[]

okuduğunuz kitapla, izlediğiniz filmle ilgili araştırma yapıyor musunuz?

kastettiğim kitabı okurken, henüz bitirmemişken ekşiye girip ne yazmışlar diye bakmak.

film izlerken bir sahnede eline telefon alıp yorumlara bakmak yahut triviaları gezinmek.


 
Bittikten sonra evet. Bitmeden hayır.


  • gkct  (21.01.17 12:07:22) 
Bitince yapılır o, evet


  • nucleon  (21.01.17 12:08:17) 
Bitince +1
Ama dizi izlerken "ben bu oyuncuyu daha önce nerede izledim?" diye kafam yanarsa diziyi durdurup soluğu imdb'de alıyorum.

  • kobuzchu kiz  (21.01.17 12:11:19) 
araştırma yapıyorum da yorum araştırması değil tabii ki.

Örneğin kitap bir dönem de geçiyor huy olarak o dönemle ilgili şeyleri okumaya tarihi hissetmeye anlamaya çalışırım. Kitapta ilgiimi çeken bir konu hakkında yan okumalar araştırmalar yaparım. Kitapla ilgili öncesinde ve sonrasında yorum okumuyorum pek. Hele ekşi gibi bir yer de aman diyim :D

Film konusunda, film sonrası kritik kesin okurum. Öncesinde nadiren eğer tam içime sinmediyse spoilersız yorum okurum ama kuşkucu yaklaşarak çünkü çok subjektif oluyor. Özellikle ekşi sözlük gibi bir yerde. Burda bana Kubrick izleyip sonrasında hiç ciddi kritik okumadan konuşacak biri yoktur heralde. Film izlerken durdurup yorum okuma hiç yapmadım yapacağımı sanmıyorum.
  • qazaqwsx  (21.01.17 12:14:01) 
Henüz bitmemişken değil henüz başlamamışken bile bakarım, spoiler seviyorum.


  • angelus  (21.01.17 12:14:13) 
Bitirdikten sonra bakıyorum +1


  • köstebek kurabiye  (21.01.17 12:17:29) 
Araştırma yaparım, spoiler okumam.
Bazen yarım kaldığımda ya da diziyse ve ben geriden gidiyorsam birkaç noktayla ilgili spoilerı da göze alarak ufak ufak bakınırım.
Yani başlamadan önce biraz araştırır, bitirdikten sonra daha detaylı araştırırım.
  • mutekebbir  (21.01.17 12:33:04) 
filme ya da kitaba "tabula rasa" kıvamında başlamak çok hoşuma gidiyor; böylece hem kendimi uzak durmaya çalıştığım mainstream'le acaba aynı mı düşünmüşüm diye değerlendirebiliyorum bittikten sonra, hem de yine o mainstream yargılardan etkilenmeden tamamen kendi kendimle baş başa bırakabiliyorum eseri.

filmde kolay ama kitapta zor tabii, hiç bilmediğim bir şeyle karşılaşmışsam mümkün olduğunda öznel yorumlara erişmeye çalışıyorum, wikipedia ve sair. bittikten sonra -özellikle kurgu için geçerli- okuduğum/izlediğim şeyden çok tatmin olmuşsam ilişmiyorum sağa sola, ansiklopedik bilgi harici bakmamaya çalışıyorum. arada kalmışsam olabildiğince çok bakmaya çalışıyorum ki ya beğeneyim ya da beğenmeyeyim. sevmediysem hiç bakmıyorum.
  • baba jo  (21.01.17 12:46:31) 
bitirmeden yapmamaya çalışıyorum. hatta bir kitap ya da filmi bitirdikten sonra bile ekşideki başlığına bakasım gelmiyor. bendeki haliyle kalsın istiyorum.

bir de bazı kitapların önsözünü öyle bir yazıyorlar ki, "teşekkürler okumuş kadar oldum" diyorsun, bundan da nefret ediyorum.
  • filteria  (21.01.17 12:54:27) 
orta dünya'yı düşünüyorum, araştırmak değil benimkisi galiba, vücuduma nakşeddirecek kadar seviyorum.

filmi/kitabı sevdiysem mutlaka araştırmasını yaparım.
  • Apocalypse  (21.01.17 12:57:24) 
Arada filmi durdurup ya da kitabi birakip bakiyorum. Hatta baslamadan baktigim bile oluyor. Spoiler denilen olayi seven nadir insanlardanim sanirim.


  • ma ya  (21.01.17 13:14:57 ~ 13:15:44) 
Yorumlara elestrilere bakmam. Izlerken de izledikten sonra da. Ama filmde ya da kitapta gordugum bir detayi, "aa o olay neymis, o isin asli neymis, bu ne demekmis vs." diyip acip bakarim. Elestri ve yorumlara hic baslamadan once baktiysam bakmisimdir, basladiktan sonra hicbir sekilde bakmam cunku zaten basladim, eletriler beni ilgilendirmiyor, kendi elestirimi yaparim.


  • stavro  (21.01.17 13:24:00 ~ 13:25:05) 
filmlerde değil ama kitaplarda yapıyorum
@kakao +1 spoiler severim hahaha

  • powerpufgirl  (21.01.17 13:29:51) 
Bitirdikten sonra mutlaka yapıyorum ama ilk defa okuyacağım bir yazarsa kitaba başlamadan önce yazarla ilgili araştırma yaparım ya da biyografi, tarih konulu bir filmse izlemeden önce de konuyu araştırırım.


  • ms brownstone  (21.01.17 14:48:24) 
Evet yapıyorum. Ben spoiler'ı da çok severim. Hatta spoiler'sız izlediğim zaman o belirsizlik beni rahatsız eder, 'Ne izlediğimi bile bilmiyorum' hissine kapılırım. Spoiler olmasa bile ana karakterler kim, ne yapıyorlar, dertleri ne, bilmek isterim. Karakterlerin kim olduğunu anlar anlamaz ve olayların ne olduğunu öğrenir öğrenmez son sayfaya giderim zaten. Filmde de aynı şeyi yaparım. O yüzden öncesinde de biraz bakarım ama tam kaptırmış giderken de "Acaba millet tam bu anda neler hissetmiş" diye durdurup kurcalarım. Çok beğendiysem, sonrasında 4-5 saat araştırma yapar, notlar alırım.


  • aychovsky  (21.01.17 16:46:55 ~ 16:55:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.