[]

proje hazırlayacağım ama...

arkadaşlar iyi akşamlar herkese.
bir konuda fikirlerinize ihtiyacım var.

geçen seneki malum "papaz eriği-imam eriği" muhabbetiyle ünlü bir etkinlik var; TÜBİTAK 4006 bilim fuarı. ben de bu sene hipotezin "kültürel önyargıların dil öğrenimine (negatif) etkisi vardır." olduğu bir proje hazırlamayı düşünüyorum lise öğrencileriyle birlikte.

peki bu konudaki araştırmayı nasıl temellendirebilirim? hangi yöntemlerden yararlanabilirim? aklıma kontrol ve deney gruplarını oluşturup arkadaşlara ölçek uygulamak ve buradan çıkacak sonuçları notlarla karşılaştırmak geliyor. başka ne yapılabilir?

az önce bir internetten öğretmen arkadaş "bu konuda kontrol&deney gruplarının oluşturulması çok zor. sonuç amaca hizmet etmeyebilir." dedi. sizce nasıl basitleştirebilirim, üzerinde çalışılacak hale getirebilirim konuyu peki? ekmek çıkar mı bize buradan?

 
belki tam istediğiniz gibi bir cevap olmadı ama hiç cevap verilmediği için yazmak istedim;

-sosyal alanına yabancıyım, yanlış bir şey de söylemek istemem ama sosyal çalışmalarda anket oldukça sık kullanılan bir yöntem. öğrencilerinizi şehrinizdeki veya olabiliyorsa başka şehirlerdeki üniversitelere, turistik bölgelere, müze girişlerine vb. gönderip orada anket çalışmaları yaptırabilirsiniz; Neden üniversite ve turistik bölgeler? Çünkü çok farklı kesimlerden insanların bir arada bulundukları yerler buralar.
-Anket çalışmaları basit görünse de doğru ve uygun anket soruları hazırlanması zor. Bu konu önemli. belki üniversitedeki bir hocadan destek alınabilir (danışman gibi); tahmin ediyorum üniversite işbirliği tübitak nezdinde değerlendirmede artı puan olur.
-Sonra, konuya gelirsek; bahsettiğiniz bu konuda daha önce hiç araştırma yapılmış mı, yapılmışsa nasıl ya da hangi çerçevelerde ele alınmışlar, hangi zorluklardan bahsedilmiş, ne gibi sonuçlar elde edilmiş, ileriki çalışmalar için ne gibi öneriler yapılmış (biz yapamadık ama şunlar şunlar yapılsa iyi olur gibi). daha önceki bu çalışmaları (varsa tabii) okudukça araştırılmayan noktalar kalmış mı, kalmışsa neler olduğu net bir şekilde görülebilecektir diye düşünüyorum. O yüzden iyi bir literatür araştırması öneriyorum.
- belki kültürü farklı perspektiflerde ele alabilirsiniz: coğrafi bölge, din, cinsiyet, yaş vb. ya da dili; ing., isp., fra., alm., şeklinde daraltabilirsiniz.
-Başvuru ile ilgili: eğer hiç 4006 yapılmadıysa, ilk adım belki internette kamuya açık bulunabiliyorsa eski 4006 proje önerilerini incelemek olabilir. bir bakın bakalım nasıl öneriler gelmiş, bunlar nasıl sunulmuş. 4006'yı ilk kez burada duyduğumu söyleyerek, benim tahminim, genel proje önerilerinde olduğu gibi, bir amaç, konu kapsam, yöntem materyal, sonuç-yaygın etki-beklenen çıktılar-toplumsal katkı; şeklinde başlıklara sahip bir içeriği olması yönünde.

şimdiden başarılar.
  • puc  (10.01.17 20:20:30 ~ 20:21:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.