[]

kriz ne zaman tam olarak vuracak?

evet şu an kriz içerisindeyiz ama ard arda banka şirketlerin kapandığı, ekmek kuyruklarının oluştuğu, elektrik doğalgazın verilemediği dönemler yakın mı?




 
ekmek kuyruğu falan olmayacak tabii ki. mevcut dünya konjonktüründe, en fakir ülkelerde bile ekmek kuyruğu yok.


  • sfteses  (11.01.17 14:20:54) 
değil. çünkü artık devir değişti. krizin şeklide değişti. herşey çok pahalı olacak. paranın değeri düşecek. dışarı çıkarken yada bir şey alırken 2 değil 5 kere düşüneceksin. kombiyi gece kapatmak zorunda kalacaksın. vs. vs. vs.


  • sizofren06  (11.01.17 14:21:02) 
sfteses, saka yapiyor olmalisin. guney amerika'nin incisi venezuela'nin son 2 senelik durumuna bakmani oneririm. marketten bir tavugu parasiyla almak icin kavga eden birbirini ezen insanlar var. yerel para o kadar devalue oldu ki artik parayi saymiyor tartarak aliyorlar (en basit seyi almak icin deste deste cantayla para tasiman gerekiyor). hiperenflasyon ve ona bagli yikim ihtimal disi degil. tum bunlar olurken bastakiler "her sey kontrol altinda, biz en buyuguz en iyiyiz" goygoyu yapiyorlar tabii. dusuk ihtimal ama ihtimal disi degil en temel ihtiyac maddelerine erisimin kisitlanmasi, o kadar rahat olmayin. olacak diye korkmayin ama aklinizin bir kenarinda hep bulunsun.

dusunun bugun istanbul da gunde 3 ogun 14 milyon bogaz besleniyor. bu kadar kisinin beslenmesi icin binlerce markete kamyon kamyon mal tasiniyor her gun. bu tasima satma islerini sirketler yapiyor. bu gelen mallarin uretimi var. ithali var. tarimi var. benzini elektrigi var. bu sirketler kendilerini ceviremez hale gelirlerse patir patir dokulebilirler. boyle durumlarda yikim ani olur. acliktan olmeyiz ama cok buyuk sikinti olur.

Gunluk dusunmeden satin aldiginiz yediginiz tukettiginiz seylere bir bakin. Aldiginiz en basit seyi evde bitti dediginizde gidip market rafinda bulmaniz icin gerekli sureci dusunun. nasil neyle uretiliyor, buraya nasil tasiniyor, burada nasil satiliyor... bunlarin hepsinin arkasinda kar eden is adamlari ve maas alan isciler var. bunlarin cogu krediyle yapiliyor sonra odeniyor, bu cark iyi kotu dönüyor yani. cark donmezse, bu zincirdeki sektorlerden sadece biri calisamaz hale gelirse o urunu rafta bulamazsiniz bu kadar basit. hani bu isler otomatik oluyormus gibi algilamayin. her sey cok pahali olacak paranin degeri dusecek meselesi degil; her sey cok pahali olursa kimse alamaz, ureten de kar edemez batar ve yine rafa gelmez o urun. milyonlarca insanin her gun marketten bir sey alip beslenmesi icin dogru calismasi gereken parcalarin sayisini dusunun, korkutucu hassasiyette bir denge gerekiyor. dunyanin neresinde yasarsaniz yasayin bu denge bozulmaz gibi bir sahte guven icinde olmayin. oturup paniklemeyin ama dedigim gibi aklinizin bir ucunda bulunsun.
  • robokot  (11.01.17 14:24:28 ~ 14:47:32) 
büyük ihtimalle ekmek kuyruğu benzeri kuyruklarımız olacak.

kendi kendimize yetebilecek bir ülke değiliz. ve artık dışarıdan hammadde alacak paramız tükeniyor.
  • tchuck  (11.01.17 14:28:15) 
ekmek kuyruğu olmaz diyenler buyrun:
olm buğdayı ithal ediyoz lan
www.dunya.com
  • technicalte  (11.01.17 14:35:26) 
Bu durumda insanlar kira aldıkları mulkleri satıp dolara yatırmalı mı, çünkü onların da değerleri düşecek. Ayrıca, boyle kotu bir ortamda kiracıların odeme güçlüğü çektiğini de düşünelim.


  • rumpleteazer  (11.01.17 21:39:41) 
yani mulk genel olarak topraga bagli oldugu icin ve toprak da sınırlı bir kaynak oldugu icin (yenisi eklenemeyecegi icin) evler falan uzun vadede ulke ekonomisi icinde degerlerini asagi yukari korurlar. Atiyorum %500 enflasyon olsa senin 300binlik ev 1.5 milyon lira olur yavas yavas ama ekmek de 1.25 iken 6.25 lira olur. Ama ulkenin topragi genel olarak degersizlesirse tabii ki yabanci para birimlerine gore deger kaybeder yine ama ulke ekonomisi icinde degerini korur. Bugun evini satip kac ekmek alabiliyorsan boyle bir kriz sonrasi yine asagi yukari esit sayida ekmek alirsin (ulke icinden). O yuzden cok korkmaya gerek yok bence o konuda. Elde herhangi bir ulkenin parasini tutmak daha riskli olabilir yani.


  • robokot  (12.01.17 01:16:32 ~ 01:17:23) 
@technicalte haberde bahsedilen buğdayı, üretim açığımız olduğu ya da tüketmek için ithal etmiyoruz. Un haline getirip ihraç etmek için ithal ediyoruz. Türkiye'nin yıllık buğday üretimi yıllara göre 19-22 milyon ton arasında değişiyor, tüketimi ise 16 milyon ton civarında. kendi ürettiğimiz buğdayımız bile tüketimimizden 4 milyon ton civarında fazla ve bunu un haline getirip ihraç ediyoruz. yıllık 4 milyon ton civarında buğdayı da ithal edip, işleyerek ihraç ediyoruz.

www.dunya.com

Türkiye'deki bankaların mali yapıları oldukça sağlam, bankalar kapanmaz. Reel sektörde ise katma değeri düşük ürünler üretenler dökülebilir. Genel olarak piyasada zaten ciddi bir nakit sıkıntısı yazdan beri var ve ticaret durma noktasında. Büyük sarsıntılar henüz gelmeyebilir.
  • elinde tivit  (12.01.17 01:55:38 ~ 02:01:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.