[]

Yurtdışı Doktora

Arkadaşlar merhaba.

Mühendislik lisans programından mezun oldum. Çalışmak istediğim alanı ve projesinde çalışmak istediğim bölümü belirledim. GRE ve TOEFL skorlarımı aldım. yani sonuç olarak akademik personel olarak değerlendirilebilecek bi cv'ye sahibim. Yurtdışında özellikle Almanya'da doktora yapmak istiyorum.

Doktora konusunda şöyle bir şey duydum: Üniversitelerde benim çalışmak istediğim alanlarda araştırma yapan hocaları bulup onlara kendimi tanıtan bir mail atıyorum. bunların içinden görüşmelere olumlu yanıt verenler olursa, kabul alıyorum ve araştırma görevlisi olarak maddi destek alıyorum ve doktora da yapmış oluyorum.

bu duyduğum şey ne kadar doğrudur veya doğrusu nedir, neler yapmam gerekir? ve eğer herhangi bir tanıdığı bu şekilde doktora yapan varsa ne gibi zorlukları vardır, nasıl bir yol izlenmelidir, süreç nasıldır bunları sormak istiyorum.

Şimdiden teşekkürler

 
Duydugun sey dogru, yontemlerden biri bu. Oncelikle basvurmak istedigin okullari, calismak istedigin hocalari belirleyip, oncelik sirana gore onlarla yazisabilirsin. Halihazirda fonlari varsa desteklerler. Bunun yaninda Nature Jobs gibi yerlerden, okullarin sitelerinden falan ilan kovalamakta yarar var. Ben 50 kisiyle yazistim, Nature Jobs'tan buldum nihayetinde. Uzun bir surec oluyor. Almanya gibi yerlerin basvurulari baslamistir muhtemelen. Hic pes etmeden yazisman lazim. Sormak istediklerini sorabilirsin.


  • evrim halkasi  (20.01.17 02:08:17) 
Direkt doktoraya başvurursanız en baştan destek vermeyi kabul etmeyebilirler, sonuçta her doktora öğrencisi araştırma görevlisi değil. Yüksek lisans olmadan doktora nasıl yapacaksınız o kısmı anlamadım. Bütünleşik doktoraysa ortalamanız yeterli mi? Her üniversitenin koşulları ayrı oluyor bu konuda. Ayrıca almanya demişsiniz, zamanında yüksek lisans için almanyayla görüşmüştüm, bazı derslerimi saymadılar 1 yıl akademik hazırlık şartı koydular önüme + 2 yıl yüksek lisans olacaktı, madden karşılamayacağımı düşünerek gitmedim ama durum buydu. Eğer durumunuz ve bölümünüzle ilgili daha detaylı bilgiler verirseniz, daha açıklayıcı cevaplar alırsınız. @evrim halkasının dedikleri doğru, doktora ilanlarına değil de araştırma görevlisi ilanlarına başvurmanız gerek.


  • ekaterina  (20.01.17 02:08:24 ~ 02:10:30) 
Merhaba,

Evet yazdiklarin dogru. Simdi yeniden firsatim olsa sanirim muhendislik okurdum. Size bir cok olanak saglaniyor.

Simdi yapman gereken Almanya'da ve diger yerlerde tum universitelerin bolumlerindeki hocalarla konusman.

Ben de ABD'de bir okula kabul aldim bu yil icin simdi beni TA ya da RA olarak almalari icin bir suru kisiyle konusmam gerek. Bu isler cok zahmetli.

Bu arada Almanya icin GRE gerekli olmayabilir. Hazir almissin ABD icin de sansini dene derim.

Edit: Ben yuksek lisansi bitirdikten sonra butunlesik doktoraya kabul aldim. Ancak dogrudan TAship vermiyorlar. Sanirim TAship bulmak okula kabul almaktan daha zor.
  • Traveller  (20.01.17 02:09:07 ~ 05:07:26) 
öncelikle cevaplar için teşekkürler, kafamdaki çoğu soru işareti gitti. aklıma takılan birkaç küçük soru kaldı sadece onları belirteyim:

1- üniversitelerin hangilerinde bütünleşik doktora programı olduğunu nasıl anlayabilirim?sitesinde sadece doktoral programlar diye geçiyor ve benim master derecem yok.

2- amerika veya avrupa için başvuru prosesi olarak bir fark var mıdır, yoksa işler aynı şekilde mi yürüyor?

3- almanya için, öğrenim görevlisi olmamız durumunda ne kadarlık bir mali destek sağlıyorlar, yaşamaya yetecek miktarda bir para oluyor mu?

4- son olarak fikir olması açısından, bu şekilde başvuru yapan birisi varsa (@evrim halkasi) başvuru metnini bana gönderebilir mi? mail :blacklight9@yandex.com

değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler ediyorum :)
  • agacdenizi  (20.01.17 02:52:54) 
almanya ya da amerikada cok dandik bir okul degilse, iyi referanslarinin olmasi lazim. iyi okullarda lisans sonrasi direk doktoraya baslamak zor. bu tarz pozisyonlara genelde, kendi ogrencilerini alirlar. cocugu taniyorlardir, bu doktorayi yapar derler. senin yapman gereken; amerika icin, 1-1.5 yillik tezsiz bir yuksek lisans yapip doktoraya gecmek. almanya icin de tezli bir yuksek lisans yapip iyi bir ortalamayla bir doktora pozisyonu almak. lisans sonrasi seni doktoraya kabul ederler eger kendini finanse edersen ki bence sacmaliktir bu. gre'yi almanlar pek sklemez. toeflda da siniri gecsen yeter. moraleni bozmak amaciyla sormuyorum soyleyim simdiden.
-ortalaman nedir?
-makalen var mi?
-hangi alanda calisacaksin ve o alanla ilgili kac tane proje yaptin ve ne yaptin?
-herhangi bir yazilim diline hakim misin?
-herhangi bir muhendislik programina ne kadar hakimsin?
...
  • ubi dubium ibi libertas  (20.01.17 02:53:31) 
1- 3.25
2- hayır
3- 1 yıl tecrübe(okurken) ve bu süre içinde 3 proje ve bitirme projesi
4- evet
5- yeni mezun birine göre iyi olduğumu düşünüyorum

doktora yapayım diye bir takıntım yok, yüksek lisans da benim için harika olur. açıkçası münih teknik gibi bi yerden olmasa da almanyada orta halli belki orta-üst bir üniversiteden kabul alabileceğimi düşünüyorum. ilk etapta doktora dememin sebebi 5 yıl gibi bi süreyi kapsaması. yoksa tabi ki yüksek lisans yaparken de araştırma görevlisi olmak isterim. benim amacım ilk etapta kendi kendimi fonlayabileceğim ve türkiyedeki okullardan daha iyi eğitim veren bir yere gitmek. araştırmalarımı bunun üzerine yoğunlaştırdım.

yardımın için teşekkürler.
  • agacdenizi  (20.01.17 03:05:43) 
Yüksek lisans yaparken ar. gör. kadrosu bulmak çok zor, finanse edemeyeceksen yükseği burda yap sonra oraya geç. Bir sürü arkadaşım öyle yaptı. 3.25 iyi bir ortalama ama bütünleşik doktora için itü bile 3.40 istiyor münih teknik azını istemeyecektir diye düşünüyorum. Ayrıca bütünleşik olduğu zaman yine ar.gör. kadrosu bulman zor olacaktır.


  • ekaterina  (20.01.17 03:17:21) 
Dosyalari gonderdim. Yalniz yuksek olmadan biraz sorun olabilir, yuksek icin fon bulmak da cok kolay degil yurtdisinda. Genellikle doktora ogrencilerini fonluyorlar.

Avrupa'da genelde hoca kabul ettigi zaman geriye prosedurler kaliyor, lakin Amerika'da okula basvuru da onemli. Belirlenen kosullarin altindaysan kabul almak teknik olarak mumkun degil. GRE Amerika icin onemli bir faktor, Avrupa'da GRE isteyen bir yer hatirlamiyorum ama alanlarimiz farkli. Degisiyor olabilir.

Butunlesik doktora icin hocalarla yazisirsan senin yeterliliklerine gore cevap verebilir. Ornegin, iki tane SCI yayini olana "hic masterla ugrasma, gel" diyebilirler ama senin arastirma deneyimin olmadigi icin "master yap oyle gel" diyebilirler. Yazismak gerek yani.

Genelde fonladiklarinda yasam masraflarina yetecek kadar para veriyorlar. Lakin yetmeyecek kadar verenler de var, en basta konusmak lazim.
  • evrim halkasi  (20.01.17 03:19:07) 
elindekilerle cok iyi referanslarin yoksa lisans sonrai doktoraya kabul alman imkansiza yakin. 1-2 makalen olsa, iste o zaman diger ogrenciler arasindan siyrilip doktoraya kabul alabilirdin. sansin yok demiyorum, ama cok dusuk.

iyi bir yuksek lisans programina kabul alabilirsin. bunun icin ortalaman ve nereden mezun oldugun ve referanslarin onemli. yuksek lisans ucretsiz doktora gibi almanya'da yalniz cep harciligini, kirani vs cikarman lazim. burs veren kuruluslar var, ama cok fazla degil. daad bursu alabilirsin, ama bunun da geriodemesi var, turkiyeye donme sarti olabilir emin degilim. yine de bak istersen. amerikalilar, yuksek lisans duzeyinde sana is verip, okul bursunu ve cep harcligini karsilayabilirler. almanya'da da asistanlik var, ama ayakta kalman icin haftalik en az haftalik 15 saat calisman lazim ki kirani vs odeyebilesin. bunun detayina girmek istemiyorum. ilk donem, genelde cepten yenir, asistanlik ikinci donem gelir.
  • ubi dubium ibi libertas  (20.01.17 03:23:03) 
meb de burs veriyor. ama almanya icin var mi bilmiyorum. geri odemesi var hizmet ya da para olarak, lakin fethocuyum diye ihbar edersin kendini okul bitmeye yakin. geri odeme sartini kaldirirlar, kim bilecek :D


  • ubi dubium ibi libertas  (20.01.17 03:26:30) 
Öncelikle genelde devletin/okulun araştırma bursu olur. bu bursları araştırın. eğer varsa dediğiniz yoldan gitmeniz lazım. hocadan kabul almak en büyük etken çünkü.
hocadan kabul aldıktan sonra burs için başvuru belgeleri vs toplanıyor/mülakat oluyor. bu süreç artık okulun ve ülkenin prosedürüne bağlı.

bir de tev-singa burslarına bakın derim. mühendislik doktorası için belki Almanya ile yapmış olduğu bir şey vardır.
  • maestril  (20.01.17 10:01:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.