[]

Mozaik down sendromu

30 gunluk bebegimizi ozel bir hastaneye muayeneye goturduk. Doktorla ilk muayenemizdi.

Muayene sonrasi doktor anneyi disari cikardi benle gorusmek istedi. Goz cevresi goruntusi haricinde hicbir belirti olmasa da dis gorunusu mozaik down sendromuna benziyor. Ama ne avic ici tek cizgi var, ne dil kalin, ne el parmaklari kut. Hicbir belirti yok. Sizden cekik goz almis, anneden buyuklugu, anneden de burnu almis (ki annenin burnu estetikle yapilmis gibi narin ve kalkiktir, cok karakteristik).

Ama ben yine de benzettim. Test yaptirin bence dedi.

Aninda baska doktora gosterdik ani hastanede. Yani zorlasam bile benzemiyor. Gram alakasi yok. Cocugunuz sadece anne ve babasina benziyor iste. Hic endise etmeyin. Ama biz evhamliyiz derseniz supheyle yasamak yerine yaptirin test ama vaktinize emeginize yazik olur dedi. Yani siz bana soylemeseniz suphenizi, bir bakin yuzune deseniz benim gram aklima gelmezdi mozaik dowsn sendromu. Endise etmeyin dedi.

Esim de saglikci. O test yaptirmak istemiyor cunku sorun olmadigindan emin kendince. Ama ben evham yaptim. O testi yaptirmam lazim. Sonuci bileyim, ne cikarsa basimin ustune.

Yine de merak ediyorum. Burada cocuk doktoru var midir? Bebegin fotograflarini gondersem soyle bir dis gorunuse baksa?

i.hizliresim.com

Fitograf bu. Benim ailem neredeyse uzakdogulu gibi cekik gozlu mesela.

 
O testin nasıl yapıldığı da önemli, belki bebeği veya anneyi zorlayan acı veren bir testtir, belki çok pahalıdır veya şu anda aklıma gelmeyen başka bir şeyler olabilir. Testi de bir öğrenin.


  • yaren  (19.01.17 15:20:32) 
Hiç sanmıyorum bu bebişte bir sey olsun ama basit bir testse yaptırın gitsin.


  • basubadelmevt  (19.01.17 15:27:43) 
Test universite genetik biliminde ucretsiz yapiliyormus. Sadece kan ile kromizim sayimi.


  • evrenos gazi  (19.01.17 15:30:40) 
Ben hiçbir şey göremedim ama uzmanların kontrolu geçerlidir. Bence de yaptırın bir test olsun bitsin.


  • Kresto  (19.01.17 15:30:47) 
Bir yakınımızın bebeği down sendromlu doğdu, kalbinde bir sorun vardı bu sendromda %90 karşılaşan bişeymiş bu kalp sorunu ve erken teşhis ile ameliyat olunca ilerdeki çıkacak sıkıntılar için önlem olduğundan bahsetmişti. Belki karınıza erken teşisin önemli olduğunu anlatırsanız test için razı olabilir. Yeni doğum yapan anneler çok duygusal oluyor hormonlardan dolayı, çocuguna kondurmak istemiyor olabilir, test yaptırmaktan ne zarar gelir ki.


  • eja  (19.01.17 15:38:28 ~ 15:38:47) 
allah bağışlasın. doktorun bakışıyla bizim bakışımız aynı olmaz heralde ama sıkıntı yok bencede.


  • sutlu nescafe  (19.01.17 15:54:06) 
Çok tatlıymış Allah bağışlasın, bu şüphe ile hayatınızı mahvetneyin özelde genetik testi yapanlar var devlette geç çıkıyor genetik testler.


  • Fritz-X  (19.01.17 15:54:57) 
Sadece bir kan testi. Maddi sorununuz yoksa direkt gidip ozelde yaptirin, beklemeyin. En son ben hastanede staj yaparken (7-8 sene once) birkac aydan fazla suruyordu sonuc vermemiz. Ama bu tamamen yogunluktan. Kromozom analizi yaklasik 4-5 gun surer toplamda.

Net bir sey soylemeyeyim ama bu cocuk (hele de baba cekik gozlu diyorsaniz) down sendromuyla alakali gorunmuyor. Her cekik gozlu bebege down mu diyormus acaba o doktor?

Not: Doktor degil genetikciyim.
  • evrim halkasi  (19.01.17 17:03:23) 
allah bağışlasın sağlıklı ömrü olsun bebişin. özeller biraz evhamlı olabiliyor yeğenime de testislerinin rengi koyu olduğu için birkaç test yapmışlardı. babasının da öyleymiş bebekken yani muhtemelen genetikti ama bir şey çıkmadı içimiz rahat etti. testi beklerken bile insan çok geriliyor o yüzden yaptırın derim. şimdiden geçmiş olsun.


  • who cares wins  (19.01.17 17:06:44) 
Oncelikle Allah anali babali buyutsun masallah cok tatli cok. 10 aylik bebek sahibi bir anne olarak konusayim bende. Suan esiniz muhtemel hormon etkisiyle test yaptirmak istemiyordur. Dogumdan once bize de bebegimizin kalbinde parlaklik olmasi sebebiyle down olabilir demislerdi. Ben de o zaman hayir test mest yaptirmiyorum demistim ama doguma girerken ilk kez pisman oldum keske bilseydim dedim bu kadar kafamda kurmazdim.

Aklinizda kalip acaba diyeceginize bir tup kanla bu isi cozersiniz.

Insallah cok guzel haberler alirsiniz.
  • uzun kulaklı yalnız tavşan  (19.01.17 17:11:06) 
Diyelim kötü ihtimal doğru. İnkarın hiçbir şeye faydası yok.
Diyelim iyi ihtimal doğru. En ufak şüpheyle geçecek bir güne, kabusla bölünen bir gece uykusuna değmez. Çocuğu severken acaba demeye değer mi yav..

  • kargn  (19.01.17 20:07:56) 
Hocam çocuk bence down'lu değil.
ama şöyle bir şey var mozaik'lerde bazı fiziksel belirtiler olmayabiliyor yada daha az belirgin oluyor. Ben yine de %95 değil diyorum. Yine de test yaptırın hiç bir zararı yok ki çocuğa.

  • chaoslord  (20.01.17 09:56:36 ~ 09:58:16) 
öncelikle ben o doktorun ta amk.

bebeğiniz down sendromu olan bebeklere benzemiyor bir kere. ayrıca zaten sizin ailenizin gözleri de çekikmiş, size çekmiş. siz de biliyorsunuz ancak insanın kendi yavrusu olunca haklı olarak evhamlanıyor. şimdi ne kadar çevreniz, eşiniz ve başka doktorlar down sendromu yok deseler de içinizde sürekli bir şüphe olacak. kafanızı buna takıp duracaksınız.

eğer kafamı takmam diyorsanız hiç yaptırmayın. ancak kafamı takarım, sürekli aklımda bi acaba olur diyorsanız testi yaptırın kurtulun.
  • yemrem  (20.01.17 11:18:49) 
Hocam esiniz saglikci olabilir de hic bir konuda bu kadar emin olunmamasi gerektigini savunuyorum, inada gerek yok ikinci bir gorus her zaman yatistirici olur. Esinizin inadi yuzunden bebegin saglik durumunda gozden kacan birsey varsa allah korusun hepiniz uzulursunuz.


  • herseysoyledigimgibioldu  (21.01.17 13:50:13) 
Yahu kardeşim bu doktorlar çok düşüncesiz olmuyor mu bazen? Yani böyle bir şey düşünüyorsan söyleme, şu doktora de, o doktoru ara ve böyle bir durum var ilgilenir misiniz dese daha iyi olmaz mı? Şimdi öyle bir şey söylüyorsun ki ebeveyni şüpheler içine sokuyor, belki de aile içi bir kıyıma sokuyorsun.

Şimdi böyle bir şey söylediği için gidin test yaptırın, içiniz rahatlasın. Bu şüphe ile şuraya başlık açmanız bile ne kadar kötü durumda olduğunuzu gösteriyor.

Geçmiş olsun..
  • st curse  (21.01.17 14:01:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.