[]

ingilizlerden allah razı olmasın mı?

dünyanın pek çok yerinde kolonileşmeleri sayesinde iyi kötü ortak dil diye bir kavram yaratmışlar ve dünyayı resmen daha küçük bir yer hale getirmişler. bugün bir sürü insan uçağa atlayıp yurt dışında en azından turistik yerlerde rahat rahat gezebiliyorsa bunun sayesinde değil midir? bir hayır duası etmesek mi? sübhaneke amin.




 
god save england, god save the queen


  • bollocks44  (16.01.17 07:16:40) 
hımm, tabii. "the horror, oh the horror." diyeyim, colonel kurtz diyeyim.

kolonileşme kaçınılmaz bir aşama idiyse ingilizler olmasaydı başkasına teşekkür edilecekti sanıyorum.

russel da aylaklığın değeri için haksız düzenlerin kaçınılmaz olduğunu, sonuca değdiğini söylüyordu mesela. tabii "gelişme" ve "gelişme"nin sonsuzda bir yönü olduğu konusunda bilgi sahibi olmaktansa fikir sahibi olmak bir opsiyon mu, zaruret mi, emin değilim.

bir de, bu söylendiğinde aklıma şu geliyor: var olduğun anda var olduğun anın sonrasını kayıp gibi görebilir misin? çünkü gelişmeyi tahayyül edemiyorsan, ana kadarki bilgiye sahipsen, hızlı ve adaletsiz "gelişme" ile yavaş ama belki daha adaletli bir gelişme arasındaki tercihi kim yapıyor tam olarak?

"gelişme"deki tek yönlülük iddiasına, bilginin birikmesi dayanağına bağlı olarak sahip olduktan sonra, andan sonrasının farazi kaybına üzülebilecekmiş gibi, hızlıyı yavaşa tercih ediyorsak, aksini yapmamızı engelleyen nedir? hızın bir sınırı olmadığına göre, "yavaş gitmedik" diyeceğimize "daha hızlı olabilirdik" de diyebiliriz?

o zaman her şey görece hızlı, dolayısıyla görece yavaş değil mi? aynı kavramın niceliği varsa zıtlarıyla var olmalı?

belki daha hızlı öldürebilirlerdi insanları mesela. neden o kadar yavaş gidilmiş? acaba o zaman şimdilerde değil de ikinci dünya savaşı çıkmadan evvel falan ingilizce vs öğrenmiş olur muyduk?


1500'lerde yaşayan adam da şükür kağıdı, kalemi üretebilmemize falan dedikten sonra yani herkes zaten ancak önceki zamana kıyasla şükredebildikten sonra bunun her kıtada milyonlarca insan öldürüp nehirleri kızıl akıtacak kadar hızlı gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin ne önemi var, insanların yok edilmesinden başka? zaten olacak olan bir şeyin yani "gelişme"nin böyle olmasına neden şükredeyim ki?

şükür mükür etmiyorum ben. şakası bile kötü. bir hindistan proleteri bulup atalarının hikayelerini sormalısın belki de.
  • godoşu beklerken  (16.01.17 08:02:24 ~ 08:12:20) 
Ne vardı herkes turkce konussaydı :((


  • fıytfıyt  (16.01.17 09:24:44) 
@godoş, sabah sabah ne kastırdın boolum. gözlerim kanadı ilk paragrafta bıraktım
@acemi, antik yunanca veya fransızca veya arapça olsun ister miydin?

allah ingiliz gardaşlarımızdan razı olsun
  • cekilmis gayfe  (16.01.17 09:42:14) 
öğrenmesi zor mu, valla bence tam tersi gayet kolay/kolaylaştırılmış bir dil İngilizce zaten biraz da o yüzden dünya dili haline gelmiş. Daha kolay diller vardır tabii ama onlar da yeterli gelmiyordur belki.

bu arada, bak sana "allah razı olmasın mı" dedirtebildikleri için böyleler zaten. İngilizler gidip sömürüyor millet allah razı olsun ne iyi adamlar diyor :D Hintli arkadaşım da mesela Hindistanda İngilizlerin gittiği yerleştiği yerler vs. daha eğitimliymiş o bakımdan iyi diyordu.

Osmanlıya bak. Çıktığı yerlerde arkasından küfrediyorlar, herhalde büyük çoğunluğu Türkçe falan konuşmuyor kendi dillerine dönmüşler. İngilizlerin gittiği yerlerde trafik onlarınki gibi akıyor, dil İngilizceleşmiş, benzeri Fransızlar ve Afrika için de geçerli. Kültür emperyalizmi ayrı bir sanat aslında.
  • rodriguez2  (16.01.17 10:01:18) 
bunu ingilizlerin katlettiği hint ve afrikalı insanlara sorsak daha iyi cevaplar alırdık.


  • tosiba  (16.01.17 10:08:47) 
boston tea party sırasında ben de çok sübhaneke dedim kendilerine. fatihalar yasinler yolladım.


  • levpontryagin  (16.01.17 11:21:39) 
lan adamlar bilimde, edebiyatta, müzikte vs. bir numara. hala soykırım diye ağlayanlara sinir oluyorum aga.


  • nothing in my way  (16.01.17 11:31:25) 
bilimde sanatta bir numara olunca öldürdüğünüz insanların bir önemi kalmıyormuş. tamam o zaman, güzelmiş.

sağ olsunlar ya, o kadar insanı katletmişler, şimdi o katledilen insanların ülkeleri sayesinde dünyanın dört bir yanında ingilizce konuşuyor. biz de derdimizi rahat bir şekilde anlatıyoruz yabancı ülkelerde.

ama bilimde ileriler. ne önemi var ki? katledin abicim. yarın gelin bizim ülkeyi falan da katledin hatta. bizi, seni, beni, onu. hepimizi. bilimde ileriler nasılsa, benim canım acımaz. belki biz de ölürsek yarın öbür gün birileri derdini daha kolay anlatır ingilizcesiyle.
  • tosiba  (16.01.17 12:59:36 ~ 13:00:20) 
tosiba, katliam yapmayan devlet mi var? osmanlı üç kıtaya yayılırken öpücük mü dağıttı? bırakın bu ajitasyonları


  • cekilmis gayfe  (16.01.17 13:11:59) 
@cekilmis; herkes katliam yapıyor diye meşru mu sayalım? görmezden mi gelelim?


  • tosiba  (16.01.17 13:18:26 ~ 13:18:36) 
hayır da sanki sadece ingilizler yapıyor gibi de lanse edilmemeli.


  • cekilmis gayfe  (16.01.17 13:21:06) 
@cekilmis; ne yapalım? konu ingilizler. ingilizlerin yaptıklarını anlatırkan bütün milletleri saymamız mı lazım? kimse de sadece ingilizler yaptı demedi. nasıl anlamak istiyorsanız öyle anlıyorsunuz.


  • tosiba  (16.01.17 13:27:00) 
iyi de sana ingilizce soruluyor büyük britanya'nın kolonileşme politikasını değil.


  • cekilmis gayfe  (16.01.17 13:30:03) 
abi kolonileşmesen o dili de nah yayardın.

"iyi de, o değil de bu konuşuluyor" şeklindeki tepki çok saçma.

yani bir dilin yayılmış olmasını yayılmamış olmasına tercih edebiliriz ama bu bir ön şartla geliyorsa, bu da kolonileşmekse ve o dönem gücü elinde tutan da kolonileşecekse, 1) ne bu durumu "ingilizler" "sayesinde" diye algılarım, çünkü bu zaten bir zorunluluktur 2) ne de buna şükrederim ("hayır duası"), abi bunun bedeli fazlasıyla ödenmiş niye teşekkür edeyim lan, tersine alacaklıyız insanlık olarak çünkü etkileri hala sürmekte aslında.

çok müthiş soru sorulduğunu ve bunu anlayamadığımız için yanlış konuya yorum yaptığımızı sanmayın arkadaşlar. soru müthiş -yani işte müthiş diye jenerik bir sıfat seçtim- değil, bir gün uyandık ve ingilizce konuşmaya başladık, değil olay. öğrenmek zorunda kaldık.

kalmasaydık öğrenmeyecektik idiyse, o zaman demek ki şükürlük bir durum yine yokmuş. lütfen iff clause'larından birer lütuf gibi bahsetmeyelim.
  • godoşu beklerken  (16.01.17 20:43:02 ~ 20:57:01) 
bu mantıkla devletler Amerikan veya İngiliz mandasına evet demeli, üstün kültürün zaferini kabul etmelidir. hayırsız olaydan hayır doğdu diye kolonileşme süresince yapılanları da meşru kılalım ve hatta teşekkür edelim. ya trolsünüz ya da düşünme kıtlığınız var. ne diyeyim.


  • sporty  (16.01.17 21:10:20 ~ 21:15:58) 
ingilizce ne yönünden soruluyor? ingilizler kolonileşmeseydi gittiğimiz yerlerde bu kadar rahat konuşamayacaktık deniyor. lafı çevirmeyin. sömürgecilik ve katliamlar asla meşru sayılamaz.

siz gittiğiniz yerlerde rahatça ingilizce konulabiliyor olsanız bile(!)
  • tosiba  (16.01.17 22:24:23 ~ 22:24:35) 
yahu bugünkü insan haklarının geldiği seviyeyi düşünün. düşündünüz mü? e hala giydiğiniz kıyafetleri, kullandığınız araç gereçleri vs. uzakdoğuda insanlık dışı halde çalışan kişiler yapıyor hatta bunların da bir kısmı çocuk işçi. o dönemde insan hakları falan hak getireydi ve bir sürü zulüm vardı, günümüzde insan hakları herkesin ağzında olmasına rağmen hala bu tür şeyler oluyor. hani bu kolonileşme sürecindeki zulmü haklı çıkarmaz ama sanki dünyanın işleyişi şu an farklıymış, siz de bunun bir parçası değilmişsiniz gibi davranmanız komik.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.01.17 19:33:23) 
proletercim aslında benim yazdığım senin söylediğini anlatan bir şey, tam da o nedenle şükredecek bir şey yok diyorum. bir düşünür müsün dediğimi?

bugün ve dünün zararlarını kıyaslamada da sana katılamıyorum ama bunun önemi bile yok.
  • godoşu beklerken  (17.01.17 20:30:18 ~ 20:32:05) 
lingua franca kavramı ingilizce ile mi başladı? niye bu sebeple hayır duası edeyim? her dönemde bu işlevde diller olmuştur.

dilin kolaylığı ile falan ilgili olduğuna inanmıyorum, kime göre neye göre, yapısı ingilizce ile çok alakasız diller de var. her milletin ingilizceyi öğrenmesi aynı kolaylıkta değildir.
  • wilhelmwasmuss  (17.01.17 20:41:35 ~ 20:43:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.