[]

Uçaklar neden kalkmıyor?

Ne oldu bu havalimanlarına? İkisinede kafalarına göre uçak iniyor azıcık ama yüzlerce sefer iptal. İnebiliyor kalkabiliyorsa neden yüzlerce sefer iptal ediliyor? O inenler kalkanlar neye göre seçiliyor? Ayrıca karsa sebep, Norveç falan ne yapıyorda oralara inip kalkmak sorun olmuyor. Deliricem kaç gündür kaldık istanbul'da.




 
Norvecin aldigi kar ile istanbulu karsilastirmayin lutfen, norvec her sene bu kadar aliyorsa istanbul 4-5 senede bir aliyor.

Muhtemelen ucaklarin inmesi daha isine geliyor thynin cunku ydisi alanda bekletmek daha pahali. Buna gore belirleniyordur.

Bir de isvecte, almanyada, avusturyada vb de asiri kar oldugunda ucuslar iptal ediliyor. Bu 3 ulkede de basima geldi bunlar. Isvecte fenaydi zaten, hlimanina bile ulasmak imkansizdi. Trenler bile stockholmden sonra calismiyordu vb.

Kisaca bir sehrin normalde aldigindan daha fazla kar yagisi olunca her yerde kaos oluyor, sirf istanbula ozel degil. Yollarin acik tutulmasi ayri mesele ama suruculer ne kadar bilincli? Surucu "ay alti ustu 5gun kar yagacak diye kis lastigi mi alayim" diye dusunurde belediye de elbette "5 gun icin bisuu yeni kar araci mi alayim?" diye dusunur.
Yani neyse oyle iste.
  • kuehles blondes  (09.01.17 11:14:02) 
sorun uçakta ya da havayollarında değil. örneğin ataturk havalimanına saatte 60 uçak iniyorsa, pist temizleme ve de yağıştan ötürü bu sayının 30 a indirileceğini açıklıyor dhmi. Dolayısıyla havayolu şirketlerine de uçuş sayılarını yarıya düşürmeleri gerektiğini söylüyor. havayolları doluluğu en düşük uçuşlardan başlayıp, 1 yıl öncesinden planlanmış olan uçuşlarından yarısını iptal etmek zorunda kalınca yolcular birikmeye başlıyor. sonra kartopu etkisi gösteriyor.


Burada suçlu pisti bir türlü açık tutamayan dhmi. pistler hızlı bi şekilde temizlense hiç bir sorun olmayacak. yolcu ise bak diğer uçaklar kalkıyor benim uçağım niye kalkmıyor diyerek havayolunu suçluyor. olay bu.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (09.01.17 11:36:47) 
@acemi
pisti insanlar ellerinde kürekle temizlemiyorlar, kaldı ki ben nasıl karda işe gidiyorsam, pilot nasıl uçağın koltuğuna geçiyorsa, yolcu nasıl havalimanında oluyorsa onlar da gidecekler. herkes alaska'da yaşıyormuşuz psikolojisine girdi :)


konuya döneyim cevaba cevap olmasın sonra. dhmi'nin daha çok makine, daha çok teknoloji, daha çok planlama ile çözebileceği basit bir konu ama ne de olsa senede 2 kere oluyor diye sallayan yok. olan havayollarına ve de yolculara oluyor.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (09.01.17 13:57:31) 
Norveç'te kaç uçak kalkıyor ki sorun yaşasınlar. Komik olur karşılaştırmak


  • catch the arrow  (09.01.17 14:08:51) 
abi pist karlı diye inemiyorlarsa ve sonuçta manyak bir para kaybı oluyorsa ben 3. havalimanı pist yapımına teklif vermeye gidiyorum

önce alttaki videoda göreceğimiz asfalttan pist yapıyoruz, drenaj mrenaj 10 numara hazırlıyoruz;
www.youtube.com

sonra pistin kenarlarına şu püskürtücülerden yerleştiriyoruz;
naibuzz.com

kar yağışı başlayınca donma önleyici solüsyonlu suyu basıyoruz piste kar falan tutmuyor, sular da alttan alttan kaybolup gidiyor.

bayilikler verilecektir.
hoooop bak yine oturduğum yerden milyarder oldum.
  • azizakin  (09.01.17 14:10:02 ~ 16:46:09) 
@kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci +1

kar küreme araçarı, apronun temizliği, de-icing işlemi operasyonu çok ciddi şekilde yavaşlatıyor. şirketlere sorsan hiçbiri uçuşunu iptal etmek istemez. çünkü külliyen zarar.

dhmi bu işler için yeni çözümler bulmalı. heathrow havalimanı inceleseler o bile bence güzel bir ders. adamlarda bir karla mücadele ekibi var özel kuvvetler gibi. ha heathrow'da bu büyüklükte kar bile yağmıyor çok uzun zamandır orası ayrı. adamlar kar yağarsa diye önlemini almış durumda. biz ise her sene bu işkenceyi yaşayıp 50. seferde falan ders çıkarıyoruz.
  • levpontryagin  (09.01.17 14:11:11) 
Özet geçiyorum: bu zihniyette devam edilecekse kainatın en büyük havalimanını yapsak ne yazar? Daha şimdikileri yönetemiyoruz. Acaba thy'nin pegasus'un yaptığı zarar daha mı iyi oldu? Dhmi'yi mahkemeye versinler ne diyeyim.


  • herospower  (09.01.17 15:36:26) 
Rusya gibi yerlerde havaalanında yerden ısıtma, alkolleme sistemleri falan oluyor. Norveç'te var mı bilmiyorum ama bu sayede buzsuz inip kalkabiliyorlar. Tabii, İstanbul'a da kursunlar diyebilirsiniz ama İstanbul'daki karlı gün sayısı yatırım maliyetini karşılayacak kadar çok değil. Yılda taş çatlasa 5-7 gün oluyor. Hava yolları şirketlerinin zararı yatırım maliyeti kadar değil. Kendini amorte etmesi çok uzun yıllar alır.

Ha, tabii bir de bizimkilerin saldım çayıra anlayışı eklenince daha güzel oluyor.
  • aychovsky  (09.01.17 15:40:59 ~ 15:44:16) 
arkadaşlar sıkıntı sadece pistin temiz olup olmaması değil.

pistler cat-iii olmadığı için kar yağışı sırasında görüşten dolayı pas geçiliyor.
bir de de-ice yapıldıktan sonra belli bir sürede kalkman lazım. bu yüzden çok fazla slot verilemiyor. bu gibi nedenlerden dolayı dhmi kapasiteyi düşürmek zorunda kalıyor. o yüzden yüzlerce sefer iptal ediliyor. sadece kar küreme aracıyla çözülecek iş değil bu. 3. havalimanına cat-iii olacak şekilde radyo seyrüsefer aletleri koyarlar, de-ice operasyonunu da iyileştirirlerse bu kadar fazla aksamaz diye düşünüyorum. ama elbette yine aksayacak. bu işin doğası böyle. amerika'da da şu anda yüzlerce iptal var aynı şekilde bir kar fırtınası nedeniyle.
  • catch the arrow  (09.01.17 22:04:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.