ataerkil düzen+1
eskiden kadına evlenirken altın, para vs verilmesinin nedeni, kadınlar çalışıp para kazanmadığı için, bir boşanma/terk edilme durumunda, dımdızlak ortada kalmaması, elinde bir güvencesinin olması içinmiş. (yukarıda bahsedilmiş-mehir)
tabii kadınların babası da başlık parası talep ediyor aynı zamanda. yine aynı neden, kadın çalışmıyor, eve para getirmediği gibi onun için harcama yapılıyor. sonuç olarak, babası kızı büyütene kadar yaptığı harcamaları damat adayından istiyor, ben bu kıza senin için baktım, büyüttüm ayağına.
bunlar günümüzde devam ediyor işte. geleneksel olmayan ailelerde "şunları takacaksınız" gibi dayatmalar olmuyor tabii. ben evlenirken aileler arasında takının t'si bile konuşulmadı. herkes kafasına göre taktı bir şeyler. bu tarz ailelerde "geline altın takma" kafasından çok, yeni evlenen ve masrafları olan çifte yardım edelim kafası var.
bunun gösteriş haline getirilmesi ise tamamen kültür ve karakter meselesi. Altın bilezikleriyle hava atan bir gelinin, iphone u ile hava atan güya modern bir adamdan farkı yok bence.
0