[]

Evrim ve İslam

Temelde "Adem - Havva ve sonrasında bunların çocuklarının birbirleriyle ilişkiye girerek çoğalması mantığı" ile evrime karşı geldiğini düşünedururken, bugün bir arkadaş "bir yoruma göre 1 değil çok daha fazla Adem - Havva yaratıldı (veya Adem - Havva 1 taneydi ama onlarla eş zamanlı / veya hemen sonra bir sürü daha çift yaratıldı) ve bu sebeple evrime o kadar da karşı değil" dedi.

Hatta şöyle devam etti; "İslam klasik evrim işleyişine de karşı değildir; homo sapiens evresinde (sapiens sapiens olacakken) Allah devreye girerek ilk sapiens sapiens olanlara "Adem - Havva" demiş olabilir"

Şimdi buna sizler ne diyorsunuz? İslam'da Adem - Havva ikilisi bu derece yoruma açık mı sizce?

Teşekkürler.

 
Şöyle ki; evrimi toptan reddeden din bilimciler de var, evrimi kabul edip, evrimde yaşanan süreçlerin (ilk hücrenin oluşması, türlerin değişimi, ilk insanın yani homo sapiens sapiens'in oluşmasının) tamamen tanrının 'ol' demesiyle olduğunu düşünen din bilimciler de var.

Adem - Havva geyiği de dediğin gibi ilk homo sapiens sapiens'e islam dinine göre Allah ruh üfleyerek Adem ve Havva'yı yaratmış oldu gibi bir şey. Adem ve Havva hiçbir dinde çok spesifik olarak tanımlanmadığı için elbette bu derece yoruma açık.

Benim şahsi düşüncem evrim ve hatta diğer tüm bilim alanları ilerledikçe dini bunlara göre yorumlamaya çalışıyorlar. yani özetle evrim diye bir teori ortaya atılmamış olsaydı dinin bu gibi dertleri hiç olmayacaktı.
  • himmet dayi  (06.01.17 21:12:29 ~ 21:13:18) 
Hiç bir bilgisi olmayıp "ne maymunu lan biz maymundan falan gelmedik" diye atlayan müslüman din kardeşlerimi samimiyetsiz ve itici buluyorum.Belki haklılar, belki değiller ama neyi neden söyledikleri hakkında en ufak bir fikirleri yok. üstelik bu kişilere "e o zaman hz.adem ile hz. havva nın çocukları ensest miydi? diye sorunca derin bir sessizliğe bürünüyorlar.

mustafa hoca:
www.youtube.com

mehmet hoca:
www.youtube.com

şu über uzun video:
www.youtube.com

siz-siz-adem ; adem-siz-siz yani kuran'da ayetlerde gramer olarak da bir mantık, bir düzen var yani siz-siz-adem: çoğul -çoğul devam ediyorsa adem de çoğuldur, çoğul bir ismi ifade etmek için bu kullanılmıştır diyor.

Şu akıldan çıkarılmamalı: Allah keyfi iş yapmaz. "Hah bu zamana kadar kardeşi kardeşe helal kılmıştım, bundan sonra ensest ilişkiyi yasaklıyorum" demez.
  • AWD  (06.01.17 21:28:52 ~ 21:38:18) 
Ya bu dindarlar bir hoş insanlar. Kendilerine gelen bir tane kitap, arkadaş insan bir tek kitabı 1400 yılda anlamayı beceremez mi yahu?

Anlatılan hikaye gayet açık; Adem ve Havva yasak meyveyi yer ve Allah'ın emrine karşı gelirler, sonra da cennetten kovulurlar. Bu kadar basit.

Bakara 31-37 gayet tane tane anlatıyor. Kuran, Adem'e tekil şahısla hitap ediyor.

Al-i İmran 33'de Hz.Adem, Hz.İbrahim ve Hz.Nuh ile beraber tekil şahıs olarak anılıyor.

Al-i İmran 59'da yaratılış bakımından Hz.İsa Hz.Adem'e benzetiliyor. İkisi de tek kişi.

Maide 27'de Hz.Adem tekil olarak anılmış ve iki oğlundan bahsedilmiş. Acaba birsürü Adem ve Havva var ve hepsinin iki oğlu mu var? Hiç mi bir veya 3 oğlu olan yok? Hepsinde mi iki oğlan arasında kavga ve adam öldürme var?

Enam 98'de Hz.Adem'i tarif ederken "tek bir nefesten" ifadesi son derece açık. Onlarca kişiden "tek bir nefes" diye bahsedilmesi mantıklı mı?

O arkadaşına söyle, azcık inandığı dinin kitabını okusun. Biraz bari okusun!
  • babilbaligi  (06.01.17 21:37:36) 
bazı ayetlerde ben, bazı ayetlerde biz, bazı ayetlerde o demesi
www.youtube.com

din ile bilimin çelişkili olması bir hurafeden ibaret. çözümü çok basit. kulaktan dolma, sağdan soldan duyma iddiaları bir kenara bırakıp hangi dini inceleyecekseniz o dinin varsa kitabını, felsefesini önce bir didik didik edersiniz. sonra bu dinin iddiaları bilim ışığında incelersiniz.
bilim deneye dayanan bir oyundur. tekrar tekrar denenip gözlemlenemeyen konularla ilgilenmez. çelişkili olmak ayrı, alakasız olmak ayrıdır. din gayet bilim süzgecinden geçirilerek incelenebilir, örneğin insanın topraktan meydana gelmesi, ölüp toprak olup sonra tekrar meydana gelmesi vb.
  • AWD  (06.01.17 21:51:20) 
@awd:

daha ibadet biçimleri dünyanın her yerinde uygulanamayan, oğlak ve yengeç dönenceleri ile çelişen kuralları olan din, nereye bilimle çelişmiyor?

tüm dünyaya hac ibadetini koyarken bin sene mekke'ye medine'ye ulaşım olmadığını bilmeyen din nereye bilimle çelişmiyor?

dünyanın yaşını 6-7 bin yıl olarak açıklayan din nereye bilimle çelişmiyor?

götünüzden bilim tanımı uydurarak olmuyor o işler, daha bunun evrim karşısında çöken hükümleri var, dünyanın 6 günde yaratılmış olması, canlıların yaratılmasının bitmiş olmasına karşın oluşan ve kaybolan türler var, var oğlu var.
  • babilbaligi  (06.01.17 22:10:01) 
zorlama bir yorum bence. böyle bir şey olsa kuran'da açık açık yazardı. evrimi inkar etmek artık imkansız olduğundan yavaş yavaş ortaya çıkan iddialar olarak görüyorum.


  • nathanieltroy  (06.01.17 22:33:10) 
Ben hiç bir zaman dini kitaplar bilimsel kitaplardır demedim.her din bir iddiadır, her iddiayı bilimle irdeleyin dedim. Bilime tapanları, bilimi mutlak gerçek kabul edenleri de anlamıyorum, sadece şunu söyleyeceğim, daha düne kadar "parçalanamaz" dediği, "parçalanamaz" diye isim koyduğu atoma bir süre sonra ay çok pardon parçalanabiliyormuş, aa hakketen parçaları bile parçalanabiliyormuş diyen bilimin sistematiğine sokayım parmağımı.Bugün size imkansız gelen bir şeyin yarın mümkün veya anlamlı gelmeyeceğinden nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz, hayranım (!) Siz neyin derdindesiniz diye sorası geliyor insanın. Modlardan pirenin küçüğü olanı galiba benim cevap yazmamı bekliyor "tartışma başlatıcı içerik" ve "cevap bu değil" bahanesiyle yorumumu silmek için. Ayın ikiye bölünüp geri birleşmesi bilimsel olarak hiç bir şekilde mümkün değil diyeni de ilk kez görüyorum. ay dedim de aha bu da son sözüm olsun iyi geceler
upload.wikimedia.org

  • AWD  (07.01.17 00:50:40 ~ 01:00:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.