[]

Sigara - İnsülin -Leptin ilişkisi

Selam arkadaşlar. Sigarayı bırakmanın kilo aldırdığı konusunda herkes hemfikir sanırım. Milletçe tek ortak düşüncemiz bu bile olabilir.

Peki, normalde Karatay diyetini yeme alışkanlığı edinmiş bi insan düşünelim. Sabah kahvaltıyı protein ağırlıklı yaptığımız için kan şekerimiz hızlı yükselmiyor, insülin de coşmuyor. 4-5 saat sonra Leptin hormonu salgılanmaya ve yağ yakılmaya başlıyor. Fakat Leptin hormonu salgılanmadan önceki 4-5 saat içerisinde sigara içtiğimizde bildiğim kadarıyla tekrar kan şekeri yükselip insülin salınıyor. Bu da -mantık yürüterekten- leptin salgılanmasını ve yağ yakımını engelleyen bi durum ortaya çıkarıyor.

Bu mantıkla karatay diyetine uyduğumuz sürece sigarayı bıraktığımızda Leptin hormonu sayesinde daha sağlıklı yağ yakımı olmayacak mı ? Bu mantıkla o kadar da kilo alınır mı yine ?

Bilenler ve mantık yürütecek olanlar özellikle belirtirse ve uzun uzun açıklarsa sevinirim.

Teşekkür şimdiden.

 
Sadece sigara bırakmanın kilo aldırdığı konusunda hemfikir olmadığımı belirtmeye geldim. Ağır bir sigara içicisiydim, çevremde benzer şekilde 4-5 kişi de bıraktı ve kendim de dahil olmak üzere onlar da aynı kilodalar. Sanırım algı ve alışkanlık meselesi. Beyinde çok büyütmeyin bu olayı. Go for it!


  • dessy  (17.01.17 09:48:04) 
Kilo alınmasının sebebi bırakılınca insülinin artması vs değil. Yemenin artması. Çünkü sigara içmek el-dudak hareketine alışkanlık kazandırır. Ayrıca ciğerlerdeki duman eksikliğini de yemeyle dolduracağımız yanılgısında çok düşeriz o da kilo aldırır. Yoksa vücuttaki metabolizmalardan değildir kilo alımı.


  • yaren  (17.01.17 09:49:16) 
sigarayı bıraktıktan sonra kilo alınmasının sebebi sigara yerine bir şeyler koyma isteğinin sonucu olarak yemek yemek. o yüzden karatay, intermittent fasting, paleo her ne yapıyorsanız sigarayı bıraktıktan sonra düzene devam ederseniz sigarayı bırakmak kilo aldırmaz. evet dediğiniz gibi sigara kan şekeri yükseltir ve leptin salgılanmasını geciktirir.


  • carabelli  (17.01.17 09:49:47) 
Sigara kan sekerini nasil yukseltiyormus?


  • alperz  (17.01.17 10:15:41) 
Yav ben bu kalan yaglari sigaradan yakamiyor olabilir miyim? Sigaranin insuline etkisi ne miktarda? Bununla ilgili makale var mi?


  • alperz  (17.01.17 10:30:00) 
Nikotin maddesi kan şekerini yükseltir. Bununla birlikte, aynı nikotin maddesi pankreastan insülin salınımını da baskılar, ayrıca dokuların insüline duyarlı hale gelmesini de engeller. Yani uzun vadede sigara kilo vermeye değil bilakis şişmanlığa neden olur. Misal şeker hastaları için sigara en az şeker kadar zararlıdır bu anlamda. Peki sigara bırakanlar neden kilo alır? En büyük nedeni kilo almaya şartlandıkları için alırlar. Evet sigarayı bıraktıklarında tat duyuları daha işler hale gelir bu da yemeklerden aldıkları zevki artırır, bu da daha çok yemelerine neden olur, bu da kilo artışına neden olur. Tabii bu artış ortalama 3/4 kilodur. Yani sigarayı bıraktım obez oldum gibi bir durum yok. Olan varsa eğer bu pisboğazlığından olur. Tüm bunlarla birlikte evet nikotin metabolizmayı bir miktar hızlandırır ama bu en fazla 100 kalorilik bir enerji kaybı yaşatır. Yani bu da sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaya bahane olamaz.

Soruna gelecek olursak; sigarayı bırakan bir insan ilk dönemin kafa karışıklığıyla belki 3/4 kilo alır ama bu da bir kural değildir, kafa karışıklığı çabuk atlatılırsa kilo alınmaz beslenme disiplinine sadık kalırsa da bol bol yağ yakılır.
  • angelus  (17.01.17 10:50:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.