[]

eski eşya atamamak bir psikolojik sorun gostergesi midir? nasıl mucadale

edilir? şimdi ben hafızası cok kötu bi insanım, lise-üni anılarım toplasan 5-10'dur. yıllardır bu böyle. ama o döneme dair bi eşya gorunce baglamını ve anıyı hatırlarım. bu 1. sebep
2.si ise eskiden ozellikle iyi zamanlarıma ait bir esya atarsam basıma kötü bişiy gelecegi hissi. bunu arkadaslarımla konustum baya bi insan da aynı hissi tasıyormus, derecesi degişse de. hatta bi arkadasıma psikolog gelecegine guvenmemenle ilgili bu korku demiş.

şimdi sorular
1. bu hislerle cebellesen var mı? derecesi nedir?
2.kurtulmak icin uygulanabilir önerisi olan var mı?

danke schonler

 
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun bir belirtisi olabilir.

tr.wikipedia.org

"5. Özel bir değeri olmasa bile eskimiş ya da değersiz şeyleri elden çıkartamaz."
  • dissendium  (14.01.17 02:37:46) 
Bu genelde kaygıyla ilintili bir durumdur. Biriktirme hastalığı olarak araştırabilirsiniz. Obsesif-kompulsif insanların bazılarında görülebilir. En ileri hali ingilizce "hoarding". Hatta youtubeda excessive hoarding/ obsessive hoarding diye epey uç örnekleri var.

Derecelerini bilmiyorum ancak tedavi edilebilir birşey.
  • cymbelina  (14.01.17 02:38:41 ~ 02:39:20) 
İstifçilik bir yaşam biçimidir. Collyer kardeşler örneğine bakınız.


  • kargn  (14.01.17 02:48:51) 
1. sebebinde garip bir durum yok.

bence bunu bir hastalık olarak görmekten vazgeçip fazla kafayı takmamaya çalışırsan sorunun ilerlemeyecektir.
  • thugster  (14.01.17 02:56:53) 
yani kendinde çöp ev potansiyeli gormuyorsan sorun yoktur bence. isine asla yaramayacak seyleri atamiyorsan problemdir ama. çöp ev sahipleri ictikleri kolanin kutusunu bile atamiyor benzer hislerle. senin icin anlami olan birini / bir donemi hatirlatan seyleri saklamak insani bir sey bence. bir sey atinca kotu bir seyler olacagi hissi belli bir risk grubunda oldugunu gosterebilir bilmiyorum onu ama sonucta gercekle alakasi olamayacak supernaturel bir dusunce. zamanlari iyi zaman / kotu zaman olarak ayirip "iyi zamanlardan bir sey atmak" gibi bir kategori bulunmasi da tuhaf sayilabilir belki.


  • robokot  (14.01.17 03:01:15) 
Evet hatta önceden yabancı bir program vardı. Evlerinde o kadar birikmiş eşya var ki adım atılmıyor. Psikolog eşliğinde girerlerdi eve ve genelde kendilerine olan güvensizliği eşyaları etrafına toplayarak giderdiklerini anlatırdı (küçükken nasıl minderlerden kale yapıyorsak aynı mantık) Ama bunlar neredeyse çöp ev

Ben eşyaya önem vermem. Hediye bile gelse fazlalıksa atarım çöpe. Eşyalar değil anılarınız bir kaç fotoğraf yeterli geçmişinizi hatırlamak için.
  • jazzabel  (14.01.17 13:11:19) 
Aynı sorun bende de var, derecesi gidereek artıyor. Eskiden daha anlamlı şeyleri saklarken şimdi sıradan bir eşya için bayağı bayağı üzüntü çekiyorum, kırılan bir fincan, kaybolan herhangi bir şey.

Nasıl mücadele ettiğime gelirsek etmiyorum :) Etmem gerektiğini biliyorum, geçen gün bir arama yapmıştım, okuduklarımdan sorunumun sandığımdan ciddi olduğuna karar vermiştim, ama çözmek yerine yok saymayı tercih ettim :)

Yani mücadele psikolog, altında yatan etkenleri araştırmak ve bir yardım almıyorsanız da bol bol alıştırma yapmak olabilir, sorunla yüzleşmek ve üzerine gitmek şeklinde. Sırf antrenman olsun diye bişeyleri atmaya çalışmak falan gibi. Tabii bu sadece benim aklıam yatan bir düşünce, kimbilir belki de faydadan çok zararı vardır.
  • hair freak  (14.01.17 13:32:00 ~ 13:32:20) 
Hoarding disorder ya da compulsive hoardig demiyor
en.m.wikipedia.org

Eşyalara yüklenilen anlamlarla ilgli olduğuna dair dün bir video izlemiştim. Normalde elimizdeki eşyalara anılar, tecrübeler bindiği için dwğerinden çok kıymet biçermişiz. Yapılan bir deneyde, maç bileti sahiplerine "Bu bileti kaça satardınız maça gitmeseydiniz" deyince en düşük 1000 dolar istiyorlar, oysa maça gitmeyenlere "Kaç berirdiniz maça gitmek isteseydiniz" denince en yüksek 200 dolar söylüyorlar. Aradaki diyat farkı anılara ve tecrübelere ödediğimiz ya da istediğimiz fiyat.

Bu "hoarding"in de onun ileri bir boyutu olduğunu ve eştalara daha da fazla anlam yükleme ile gerçekleştiğini söylüyorlar.
  • aychovsky  (14.01.17 13:38:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.