışmak istesin ki? Hani, çalışması onu bir yere taşıyacak olsa bir motivasyonu olur ama hem sıkıcı sıkıcı şeyleri eşek gibi çalışacak, hem de getirisi bir topçu-popçu, vb kadar yüksek değil. Kolay yoldan para kazanmak ya da köşeyi dönmek her zaman bir kesimin isteği tabii ki ama ülkemizde yüceltilmesi, baş tacı edilmesi 1980'lerde gerçekleşen, 1980'le gelen bir durum. (En azından, dönem eleştiri filmlerinin gösterdiği kadarı ile). O dönem magazinin Ses dergisi formatından çıkıp halka erişir olduğu ve bayağılaştığı dönem, aynı şekilde arka arkaya sürekli pop şarkıcılarının çıktığı ve albüm patlamalarının yaşandığı dönem, peşinden gelen 90'lar zaten Televole'nin başladığı dönem. Yoksa bizim kanallarda Bill Nye'lar, Neil de Grasse Tyson'lar vardı da, bizim millet mi izlemedi.

'Okumadan da başarılıyor' mesajı veriyor tabii ki alttan alta ama bu bir anda gelen bir şey değil. Bu sürekli bir dönüşümün sonucu. Bunun ve birtakım politikaların sonunda da zaten cahilliğin iyiden iyiye neredeyse gurur kaynağı olduğu, birilerine 'entel' denerek güya aşağılandığı, yöneticilerine kadar cahilliğin içimize işlediği dönemlere geldik. Hatta buna cahillik demek ayıp olur; sonuçta bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Hepimiz bir noktada cahiliz. Buna cahillik demeyelim de, öğrenmeye direnmek, öğrenmemek için inat etmek ve bunu da başı dik bir şekilde savunabilmek diyelim.
  • aychovsky  (26.01.17 19:02:05 ~ 19:04:56) 
Bu insanlar işvereni oldukları beyaz yakalıları sindirmek zorunda. Kendileri okumayıp zengin olmuş. Okumayıp amele olanlar da var ve asıl çoğunluk bu kesim zaten. Arada nispeten şanslı beyaz yaka var ve okumamış zengine karşı iş çevirebilme yeteneği teorik olarak bu beyaz yakada mevcut. Ha ama işte o beyaz yaka hakkında en alttaki amele bile "okumuş da noolyo, ilkokul mezunundan emir alıyo" diye düşünürse, beyaz yaka kendini değersiz hissedecek. Üstten alttan kuşatılınca kendi işinin patronu seviyesine ulaşamayacak. Verimli yıllarını patronu zengin etmeye harcayıp 40 yıllık şantiye mühendisiyim/40 yıllık fabrika müdürüyüm titriyle hayatını anlamlandıran bir beyaz yakalı posasına dönüşecek.

@aych
Beakman be mcgyver iyiydi bence, söylemeden edemedim.
  • kargn  (26.01.17 20:36:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.