[]

Dolar / borsa siyaset iliskisi

Selam,

Sorum finans gurularina. Spekulasyon vs icin degil gercekten merak ettigim icin soruyorum.

2013'te gezi olaylari ve 17-25 aralik olaylari oldugunda 93 binden 61 bine gerilemis.

t24.com.tr

2016 yilina baktigimizda 21 ocak en dusuk 68 en yuksek 19 nisan 86yi gormus. 15 temmuzdan sonra 22 temmuzda 71 ile en dusuk gormus. onun disinda genel seyir 75-80 araliginda.

finans.mynet.com

Bugunku aljazeera haberinde bazi proflar TL nin tek basina deger kaybetmesinin yeterli bir gosterge olmadigini borsa ve tahvillerde de degisim olmasi gerektigini soyluyor.

www.aljazeera.com.tr

2013 yilina gore darbe girisimi ve teror olaylarini dusunursek cok daha fazla olay yasadik. TL deger kaybederken borsada dusus yasanmamasinin sebebi nedir?

Tesekkurler

 
Borsa endeksini TL olarak değil, USD olarak izlersen düşüşü görebilirsin. %10 enflasyon olan bir ülkenin yerinde sayabilmesi için borsanın kendi para biriminden en az %10 yıllık yükseliş olması gerekli. Yükselemiyorsa reel olarak düşüyor demektir.
USD endex:

  • rastinon  (13.01.17 12:18:28) 
Borsanın niye düşmedigini fiyat formülünü düsünerek bulabilrsiniz:

hisse fiyatı = şirketlerin yıllık karlılıgı x sabit bir katsayı

TR'de enflasyon malum. şirketlerin satışları yavaşlasa bile, cirolar enflasyon nedeniyle düşmedi. karlılık da düşmedi. hatta bankalar rekor para yaptılar. bu nedenle 3 yıldır hisse fiyatları da yatay.

dolar yükseliyorsa borsa illa ki düşüyordur olayı biraz gereksiz bir genelleme idi. yabancılar hisse satmazsa, borsa da düşmez. doları çıkartan sebepler borsanın düşmesine her zaman neden olmaz. bazen olabilir. duruma göre. önemli olan ekonomik büyüme oranıdır. büyüme oranı yavaşladı ama eksiye geçmedi, borsa daha çok buna bakar. eksiye düşecek olursak borsa da düşer.
  • 507  (13.01.17 14:06:37 ~ 14:07:10) 
tesekkurler cevaplar icin ancak yine de baglantiyi net goremiyorum. gezi olaylarindan sonra borsadan niye bu kadar yuksek cikis oldu o halde? yani bugunku durgunluga gore daha eksi bir durum mu soz konusuydu? ya da cok mu sacma ama o zamanki cikis yapanlarla bugun borsada yuksek hacme sahip yatirimcilar arasinda tersine bir siyasi tercih mi soz konusu (batili yatirimci/arap sermeyadar gibi)


  • samicin  (13.01.17 19:55:07) 
aslında dün sorulmuş bi soruya verdiğim cevap bu sorunun cevabı da olur.

www.eksiduyuru.com

dövizdeki yükselişin manipülatif olduğuna dair analizler var. en önemli gerekçe olarak da makro ekonomik veriler dövizde bu kadar artış olmasına neden olacak kadar kötü olsaydı, tahvilde ve borsada da aynı olumsuz etkiler görülürdü, ancak herhangi bir olumsuz etki görülmüyor tezini ileri sürüyorlar. bu tez ciddiye alınması gereken bir tez. bu seviyelerden alınan döviz elde patlayabilir.

ytd değildir.
  • elinde tivit  (13.01.17 20:31:02 ~ 20:56:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.