[]

midi klavye

selamlar,

piyano öğrenmek istiyorum, ileride diğer enstrümanları da çalmayı deneyebilirim klavye üzerinden. bu amaçla midi klavye almayı düşünüyorum ve bir kaç sorum var:

- tuş konusunda ne dersiniz 61 mi 88 mi? ikisi arasında ne farkeder?

- amazondan almayı düşünüyorum. aşağıdaki modeller hakkında bir fikriniz var mı? veya sizin tavsiye edeceğiniz bir model?
m-audio keystation serisi
korg microkey serisi
alesis v61
bir de novation launchkeyler var ama onlar biraz daha pahalı.


- kurs alma imkanım olmayacak, tavsiye edebileceğiniz eğitim kaynağı var mı?

- ses kartı almam gerekecek mi?

- ipad veya iphone ile kullanan oldu mu bunları? iş görür mü yoksa bilgisayar şart mı?

istediğinizi cevaplayabilirsiniz, teşekkür ederim.

 
merhabalar; midi klavye ile piyano çalışmanız, bisiklet ile motorsiklet öğrenmeye çalışmanız gibi birşey...

tamam biraz abartmış olabilirim ama midi klavye, teknik olarak sahnedeki klavyecinin yanında büyük ve ağır cihazlar taşımasın diye içinde ses boardları olmayan, salt tuşlardan oluşan klavyeler bütünüdür. onu alırsın, yanına ipad, ses kartı ve veya bilgisayar alırsın çıkarsın sahnene işini görür. keza, evde prodüksiyon işi yapmak için de basit bir midi klavye işini görecektir. ama piyano çalışmak istiyorsan, öğrenmek istiyorsan midi klavyelerin tuş hassasiyeti piyanoya en yakın olanlarından edinmen lazım ki az çok işine yarasın...

bunun yerine uygun yollu elektrik piyanolar var yamaha p serisi felan, beli başlangıç için işini görebilir, veya 2. el bir dijital piyano da gayet işini görecektir.
hem alacağın bu tip aletlerde de midi girişleri olacağından bilgisayara veya ipade bağlamak da elbette olası..

tuş olarak piyano öğrenmek amaçlı ise 88 tavsiye ederim.
ilk etapta 61 tuş da işinize yarayacak olsa da, piyano ile aynı tuş sayısı, piyano eğitiminde önemlidir...


ses kartı, günümüz bilgisayrlarında müzik yapmak için bilgisayar kullanan prof. müzisyenlerin kullandığı çözümdür. artık her bilgisayarlar içinde bulunan onboard ses kartları müzik yapmaya elverişli olmadığı için yerine düzgün birşey koymak gerekmekte.

ipad ile klavyeyi bağlamak da mümkün evet. bunun için bir ara birim gerekmekte. en çok kullanılanı IK multimedia'nın ipad midi adaptörü. bunu alabilir, sonra midi klavyen ile ipadini bağlayıp, ipade güzel sesleri olan ücretli programlar kurarak (doyurucu ücretsiz program var mı bilemem) düzgün piyano sesleri veya başka sesler açmak olası...
  • jeanluc  (23.01.17 18:02:50 ~ 18:03:53) 
@jeanluc teşekkür ederim. piyano çalmak derken piyanist olmak gibi bir amacım yok tabii ki. maksat kendi kendime piyanoya yakın bir sesle istediğim şeyleri çalabileyim vakit geçirebileyim. bu iş için de midi klavyeyi yeterli görüyorum. bunun yanında piyanodan farklı tonlar elde edebilmek de büyük bir artı.


  • siradam  (23.01.17 18:26:30) 
ben 88 tuşları severim, bir çok model kullandım.

şu an kullandığım midi klavye 49 tuşlu, bunun bir tek sebebi var, 88 tuşluyu önüme alıp çalamamam, yer sorunum var ve bana göre hantal kalıyor biraz.

ses kartı eğer bilgisayarın mac değilse ve core audio sürücüleri yoksa ses kartı alman gerekir.

windows için asio 2.0 sürücülü ses kartı alman lazım.

en az bi 400 tl tutar ses kartı.

www.compel.com.tr eğer keystation dediğin buysa bu çöp

korg micro keyin 61 tuşlusu var maksimum, mini klavye bende 37 tuşlusu var, sustain pedal girişi yoktu ben kendim taktım. piyano çalan adama olmaz çok vasat

novation launch key 61 içlerinden en tutarlı olanı ama yine ben kendim için almazdım.


www.cme-pro.com

www.cme-pro.com

www.gearank.com

images-na.ssl-images-amazon.com

bunları tavsiye ederim.

bilgisayarın biraz iyiyse, ses kartı alırsan ve bi kaç vst temin edersen istediğin piyano soundunu alırsın, ben the hammersmith piano yu beğeniyorum.

birde midi klavyeye en azından bir sustain pedal lazım.
  • killerbee  (23.01.17 19:23:41 ~ 19:29:08) 
-"piyano için yazılmış parçaları çalacağım" diyorsanız 88 tuş. değilse 61 yeterli ama daha azı işe yaramaz.

-beyer, hanon gibi metotları çalışıp iki elinizin de gücünü, esnekliğini vs. geliştirmeniz gerekiyor. solfej bilmediğinizi varsayarak beyer ve hanon'un youtube'da bulabileceğiniz tutorial'lerini çalışmanızı tavsiye edebilirim. bu aşamadan sonra basit parçaların (greensleeves, fur elise gibi) tutorial'lerine yönelip yine onları çalarak tekniğinizi geliştirebilirsiniz. bu aşamada çok sabırlı olmalısınız. ayrıca karpal tünel sendromu gibi şeylerle uğraşmamak için çalışma işini abartmamalısınız.

-gerekecek. bazı modeller içinde kendi ses kartıyla geliyor, o latency olayını o şekilde halletmiş oluyorsunuz. belki saydığınız modellerden biri de böyledir.

-bir ara bir iki oktav midi klavyem vardı, onu da bilgisayarla kullandım. bilemiyorum.
  • filteria  (23.01.17 20:04:14 ~ 20:07:50) 
@filteria @killerbee çok teşekkürler.


  • siradam  (23.01.17 20:27:33) 
selamlar, fazla kafa karıştırmadan sırasıyla sorulara cevap veriyim.

- tuş sayısı 61 veya 88 olması ne farkeder? + ilk etapta bi fark yaratmaz. 1-2 yıl başlangıç seviyesinde çalışacağın için işini görecektir. üst seviye eserler çalmaya başladığında tuşların yetmediğini kendin anlayacaksın zaten. başlangıç için en az 5 oktav yeterli. hem daha ucuz olacaktır.

- hangi modeli alayım? + fiyat önemli burada. piyano öğrenmek istiyosun ve anladığım kadarıyla sahnede kullanmayacaksın. o zaman çok basit bir model seçmelisin, üzerinde sadece klavyenin tuşları olsun. ekstradan düğme, pad, ayar tuşları olmasın ve tuşları sert olsun. 16-17 yıldır piyano çalıyorum, midi klavye veya orga ilk geçtiğim zaman çok zorlanmıştım. tuşlar yumuşak ve küçük oluyor 'genelde', sahnede yormaması için. yani midi klavye ile piyano öğrenmek tam anlamıyla mümkün değil.

-eğitim için kaynak çok, sen klavyeni al göndeririz. kişisel görüşüm evde tek başınıza denemeyin, hocanız olmalı (:

-ses kartı gerekir mi? + mac kullanmıyorsan gerekir.

-ipad veya iphone iş görür mü? + görmesine elbette görür ama uzun süreli kullanım için artıları ve eksileri nedir düşünmek gerekir. mididen ses almak için sistemden bi program çalıştırmak gerekiyor. bunun da boyutu biraz fazla oluyor. ipad o kadar güçlü bi alet değil sanırım. zamanla yavaşlayacaktır. hobi olarak kalsın istemiyorsan mac veya pc üzerinde işin aslını daha iyi kavrayabilirsin.

midi klavyeleri araştırmak yerine linkteki gibi midi özelliği bulunan elektronik piyanolara bakmanı öneriyorum. eski model ve ucuz.
tr.yamaha.com
  • nocturness  (24.01.17 03:46:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.