[]

sizce bu samimi bir inanç(sızlık) mı?

okuldan tanıdığım bir arkadaş vardı. ciddi anlamda dindardı ve imrendirici yönde bir ahlak, etik, din anlayışı vardı. biliyorum, "ateist=ahlaksızlık" gibi algılanıyor böyle diyince ama demeye çalıştığım o değil. "ben müslümanım ama arada kaçamak da yaparız, kıps ;)" mantığında göstermelik değildi davranışları. mesela kafeye gittiğimizde "ben birkaç peçete/kürdan kullandım, hakkınızı helal edin." der helallik isterdi kafenin kasasından, parasını vermeye çalışırdı hak geçmesin diye.

neyse, sonra bir arkadaşımdan (kendisi de ateist) öğrendim ki bir gün başından geçen olumsuz bir olay sebebiyle "tanrı var da neden bizim gibi iyiler hep acı çekiyor da hep kötüler daha mutlu oluyor?" diye isyan edip ateist olmuş. yani damdan düşer gibi, gregor samsa'nın dönüşümü gibi adeta. sonra bu ateist arkadaşımdan da "ya sen de bu yollardan geçtin. araştırma yapmak istiyorum. bilimsel yönden din/islam-bilim çelişkilerini öğrenmek istiyorum." tarzında da kaynaklar, fikirler öğrenmek istemiş.


şimdi bu duruma dini yönden bakınca, önceki hal ve hareketlerinin de samimi olmadığını, ateizm yönünden bakınca da "ergen isyanı" tandansında bir ateizme kapıldığını düşünüyorum. yani her koşulda samimi gelmiyor. yanlış mı düşünüyorum? sizce de iki yönden düşününce fikirleri samimi midir? ateist olanlarınız için sormak da gerekirse, sizin süreciniz de böyle ani mi oldu?

 
Arkadaşın dinden bağımsız sağlam bir ahlak anlayışı varmış, sonra da tanrı kavramını sorgulamaya başlamış bence samimiyet konusunda sıkıntı yok. Hatta kaynak sorması, okumak araştırmak istemesi "ergen isyanı" ateizmiyle ilgisi olmadığını gösteriyor sanki.


  • kobuzchu kiz  (17.01.17 20:13:32) 
ergen isyanı tandansında kabul edilmesi gereken düşünceleri ilk başta bahsettiğin dini eğilimleri bence. çocuk mantıklı bir çıkarım yapmış bence.

@kobuzçu kız'a katılıyorum.

ben arkadaşın davranışını samimi ve mantıklı buldum.
  • burya  (17.01.17 20:16:43) 
Ben burada çıkarcı bir inanç anlayışı görüyorum. Çıkar açısından kişi tatmin olmayınca inancı sarsılıyor. Yapılan çıkarım tamamen mantıksız. "Bütün kurallara uyuyorum, öyleyse isteklerim yerine gelmeli ve mutlu bir hayatım olmalı" Böyle bir şeyin olmasına imkan yok.


  • harvey  (17.01.17 20:33:53) 
@godoşu beklerken: işte, samimilik dediğim de bu bağlamda zaten. ateist olmadan önceki davranışlarını, dini gerekçelerle anlamlandıran, ateistlere göre "tutarsızlıklar" olarak adlandırılacak her türlü dini ritüel, olay ve olguyu müslüman/teist biriyken en üst mertebede bir açıklamaya oturtan birinin, bir anda ateist olduktan sonra, yaşadıklarını bir anda saçma bulan birisinin bir olay sonrası "tüm bu dini olgular anlamsız, adaletsiz" seviyesine gelmesi şaşırtıcı. çünkü bu, richard dawkins'in bilimsel anlamda cevap veremediği bir soru görüp bir anda "ben artık teistim" demesi gibi. ve bu da @harvey'nin yazdığı cevaba götürüyor bizi. ben bu nokta için samimi olmadığını düşündüm.
yoksa diğer ateist arkadaşım ateist olurken pat diye değil de anlamlandıramadığı şeylere cevap aradıkça ateist oldu. o yüzden yadırgadım bu arkadaşı.

  • m e b  (17.01.17 21:53:32 ~ 21:54:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.