[]

kedi-köpek üşümesin diye kulübe yapanlara

karşı bu öfke niye? bu aşağılık şerefsizlerin çekemedikleri şey nedir? bir türlü anlayamıyorum yani bir insan başka bir insana hayvanların üşümesini engelliyor diye neden kızar? geçen bir yerde birisine saldırmış çomarın biri. şimdi de sözcüde bir haber okudum moda'da bir psikolog adamı öldürmüşler kedilere ev yaptı diye. daha gün yüzüne çıkmayan neler vardır kim bilir...




 
Türk insaninin geneli hayvan gorunce "iyyy pis elleme" diye buyutuyor, "kedi nankor de kopek iyi" ya da "kopek giren eve melek girmez" gibi cesitli hurafeler ile cocugu buyutuyor. O cocuk buyuyunce "iyy kedi mi cok pis defolsun gitsin"diyen bir prenses ya da bu ornekteki gibi dunyayi insandan ibaret sanan bir yaratiga donusuyor. Mesela gecen bir doktor toksoplazmazis ile turk insaninin yanlis bildigi seyleri uzun uzun yazmisti, aksama uzun uzun buraya yazicam. Toksoplazmosisin genelini insanlarin kediden degil yediklerinden ictiklerinden geldigini ve kediden kapma olasiliginin dusuk oldugunu hele ki ev kedisinde cok cok dusuk ihtimalli oldugunu bilimsel veriler ile anlatmisti. Ya da kedi alerjim var diye sokaktaki kediden dahi korlan tiplerin bilimsel hicbir dayanagi yok. Kedi alerjisi sdece evinde kedi bealeyenler icin risk teskil ediyor. Aksama uzunca yazicam ama simdiden rezerve edeyim tamamen bozuk yetistrilme tarzi, hurafelere inanan siddet dolu bir toplum olmanin sonuclari.


  • neferkitty  (11.01.17 16:23:18) 
Kadınlarla, hayvanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmen gariptir. Sokakta kar topu da oynayamazsın yaşın on değilse. Öldürülürsün. Hazımsız sevgisiz göt laleleri izin vermez, onları kontrol edebilen bir medeniyet değil bizimki.


  • kargn  (11.01.17 16:23:18) 
neferkitty +1

Hayvanlar pis görülüyor genelde, oysaki o hayvanın ağzı kendi ağzından bin kat temiz, haberi yok. Leş insanlar.

Bir de bu tiplerin iyi, güzel olan her şeye karşı olduklarını düşünüyorum. Hayata olan hınçlarını etrafa saldırarak çıkarmaya çalışıyorlar. Sevgilinle el ele tutuşmak, arkadaşlarınla eğlenmek, kahkaha atmak, dans etmek, kedi-köpek beslemek vs hiçbirine katlanamıyorlar.
  • peggy  (11.01.17 16:53:13) 
hayvanların pis görülmesinden ziyade safkan davarlık olduğunu düşünüyorum bu mevzunun. türkiye'de herhangi bir şefkat ve zerafet göstermek ''zayıflık'' olarak algılanıyor ne yazık ki. zayıflar üzerinden güç gösterisi yapmak isteyen davarlar da ''koymayacaksın demedim mi lan!!'' deyip kavga çıkarmaya geliyor bilinçli olarak. hayvan nefretinden kaynaklandığını düşünmüyorum pek yani.


  • jangbogo  (11.01.17 17:24:52) 
@acemi, kedinin ağzı "daha" temiz dedim, karşılaştırmayı es geçmişsin, bir daha oku.

Ki bir kedinin ağzı diyelim ki pis olsun, bana göre her halükarda o leş sigara içen, dişlerini fırçalamayan, çürüklerle dolu ağzı leş kokan, balgam atan vs tiplerden çook daha temiz. Sokakta gördüğüm insanların yüzde 90'ının ağız kokusundan yanlarına yaklaşılmıyor yahu. Bir de kendilerine bakmadan kedilerin pisliğini dert ediyor bu tipler.

Mahallemde baktığım kediler, yaptığım kedi evleri var. Bundan sonra mama vermeye biber gazıyla falan çıkacağım sanırım. Her şey beklenir bu hayvan düşmanı pisliklerden.
  • peggy  (11.01.17 17:47:53) 
Hamileyim diye evinin 5 metre ötesinde kedi görmek istemeyen tipler var mesela, bakın burada bir doktorun yazısından alıntılayım öncelikle:

Toksoplazmozis nasıl bulaşır?
Kediler de bu paraziti enfekte bir hayvanı (fare gibi) çiğ olarak yediklerinde alırlar. Bundan sonta yaklaşık 2 hafta süreyle parazit kedinin barsağında çoğalır. Takip eden dönemde kedinin dışkısı ile dışarıya atılır. Atılan bu parazitlerin bulaşıcı olabilmesi için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Daha önce bulaşıcılıkları olmaz. Enfekte bir kedi yaklaşık 2-3 hafta süreyle dışkısı ile parazit atar. Bundan sonraki dönemde kedinin dışkısında parazit olmaz. Bir kere toksoplazma enfeksiyonu geçiren kedi bağışıklık kazanır ve daha sonra yeniden enfekte olmayacağı gibi bulaştırıcılık özelliği de taşımaz Benzer bir özellik insanlarda da vardır. Bir kere enfeksiyon geçiren bir kişi bağışıklık kazanır ve daha sonra yeniden hastalanmaz.
Sokak kedileri genelde bu enfeksiyonu yaşamlarının çok erken döneminde geçirirler ve beğışıklık kazanırlar. Bu nedenle büyük sokak kedilerinden enfeksiyon bulaşması çok uzak bir olasılıktır.Benzer şekilde çiğ etle beslenmeyen sadece kuru mama yiyen ve sokağa çıkmayan ev kedilerinde ise hastalığın görülmesi olanaksızdır.
Kedinin dışkısı ile toprağa atılan ve 24 saat içinde bulaşıcı özellik kazanan parazitler beslenme sırasında (örneğin otlaklarda) sığır, koyun, inek gibi hayvanların sindirim sitemine geçer. Daha sonra buradan kas dokusu içine geçerek hayvanı enfekte eder. Böyle bir hayvanın eti pişirilmeden ya da az pişirilerek bir insan tarafından yendiğinde direkt olarak o insanda da enfeksiyona neden olur. Bir başka bulaşma yolu da toksoplazma bulunan toprakla temas etmiş meyve ve sebzelerin uygun şekilde yıkanmadan yenmesidir.
Görüldüğü gibi toksoplazma insana 3 temel şekilde bulaşabilir.
Enfekte bir kedinin dışıkısı ile temas edip daha sonra bu temasın gerçekleştiği eli yıkamadan ağıza götürmek
Enfekte bir hayvanın etini iyice pişirmeden yemek
Paraziti barındıran bir besin maddesini iyice yıkamadan yemek
İnsanlarda bir bulaşma yolu daha vardır:
Enfekte bir anne adayından hamilelik sırasında bebeğine bulaşması

www.mumcu.com


Kedi alerjim var diye sokakta kedi görünce anafilaksi geçireceğini sanan tipler var mesela:

kedi alerjisinin sebebi tüy değildir, kedinin tükürüğünde, idrarında ve kepeğinde bulunan proteinlerdir.

ancak hali hazırda toz alerjisi vs olan alerjik bireyler kedi görünce hapşurmaya filan başlayabilir, çünkü sokak kedisinde ya da evlerini düzenli temizlemeyen insanların kedisinin tüylerinde tozlar, moldlar, polenler ya da diğer alerjenler tutunabilmektedir. dışarıda herhangi bir yerde gördüğünüz kedinin sizde ölümcül alerjiyi tetiklemesi elinizi önce kediye yalatıp sonra da kendiniz aynı yeri yalamadan, dokunmadan, sevmeden, kumunu temizlemeden, aynı ortamda uzun süre bulunmadan bilimsel olarak mümkün değildir, en fazla tozlu bir ortama girmiş gibi 2 kez hapşurursunuz çünkü aslında toz vs. taşıdığı antijenlere olan alerjisiniz yüzünden hapşuruyorsunuz demektir. eğer bu kadar tozdan ölecek olsanız dışarı bile çıkamazdınız, toplu taşıma aracına binemezdiniz, ya da ilk gördüğünüz çiçekte çoktan anafilaksiye girerdiniz ama bugüne kadar bu denli yüksek alerjen bir toz antijeni henüz dünyaya iniş yapmadı. ya da evi 3 gün temizlemeseniz toplanan tozlar yüzünden çoktan evinizde ölü bulunmuş filan olmalıydınız.

Kedinin parazit taşıma olayına gelirsek;

Evet sokak kedilerin çoğu parazitlidir. İç parazitlerin temel sebebi şehir sirkülasyonu yani sokakların kirliliği. Gelişmiş ülkelerde bu sokak kirliliğinin önüne geçmek için çok daha iyi alt yapılar mevcutken bizim ülkemizde bu şeyler oldukça ütopik. Bu nedenle Avrupa'da senede 2 kez yapılan bir ğparazit ilacı bizim ülkemizde senede 4-6 defaya çıkabilmekte. Buradaki temel sorun sokakların pisliğinin önüne geçebilmesi. Ayrıca dış parazit de kedi çok zayıf kalmadıkça insana geçmez, başka kediye geçer, toprağa çiçeğe geçer ama insanı uzun süre konak olarak tutunmaz.

Ağızlarındaki bakteri popülasyonu insana nazaran kat be kat daha düşüktür ancak oral floraları da farklıdır. Yalnız bu flora farklılığına gelirsek; ess olarak infektivite derecesi yüksek olan insandır. İnsan ısırıkları en ölümcül ısırıklardandır, çünkü insanın oral florasındaki bakterilerin patojenileri çok daha yüksektir. Bu konuda google'da çok fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Söz konusu ısırık kanatacak yani dişimizi dri altına geçirecek kadar derin ısırıklardır. Kedide ''kedi tırmığı hastalığı'' taşıyan kene (her kene değil yani enfekte kene olması lazım) olmadığı sürece kedinin tırmalayarak kedi tırmığı hastalığı bulaştırması söz konusu değildir. Kuduzun kediden bulaşma ihtimali %2'yi geçmez.

Yalnız burada dikkatinizi bir noktaya çekmek isterim; kediden bulaşabilecek her türlü hastalıkta şöyle bir ayrıntı var:

Kediye dokunmadan, temas etmeden, sevmeden, dışkısıyla temasa geçmeden hiçbir hastalığı kapmanız mümkün değil.

Kediler de dışkılarını toprağa gömdükleri için dışkısını görme ihtimaliniz bile normalde çok düşüktür. Yani sokaktaki herhangi ve sizin hiç dokunmadığınız kedinin size hastalık bulaştırma ihtimali; herhangi bir trafik kazasında yaralanma ihtimalinizden çok daha düşüktür.

Sokağa da parazit taşıdıkları kısmı pek doğru olmuyor çünkü parazitin temel kaynağı pis sokak. Yani ana kaynak kedi değil. Dolasıyla ''sokağımızı bok götürüyor'' diye abartmadan önce herkesin kendi kapısının önünü süpürmesi gerekiyor.

İnsanlar kedi köpek sevmek zorunda değil ama kendisine direkt zararı olmayan bir canlıya da müdahele etmeleri de açık ve net vicdansızlıktır.

Bir de sokağında kedi besleyip etrafa mama dağılan yerler oluyor, ben yakınımda denk geldikçe elime süpürgeyi alıp gidip sokağı temizliyorum. Rüzgardan filan mama kapları devrilebiliyor ve pis ortam olması insanların eline koz veriyor. Bu nedenle kedi besleyen arkadaşlar mama kaplarının temiz ve korunaklı yerlerde olmasına dikkat etmesinde fayda var, zira ayda 1 banyo yapan tipler sokakta hijyen uzmanı kesilebiliyor.

Şimdi karlar eriyor bütün yokuşlara bakın karton, poşet dolu. Adamlar kayarken kullandığı çöpü bile sokağa atıyor çöpe atmaktan aciz. Ama sorsan Türk halkı çok titiz.
  • neferkitty  (11.01.17 20:06:09 ~ 20:14:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.