[]

Uçan Sincap Bir Sincaptır.

kim milyoner olmak isterdeki biyologlu sorunun mantığı ne?




 
ben de izledim. sanirim, uçması kuşlar sınıfına dahil olduğu anlamına gelmiyor


  • 1adam  (15.01.17 00:36:15) 
programı izledim ama soruyu ben de anlamadım, kaçıranlar için soru şuydu

Bir biyolog için hangisi doğru bir ifadedir?

A. Atnalı yengeci bir yengeçtir
B. Fok Balığı bir balıktır
C. Dağ keçisi bir keçidir
D. Uçan sincap bir sincaptır

cevap D imiş

anlayanlar açıklayabilir mi ? :)
  • freebird5406_2  (15.01.17 00:38:50 ~ 14:22:56) 
ailelere bakılıyormuş. mesela atnalı yengeci örümcek ailesine daha yakınmış, fok memeli, uçan sincap da başka bir ailedenmiş (adı garip bir şey) arkadaşım cevap c olmalı dedi ama d dediler.


  • eksisozluk kullanici sozlesmesini okudum  (15.01.17 00:46:51) 
Fok balıkları balık sınıfına girmiyor, memeli sınıfına giriyor. Belli ki şıklar bu mantıkla oluşturulmuş. Sincap uçabilseydi kuş sayılmayacaktı. Yarasa da uçabilir ama kuş değildir.


  • grgn  (15.01.17 00:47:13) 
A şıkkında canlının dış görünüşü bir nesneye benzetilmiş. Bir biyolog bir canlının dış görünüşünden yola çıkarak o canlıyı sınıflandırmamalı. Bildiğim kadarıyla canlıları dış görünüşlerine göre sınıflandırmak Aristo'nun yaptığı bir çalışmaydı. (Tamamen sallıyor olabilirim, liseden mezun olalı çok oldu). Bu bilimsel bir yaklaşım değil.

C şıkkında canlının yaşadığı yer belirtilmiş. Canlılar sınıflandırılırken yaşadıkları yer de dikkate alınmıyor. Bu da modern taksonomi bilimine uygun değil.

B şıkkı zaten açık. Foklar balık değillerdir. Memeli canlılardır. Foklar akciğer solunumu yapar. Balıklar solungaçlarıyla solunum yaparlar.

Belki böyle bir yaklaşım ortaya konabilir.

Edit: Aristo konusunu doğru hatırlamışım.

tr.instela.com

Bu yöntem şu anda geçerli değil.
  • dissendium  (15.01.17 00:48:22 ~ 00:50:46) 
Yalnız dağ keçileri de keçidir diye biliyorum. Orda pürüz var gibi.


  • grgn  (15.01.17 00:49:24) 
genel anlamda keçiler "capra" genus'una bağlı. bizim keçi diyebildiğimiz evcil keçiler "capra" genus'undan olsalar da aegagrus alt basamağındalar capra'nın. burada anahtar kelime "biyolog" kelimesidir ve uçan sincap da kaçan sincap da sıçan sincap da sincaptır, çünkü sincaptır.

ayrıca evcil keçilerin (yani genelde keçi diye aklımıza gelen şeyler) dağ keçisinin bir alt türü olduğu da söyleniyor;

en.wikipedia.org(genus)
  • rain when i die  (15.01.17 00:57:45 ~ 00:58:45) 
Türlerin biyolojik ailesiyle (familya) ve cinsiyle alakalı. Fok balığı balık değil memelidir. At nalı yengeci gerçek yengeç değildir. Eklembacaklılardan başka bir tür. Uçan sincap cidden sincaptır. Dağ keçisi de keçidir ama bu soruyu hazırlayan gerizekalılar Mountain Goat diye aratıp dağ keçisi diye çevirmişler. Türkçede bu hayvan Ak dağ keçisi tr.wikipedia.orgğ_keçisi olarak geçiyor. Türkçesi gerçekten dağ keçisi olan hayvan ise İngilizce Wild Goat.


  • Lim5  (15.01.17 01:01:49 ~ 01:03:28) 
dağ keçisi ile keçi, sincap ile uçan sincap aynı 'cins'e ait hayvanlar değil mi? hepsi tür olarak farklı, ikililer cins olarak aynı. ee, aradaki fark ne?


  • tosiba  (15.01.17 01:21:24 ~ 01:21:45) 
Lim5in dediği doğru
dağ keçisi keçi
ama ak dağ keçisi Oreamnos americanus keçi değil yani Capra değil -soru hatalı
  • niye ama  (15.01.17 01:32:03) 
soru hatalıysa tekrarmı yarışacak?


  • mrthany  (15.01.17 15:15:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.