[]

İkinci el eşya satışı muhasebesi

İkinci el eşya alıp satmak isteyen biri ürünleri son kullanıcılardan alırsa gider makbuzu düzenliyor sanırım. Bu durumda 100 TL'ye aldığı bir ürünü KDV dahil 150'ye satarsa, KDV (%18): 22.88 TL ve %20 Gelir vergisi: 10 TL mi öder? Yani bu alışverişten sadece 17 küsur tl mi kazanır?

Daha bunun damga vergisi, dükkan stopajı, ıvır zıvır vergisi vs var. İkinci eli 100 TL olan ürünün sıfırı zaten 150'den ucuzdur.

Ülkemizde doğru dürüst ikinci el eşya satan yer olmama sebebi bu mudur acaba? Mantıken dürüst bir şekilde bu işten para kazanmak mümkün görünmüyor.

Yanlış mıyım?

 
malın defter değeri 100 tl ve kdv hariç satıs fiyatı 127 TL ise, net 27 TL kazanmış olur ve gelir vergisini de bunun üzerinden verir. 10 TL olmaz yani. damga vergilik bir şey yok bu işlemde. ıvır zıvır diğer vergiler de cirosu birkaç bin TL olabilecek bir şirketi batırmaz. yani özetle: %27 net kar marjı olsa bu işin gerçek hayatta, yapanı çok olur. yok, çünkü talep az. türkiyede ikinci ele bir talep yok, insanlar borçlanıp sıfır almayı tercih ediyorlar. psikolojik olarak her tür 2. el ürün "kirli" kabul ediliyor.


  • 507  (10.01.17 01:16:18) 
Evet haklısınız alışta KDV olmayınca direk fark üzerinden gelir vergisi hesaplanır gibi bir hataya düşmüşüm.

Örnek anlaşılır olsun diye kar oranını abartılı yazdım, genelde sahibinden.com üzerindeki ürünler üzerinden değerlendirildiğinde sıfırı 100 TL olan temiz bir ikinci el ürün 70 - 80TL civarına satılıyor. 80 tl'ye ikinci el alıp üzerinde vergileri koyup satmaya kalkarsanız yine de çoğu zaman fiyat ürünün sıfırını geçiyor. Bunu vurgulamak istemiştim.
  • creepy  (10.01.17 01:21:32) 
ürünün temizligine bağlı biraz o fark. 1 yıllık iphone kolay gider ancak bir masa, bir pijama veya bir kürek o kadar düşük farkla satılamaz. zaten pek çok üründe, günde binlerce 2. el ürün takası olan bir ülke değil. o işin niş bir alıcısı varsa var, yoksa elde kalır. bu işi ticarete dökmek için günde en az 20-30 tane satış yapmanız lazım.


  • 507  (10.01.17 01:23:42) 
@507: malı alırken kestiğin gider pusulasındaki vergi nerede burada?


  • babilbaligi  (10.01.17 08:51:08) 
Bazı yerlerde gider pusulası için de stopaj ödenir diyor, muhasebeci arkadaşlar bilir, var mı acaba böyle bir şey?


  • creepy  (10.01.17 11:00:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.