[]

Evlilikte altın meseleleri

Neden çok altın istiyor kadınlar ?



scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net

scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net

 
hasta ruhlu insanlar çünkü. altın isteyen erkeklerde öyle ayrımcılık olmasın.


  • freetakilir  (20.01.17 12:38:19 ~ 12:38:55) 
onla hava atacak konu komşuya


  • cekilmis gayfe  (20.01.17 12:40:01) 
kadınlar istiyor olarak bakamıyorum, ikinci örnekte gelinin abisine zincir istenmiş. direkt olarak kız evine bir bağış yapma durumu var.

kültürde kız isteme diye bir şey var en başta. eeen modern aile bile allahın emriyle kız istiyor. bir şeyi isteyerek "alırsan" karşılığında bir şey "vermen" beklenmesi de oldukça doğal. parası neyse verip el değmemiş kızı alıyosun yani. fair trade. ha öküz ha kız.
  • freya  (20.01.17 12:42:45) 
ikinci fotoğraf için mehir olayına bakabilirsin. fotoğraftaki olay gerçek ise kızımız eşeğin kulağına su kaçırmış tabi ama değilse de iyi trollemiş.


  • blue eyes white dragon  (20.01.17 12:45:36 ~ 12:45:52) 
Altındır settir ne bileyim istenen şeylerin tamamen evlenen kıza ait olması gerekir, ailesine abisine babasına vs verilmez. İslamiyette böyledir, adı mehirdir, iki çeşit mehir vardır, biri hemen evlebirken biri de evlendikten sonra ve fazla geciktirmeden verilir KIZA. Tekrar ediyorum kızdan başkasına verilmez. Başkası istiyorsa edepsizlik hayâsızlık menfaatperrstlik çıkarcılıktır. Kıza verilen mehir konusunda da incelikler vardır ama oraya girmiyoruz şu anda.


  • yaren  (20.01.17 12:50:05) 
satılık mal oldukları için, her kadın böyle değil tabii
edit: krem peynir+1 ayrıca kız isteme geleneği de ayrıca bir tartışma konusu olmalı bence

  • limoncello  (20.01.17 12:53:26 ~ 13:01:27) 
tabii ki bizim toplumumuzda evlilik dendiğinde gelenekler vb. devreye giriyor, ki bence bu kötü bir şey de değil.
bu geleneklerin, yani işte kızı istemeye gitmenin, sözün/nişanın, düğünün de bazı gereklilikleri oluyor.

bu bence günümüze aşırı derecede abartılı yansıyor ve tabii ki toplumun genelinde var olan açgözlülük ve görgüsüzlük de devreye giriyor.
gelenekler orta haliyle, şartlara göre yapıldığında güzel, kız alıp vermeyi alışverişe döndürmek başka bir şey.
uzun uzun liste yapmak falan çiğlik artık.
bir de bu alınanların verilenlerin yıllarca geyiği de dönüyor bu tip aileler içinde.
"x'i de sevmem zaten, düğünde bilmemne yerine bilmemne takmıştı" falan gibi değerlendirmeler yapılıyor.
ülkede, özellikle de Anadolu kesiminde dünyaların nispeten küçük kalmasıyla da ilgisi var.
yani hayatlarında başka bir şey yok.

orada krem peynir'in dediği giriyor devreye.
ben de çok "krem peynir+1" diyorum bugün, kusura bakmasın, ama öyle.
  • blatta hiberna  (20.01.17 12:54:12) 
ataerkil düzen+1

eskiden kadına evlenirken altın, para vs verilmesinin nedeni, kadınlar çalışıp para kazanmadığı için, bir boşanma/terk edilme durumunda, dımdızlak ortada kalmaması, elinde bir güvencesinin olması içinmiş. (yukarıda bahsedilmiş-mehir)
tabii kadınların babası da başlık parası talep ediyor aynı zamanda. yine aynı neden, kadın çalışmıyor, eve para getirmediği gibi onun için harcama yapılıyor. sonuç olarak, babası kızı büyütene kadar yaptığı harcamaları damat adayından istiyor, ben bu kıza senin için baktım, büyüttüm ayağına.

bunlar günümüzde devam ediyor işte. geleneksel olmayan ailelerde "şunları takacaksınız" gibi dayatmalar olmuyor tabii. ben evlenirken aileler arasında takının t'si bile konuşulmadı. herkes kafasına göre taktı bir şeyler. bu tarz ailelerde "geline altın takma" kafasından çok, yeni evlenen ve masrafları olan çifte yardım edelim kafası var.

bunun gösteriş haline getirilmesi ise tamamen kültür ve karakter meselesi. Altın bilezikleriyle hava atan bir gelinin, iphone u ile hava atan güya modern bir adamdan farkı yok bence.
  • peggy  (20.01.17 12:58:44 ~ 12:59:32) 
İnsan da eşyadan farksız artık. Eşyanın özelliği nedir? Bir fiyatının olması. İnsanların da fiyatları var. Kiminin fiyatı altına, kiminin statüye, kiminin servete, kiminin şöhrete endeksli. Çoğu insan satar kendini ama kimse kabul etmez ya da edemez.Çok altın çok değer demek.


  • harvey  (20.01.17 13:06:22 ~ 13:06:43) 
Bu tam bir yolma düşüncesi olmuş artık. Bizde sadece çocuklara takılır ama efsane altın takılır/istenir sebebi de borçsuz evlensinler diye. O altınlar bozdurulur borçlar ödenir isterlerse tatile çıkarlar. Bence de gerekli ama her şeyin de bir sınırı var.


  • jazzabel  (20.01.17 15:00:33) 
böyle insanlar yok diye bir şey valla
komşumuzun 2 oğlu evlendi biri samsun biri ordulu "kız" aldı
ikisi de listesiyle geldi :)
kızlardan biri y.dışında yaşıyor, çalışıyor buna rağemn ne kdar gelenseksel adet varsa uyguladı ve istedi.
diğeri lise mezunu ev kızı (boşansalar bu kız çatır çatır nafaka alacak mesela, islamda nafaka mı var?) çocuğun parası da yoktu kredi çekti altın aldı.
bunlar bizim en yakın komşumuz, düğünlerini biz yaptık sayılır o kadar torulduk, ilgilendik, misafirlerini ağırladık vb. bu kadar yakın olmadıklarımızda olayların içyüzünü bilmiyorum ama %90ında aynı şeyler oluyordur.
bu arada biz mahallenin AKP/MHPli olmayan 2-3 ailesiyiz. gelinler ne kapalı ne cahil. nişanlıyken birlikte tatillere giden şimdi cruise turunda olan insanlar. ama altına gelince işler değişiyor.
  • niye ama  (20.01.17 15:58:57) 
trakya'da bi beldede yaşıyorum burada altın istemenin tek amacı belde olduğundan belde sakinlerine hava atmak. tek amaç bu. bi de şu var damat tarafı fakir ise ''akrabayız kız alıp verme düşmez'', damat tarafı zenginse ''uzaktan akrabayız çok uzaktan'' diye bi ikiyüzlülük var.

şehir lokasyonu için ise iki düğüne şahit oldum böyle altın kavgası verilen; birinde kızın annesi geline takılan takıları almak istedi daha takı başlamadan erkek tarafı da konuklarına damada takın talimatı verdi böylece kızın annesi affedersin babayı aldı. diğerinde ise düğün günü iş bozuldu bayağı sandalyeler havada uçtu falan kavga çıktı .

yani sonuç olarak lokasyon küçük bi yer ise altın gösteriş için büyük bi yer ise ya da büyük şehirlerden birinde oluyorsa bu düğün dernek işleri orada da tamamen kız tarafının terbiyesizliği başka bi şey değil.
  • pomaks  (20.01.17 21:35:14) 
Ya aslında biraz da maddi garantisi oluyor kadının, hiç kendi parasını kazanma kavramı olmayan zamanları düşününce. Ama tabii şu anki vaziyette güç gösterisi gibi


  • ansya  (20.01.17 21:46:51) 
Mehir hakkı dinen caizdir. Kadınların dinen değerli bir şeyler isteme hakkın vardır. Buna mehir hakkı diyorlar. Ayet;

"Kadınlara mehirlerini borcunuzu öder gibi verin. Eğer onun bir kısmını size gönül rızasıyla verirlerse onu da afiyetle yiyin." (Nisa Suresi/4)

Daha fazlası için bakabilirsiniz: www.namazsitesi.com
  • elifff83  (03.10.19 22:42:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.