[]

Genel Sağlık Sigortası hakkında

geçen gün devlet hastanesine muayene olmak için gittiğimde, "son bir yıl içinde 30 gün gss prim gün sayısı olmadığı için" uyarısı aldıklarını ve bu sebeple ücretsiz muayene olamayacağımı öğrendim. Böbrek taşı düşürüyorum ve acilde çekilen tomografiye göre taş 6mm ve mesane girişinde, doktor resmi olarak muayene edemese bile kapalı operasyonla taşın kırılması gerektiğini, kendiliğinden düşmesinin zor olduğunu söyledi.

şimdi,

- yaş 26, işsizim ve açıköğretimde öğrenciyim.
- 25 yaşını doldurduğum için öğrenci dahi olsam sigortalı olamadığımı öğrendim ve en son 1 yıl önce işten ayrıldığım için 2016 yılında ödenmiş sigorta primim yok.
- muayene olabilmek ve şu taştan kurtulabilmem için 3 yol görünüyor:

1- gelir testi yaptırıp, gss primi ödeyerek sigortalı olmak.(daha önce hiç yaptırmadım, 26 yaşına girdiğim tarihten itibaren en az 7-8 aylık prim borcu çıkarabilirler.)
2- bir işe başlayıp, sigortamın yatmasını beklemek (aslında bundan da emin değilim çünkü telefonla alo170'ı aradığımda gss borcunu ödemezsem sigortalı çalışsam bile saglık hizmetinden faydalanamayacağım gibi bir şeyler söylendi.)
3- özel hastaneye gidip parasını ödeyip bu işi orada halletmek.

ayrıca, gelir testinden sonra gss priminin ilk taksidini (ya da ilk ayın borcunu) ödedikten sonra sağlık hizmeti almaya başlanır gibi bir şeyler de okudum.

bu sağlık sorununu hallettikten sonra bir-iki ay içerisinde tekrar sigortalı olarak işe başlayacağım.

şu anda tek istediğim en az masrafla şu böbrek taşı operasyonunu yaptırmak. hangi seçenek en uygun, nasıl bir yol izlemeliyim?
Bu konulardan anlayan birileri var mı duyuruda?

 
benim önerim işe girmen ama zaten provizyon için en az 30 gün sigorta yapması gerek ve senin o kadar zamanın yok.

geriye 1. seçenek kalıyor ucuz yöntem olarak. gelir testinde belki alt grup çıkıp daha az ödersin ama en kötü koşulda 8*220,00=1760,00 TL borç çıkar.

üçüncü seçenekte ise ucu bucağı yok çıkabilecek faturanın. şöyle diyim. 2010'da medical parka böbrek ağrısıyla gittiğimde hemen ameliyat olmam gerektiği söylendi. kaç lira diye sorunca da 2400 TL sırf ameliyat için istediler. ameliyat öncesi tetkikler ve ameliyat sonrası hariç. var sen hesap et.
  • hosein  (18.01.17 16:31:44) 
geçmiş olsun. biz eşimle gelir testi yaptırdık aylık 50 lira gibi bir ödememiz oluyor. öğrenciyiz. yalnız yaştan dolayı fark eder mi onu bilmiyorum. düzgün bir gelirimiz yok, kira gideri vs derken en düşük seviyeden yararlanıyoruz diye biliyorum. eğer ilk taksiti ödeyince sorun olmayacaksa özele gitmekten daha mantıklı duruyor. kaldı ki geliriniz yok ve öğrenciyseniz muhtemelen size de düşük ücretli prim çıkacaktır.


  • who cares wins  (18.01.17 16:34:37) 
@hosein ;
cok sağol verdiğin bilgiler için, bugün ben de medikal parka gidecektim sormak için, dediğin gibiyse iyi ki gitmemişim bi de ona canım sıkılacaktı :D

diyelim ki 1760 tl borç çıktı, o borcun hepsini tek seferde mi ödemem gerekiyor?

@who cares wins , eğer ilk taksidi ödeyince sorun olmazsa en mantıklı yol bence de birincisi, onu bi arayıp soracağım. gelir testinde sadece beni sorsalar devletin bana para vermesi lazım, ama anne baba kardeş falan ne varsa hepsinin mal varlığını falan soruyorlarmış, onların benle ne alakası varsa. tam olarak neler soruyorlar hatırlıyor musunuz? bankada kaç liran var falan bunları belge olarak istiyorlar mı yoksa benim beyanıma göre mi?
  • sgt rachtman  (18.01.17 16:57:46) 
ben de salca olayim
son 1 yilda 1 aylik taksit odeyen faydalanabiliyor mu gercekten?
bilgisi olan var mi?
  • partizan  (18.01.17 17:06:53) 
sgk'ya gidip sor bi güzelce anlatacak birini bulabilirsin yoğun olmayan bi saatte. bi de acilden giriş yaparsan hastane devlet olsun özel olsun fark etmez 5 kuşur para ödemezsin. diyelim acilden giriş yaptın oradan seni başka bir bölüme sevk ettiler aynı şekilde ücretsiz. böbrek taşından bu yolla kurtulunabilir mi orasını bilmiyorum ama yine bi devlet hastanesi aciline sorabilirsin.


  • loser blueser  (18.01.17 17:43:09) 
bizden bankadan vs. belge istememişlerdi diye hatırlıyorum. ailelerimizle ilgili de sormadılar çünkü biz evliyiz, onlardan ayrı bir aileyiz yani. ama mesela kira bedelimizi ailemiz karşılıyor, bunu gelir olarak sayıyor sistem. giderlerimiz hakkında tahmini rakamlar söyledik, belge istenmedi. kyk'dan aldığımız kredileri vs. söyledik. bu kadar hatırlıyorum.


  • who cares wins  (18.01.17 18:03:26) 
loser blueser ;

teşekkürler, güzel fikir. yarın gidip doktor'a soracağım o şekilde yapabilir miyiz diye.
  • sgt rachtman  (18.01.17 18:03:56) 
Öncelikle gecmis olsun,

Sgk'ya gidip borc dokumunuzu cikartin, taksitlendirmek istediginizi soyleyin. En yuksek gelir seviyesinden cikarilan borcunuxu taksitlendirip ilk taksidini ziraat bankasina odeyin. 36 aya kadar taksit yapiyorlardi ben yaptirdigimda. Odemeler iki ayda bir oldugu icin 72 ayda oduyorsunuz yani.

Sonrasinda bu ay icin gss priminizi yatirin. O andan itibaren sigortanizi kullanabilirsiniz.

Bunu gelir testi için vaktinizin olmadigini düşünerek yazdim. Vaktiniz varsa bu islemlerin öncesinde gelir testi yaptirin, borcunuz ciddi oranda azalabilir. Onu da taksitlendirirseniz sorun kalmaz.
  • md11  (19.01.17 02:11:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.