[]

Insanlar neden okumuyor?

Merhaba,

Bahsettigim sorun aslinda alttaki eksisozluk girisinde gorulebilir (bugunun debelerinden);

eksisozluk.com

Entiride verilen raporda yeni uygulamanin kaldirilmasindan ziyade tartisilan gmt+2:30 kis / gmt+3:30 yaz uygulamasi tasarrufu arttirir diyor. Yani hal boyle olunca entiri ile yazarinin gorusunu savunma isnadiyla yukledigi dokuman birebir cakisiyor.

Sozum ona boyle bircok ornek var internette, daha once buna dair bir arastirmaya denk gelmistim fakat simdi bulamadim, insanlar internette niye okumuyor? Saginda solunda bu hususta yazilmis bir makale vs. olan paylasabilir mi?


Tsk.

 
İnsanlar internette değil; hiçbir yerde okumuyor. Ancak bu küresel bir olgu galiba, sadece bize özgü değil. Bence her şeyin hızlıca tüketildiği bir çağda olmaktan kaynaklanıyor biraz. Herkes hemen meselenin özüne ulaşmak istiyor; kimse giriş-gelişme okumak istemiyor. Bir de insanlarda inanılmaz ego ve ukalalık gelişmiş; dolayısıyla herkes her şeyi doğru bildiğini varsayıp hiçbir şey okuma ihtiyacı gütmüyor, hele ki okumaya başladığı şey doğru bildiğini sandığı şeylere ters gidiyorsa. Özellikle bu son cümledeki olay tam bir kısır döngü.
Makale de 1-2 bir şey okumuştum sanki bununla ilgili. Bulabilirsem atarım.

  • skooma  (09.01.17 11:23:40) 
iste bu her seyi aciklar :
(bkz: türkiye'de okuduğunu anlama oranının %0 çıkması)

  • elvan abeyiylegezse  (09.01.17 11:34:53 ~ 11:35:11) 
Yahu ya reddit ya da youtube uzerinden buldugum konuyla ilgili gayet detayli bir dokumandi. Bir yandan da redditteki puan algoritmasina falan deginiyordu. Denk gelen varsa paylassin, kaynagi medium.com da olabilir.


  • ateyist_  (09.01.17 11:38:40 ~ 11:39:04) 
çünkü üşengeciz.

bu durum sadece çağımızla ilgili değil. eskiden de herkes okumuyordu. ama eskiden okunacak materyal sayısı az olduğu için bu, çok göze batmıyordu.
  • nickini degistiren yazar  (09.01.17 11:51:29) 
mesela bir de bu raporun şu yönü var;

rapor -haberlerde okuduğumuz kadarıyla- yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılmasının enerji tüketimini artırdığını iddia edemez, öyle bir veri yok. tüketim arttı diyor, normalde bir insanın 'neden arttı' diye sorması lazım. bizimkilerin aklına öyle yattığı için hemen yaz saati yüzünden olduğunu yapıştırıyorlar.

2014'te de yüzde 5'e yakın artmış aynı ayda. demek ki olabiliyormuş.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (09.01.17 12:23:48) 
@cikmaz sokaktan gelen cocuk,

"Tüm bu veriler, hükümetin yaz saati uygulamasını kalıcılaştırıp, kış saatini kaldırmasıyla elektrik tüketiminde Kasım ayında manipülatif bir artışa neden olduğunu göstermektedir. Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır." diyor açıklamada. Yani rapor şu anki saat uygulamasının sonucu olduğunu söylüyor. O ay için artışı incelemişler. "Neden arttı"'nın cevabını vermişler gibi görünüyor.
  • nicorobin  (09.01.17 13:24:29 ~ 13:33:32) 
@ateyist_, bu da rapordan "Bu çerçevede yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. EMOnun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT+2*dur ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır.".
İlk cümlede yeni uygulamadan vazgeçilmesinden bahsediyor. ilk cümle olmasa bile alternatif bir uygulama önerilmesi de sistemden vazgeçilmeli anlamına gelirdi.

Gerçekten sosyal deney mi yapıyorsun anlayamadım :)
  • nicorobin  (09.01.17 13:29:13) 
@nicorobin hayır, vermemişler. yani belki raporun çok ayrıntılı bir kısmı daha var ve onu paylaşmadılar, bilmiyorum, bulamadım. gerçekçi olmadığını da iddia edemem ancak yazım dili ve iddialar oldukça bilim dışı görünüyor.

"Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır"

kime göre, neye göre? daha önemlisi, bu yüzdedeki artışa hane tüketimleri mi neden oldu? bir sürü değişken var yahu.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (09.01.17 13:39:24) 
@cikmaz sokaktan cikagelen cocuk, çok ayrıntılı bir kısmı var mı bilmiyorum. Ama alıntıladığım kısımdan önce sıcaklıkların mevsim normallerinde olduğu ve ekonomide durgunluk olduğu söyleniyor. Haliyle, sebebi bunlar olamaz demişler. Ayrıca hanelerdeki tüketim de artmış. Yıllık tüketimin de arttığını verilerle belirtmişler. 2014'teki artışın önceki yılki düşüşten etkilendiğini söylemişler. Başka parametreler varsa bilemiyorum, ama düzgün bir açıklama gibi görünüyor şu haliyle.


  • nicorobin  (09.01.17 15:04:43 ~ 15:05:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.