[]

Halısahada iyi bir defans oyuncusu nasıl olurum?

Merhabalar

Haftada bir halı saha yapıyoruz. Defansta oynamak gittikçe hoşuma gidiyor. Ama bu konuda daha iyi olmak istiyorum.

Sadece oynayarak geliştirmek yerine, okumamı tavsiye ettiğiniz, "defans" anlamında bana birşeyler katacak kaynaklar biliyor musunuz?

 
Okuyarak değil, izleyerek gelişmeye çalış.
Televizyon sadece topun olduğu noktayı gösterdiği için mümkün olduğunca canlı izle.

Pozisyon almak savunmanın en kritik faktörlerinden biri. Top hangi pozisyondayken savunma oyuncuları nasıl pozisyon alıyor onu mutlaka iyi gözlemle.

Savunmadan oyun kurabilmek için kısa ve gerektiğinde uzun topları etkili kullanmaya çalış.

Oyunu en geriden görenler kaleci ve sen olacağın için hatalı konumda olan, adamını kaçıran arkadaşlarını uyar. Maç boyu konuş.
  • cakabo  (24.01.17 22:29:07) 
cakabo çok güzel tavsiyeler vermiş bence.

biraz da cesur olmak gerekiyor futbolda ve diğer oyunlarda. narin ve kırılgan olmayın, bu demek değil ki agresif oynayın, birilerinin bacağını kırın :)
  • Fusha  (24.01.17 22:32:15) 
Youtube'den Maldini,Cannavaro gibi efsane savunmacıların videolarını izleyip bir şeyler kapabilirsin.


  • nikex  (24.01.17 22:37:29) 
Çirkef ol biraz. Vücudu bol kullan. Topu salla oyuncuyla uğraş :D


  • glamdr1ng  (24.01.17 22:47:21) 
en onemli ozellikler: anticipation, positioning, strength

anticipation: oyunu iyi okuyabilmen lazim. rakip forvetin bir sonraki adimi ne olabilir v.s.

positioning: topun nereye dusecegini, sekince nereye gidecegini vs iyi tahmin etmelisin (anticipate) ki dogru noktada olasin. dogru noktada oldugunda hiza hic gerek kalmayacak. ama ceviklik iyi olur tabi.

strength: guclu olmak lazim ki yikilma, forvetin onunde kapi gibi durdun mu gecememesi lazim adamin.

guc, agirlik kaldirmakla olabilcek bir sey. diger iki ozellik videolar izleyip tahlil etmek ve bunlari gercek oyunda pratik etmekle gelistirilebilecek seyler.

sahsi usuncem halisahada defans oynamak pek zevkli olmaz. tackling falan yok sonucta. halbuki biraz buyuk cim sahada kayabilecek olsan cok zevkli olur, o tam zamaninda mudahele etmek, tereyeagindan kil ceker gibi kayip topu almak falan.
  • no christ requires  (24.01.17 22:57:05) 
kalenin nerede olduğunu aklında tutarak oyna. hep kale ile rakibin arasında kalmaya çalış, onu köşelere doğru gitmeye zorla.

çalım atmak göründüğü kadar kolay değil. hamle zamanlamanı iyi ayarlayarak çoğu halı saha hücumcusunun topuna dokunabilirsin.

arkana top atılacak kadar kaleden uzak değilsen rakibinle mesafeni kısa tut.

pas atabilmek büyük nimet. iyi pas atabiliyorsan süper ama hiç beceremiyorsan da topu sadece yanındakine ver, allah aşkına uzun oynamaya çalışma.

çok ağırsan hızlı ve kafası çalışan biri karşısında hiç şansın yok. geçmiş olsun.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (24.01.17 22:57:20) 
1. hamle yapma. hamle yaparsan çalım yersin.
2. karşındaki adamın kullandığı ayağının olduğu tarafı tut/kapat. (basketbol savunması)
3.hız kontrolü yap. ilk 3 5 dakika adamları gözle kim vurup geçer kim senden yavaş.
4. 3. maddede elde ettiğin donelere göre mesafe aç. adam senden hızlıysa uzak dur. adam senden yavaşsa adama yapış. ama genel olarak adamlara yapışma çalım ihtimali artar.
5. hava toplarını siktir et. en büyük sıkıntı hava topları. mala bağlıyo insan. 12 yıl profesyonel arenada top oynayan hakan balta'da olsan çşeajuüü da olsan o kısım sıkıntılı.
6. iyi eğlenceler.
  • sparkle kiddle  (24.01.17 23:18:12) 
Bütün tavsiyeler çok değerli.

Ben de naçizane şunu derim: Ofsayt yok ne de olsa, rakibin tek forvetine yapış ve hep önüne al. Az fırsatçı bir forvet ileri atılan tüm toplara ok gibi fırlar. Adamı takip etmezsen, sen havadan gelen topu izlerken o çoktan düzeltip vurmuş olur. Adamı göğsünde tutarsan en fazla topu indirir, sen onun dönüp kaleye gitmesini engellersin. O zamana kadar takım arkadaşların da eşek değil yardıma gelir, basar.

Bir de takım arkadaşlarının boş boş gezmesine izin verme, rakibin boştaki adamlarına yönlendir. Rakibin oyun kurmasına, pas yapmasına engel olursun böylece. Baskı yapmsınlar. Ufacık saha zaten, hata yapmaya zorlarsan size skor olarak döner.

Topla gelen forvete müdahale yapma, önünde bekle, onunla beraber geri geri gel. Önünde dur yeter. Seni geçebilecek yeteneği varsa da böylece düzgün bir vuruş yapma ihtimali azalır, gol atamaz.


Yetenekleri kısıtlı bir defans oyuncusu olarak tavsiyelerim bunlar. :)
  • yirmisantim  (24.01.17 23:59:47) 
gölge defans olma, yukarıdaki tavsiyeler gölge defans yapar adamı, aman diyim.


  • tutmayın küçük enişteyi, salıverin gitsin  (25.01.17 02:45:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.