[]

excel uzmanı var mı? ufak bir formül yardımı

şimdi diyelim şöyle bir sayı dizisi var


540
555
290
547
564
558

ben istiyorum ki bunların ortalamasını alsın ama aradaki diğerlerinden farklı seyreden sayıyı göz ardı etsin. yani ortalama hesabına 290 katılmasın. aynı durum bu sayının diğerlerinden büyük olması için de geçerli. yani 290 yerine atıyorum 695 olsaydı onu da almayacaktı.

bunu nasıl yaparım? mümkünse makrosuz. mümkün değilse makrolu da olur.

 
program ne bilsin nasıl ayıracağını :) standart sapmasını hesapla değerlerin, daha sonra +- bir eşik değer belirle, daha sonra ortalamaya katılıp katılmayacağını if'le kontrol edersin.


  • kimlanbu  (06.01.17 14:07:07) 
merhaba,

"aradaki diğerlerinden farklı seyreden sayıyı göz ardı etsin."

şu cümleden şunu anlayabilir miyim ; 500-599 arasındaki sayıları alsın.

eğer evet diyorsanız.

filtreleme yapın, filtrelemeden sayı filtrelemeye tıklayın, daha sonra "Arasında"'yı seçin. 500 ve 599 değerlerini girip Tamam deyin.

Filtrelenmiş sayılar sadece sizin 500'lüler olur.
  • yassayf  (06.01.17 14:07:21) 
Burada hangi kurala göre o değeri dış değer olacağını bilemez excel, yani sadece benim bildiğim iqr q1-q3 ile elde edilen outlierlar var ya da standart sapma ile yapılabilen var ve eminimki daha da farklı yöntemler vardır.

mesela burada q1-iqr ile q3+iqr aralığı sizin için yeterli, bunu excelde uygun şekilde tasarlarsanız verilen sayılara göre çalışan bir sayfanız olur.
  • atom karincanin torunu  (06.01.17 14:52:28) 
hücredeki her sayıyı;
bu sayıların ortalamasının % x altında veya üstündeyse dahil et /etme

  • cirkinkizyokturazvotkavardir  (06.01.17 14:56:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.