[]

10 ocak 2017 merkez bankası'nın dolar'a müdahalesi

Bu başlık altında faiz arttırımından bahsedilmiş. Bu ne demek biraz açıklayabilir misiniz.

eksisozluk.com
eksisozluk.com

Bunda da faiz arttırımı olmadan yabancı yatırımcıyı tutamazsınız demiş. ne demek istiyor?

eksisozluk.com

 
faiz artırınca yabancı yatırımcı parasını getirir faize yatırır faizden para kazanır. bu durumda ülkeye döviz girişi olur ve dolar düşer. pazarda domates fazla olursa fiyat ucuz olur en basit mantığıyla.


  • ougkour  (10.01.17 16:42:10) 
ben ekonomiden zerre anlamam, eğitim almadım ama bilen biri gelene kadar kendi anladığımı yazayım.

elimde bir miktar para var. bunu değerlendirmek istiyorum. kendi ülkemde bankaya yatırsam çok düşük para faiz veriyor bir bokuma yaramıyor. bir bakıyorum kamboçya bir gecede %100 faiz veriyor. o zaman kendi ülkemde tutmuyorum gidip kamboçya'ya yatırıyorum.

o sırada tayvan %200 faiz veriyor. kamboçyadan paramı çekiyorum tayvan'a götürüyorum.


sayıları tabii abartarak yazdım ama faiz arttırımının etkisini böyle canlandırıyorum kafamda nedense.
  • levpontryagin  (10.01.17 16:46:32) 
diyor ki;

yabancı geldi, ülkene 1.000.000 dolar ile giriş yaptı. yani 1.000.000 dolarlık türk lirası aldı.

faiz üzerinden hesaplanınca %10 civarı getirisi oldu.
2 sene sonra türkiyeden çıkmaya karar verdi.

türk parasını dolar yapacak. ama o da ne, 600bin dolara anca çevirebildi.

adamın parası eridi gitti.
o yüzden kimse para sokmaz ülkeye. özet bu.
  • tchuck  (10.01.17 16:51:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.