[]

doktorun yazdığı antibiyotik

ara ara nefesim yetmiyormuş hissi yaşadığım ve geçen akşam derin nefes alırken göğsümden gelen düdük sesi yüzünden bugün doktora, göğüs hastalıkları uzmanına gittim.

alerjiye bağlı astım ve hafif mikrobiyal bronşit var dedi. 1 adet inhaler (respiro), 1 adet alerji hapı (desmont), 1 adet nazal sprey (mometix aq) 1 de antibiyotik verdi (avelox).

sözlükte antibiyotiğin başlığına bakayım dedim, bakmaz olaydım. ölüm kalım meselesi olmadıkça kullanılmamalı yazan var, babamı ölüme götürüyordu yazan var. şöyle de ayrıntılı bir entry var benzer ilaçlarla ilgili: eksisozluk.com

zaten herhangi bir doktorun 4 ilaç birden yazdığını hatırlamıyorum, bir de bunları okudum moralim bozuldu iyice. bunları kullan 18'inde tekrar gel dedi bir de. ne yapacağım :(

 
uzun süre yaşadığım sinüzit problemi sonucu doktorun "artık topla tüfekle bu işe giriyoruz" demesinden sonra verdiği antibiyotik. bende yan etkisi tansiyonla ilgili oldu. soğuk soğuk terler döktüm ama yine de bitir dediği için bitirdim. Şimdiki aklım olsa kullanmazdım. zaten sinuzit yineledi ve sonunda ameliyat olmak zorunda kaldım. doktor değilim, doktorun dediğini yapma diyecek halim yok ama bana bi daha yazsalar bendeki etkilerini soylerim başka bir şey yazmasını rica ederim.


  • amuzende  (06.01.17 12:18:32) 
linki verdiğin arkadaş kafayı bu antibiyotikle bozmuş biri. duyuruda da benzer ithamları vardı, sağlık çalışanları olarak herkes anlatmıştı ama anlamamakta ısrar etmişti, silmediyse tartışmaları bulabilirsin


  • la noix  (06.01.17 12:22:01) 
solunum yolu hastalıklarına yazılan bir antibiyotik. herkeste aynı yan etkileri yapacak diye bir şey yok. eğer düzgün tedavi edilmezse bronşiektaziye cerrahiye kadar gidebiliyor bu solunum yolu hastalıkları. bence tedavini olmaya bak sen, sağda solda okuduklarını boşver. yazan doktor emin ol o ilacı senelerce okudu ve yüzlerce hastaya yazdı.


  • shotgunwoman  (06.01.17 12:32:01) 
doktor değilim.

avelox siprofloksasin etken maddeli bir antibiyotik. arkadaşın entry'de yazdığı kadar abartılacak bir durum olduğunu sanmıyorum. bazı durumlarda, mrneğin epilepsisi olanlarda kullanılamıyor, o gibi yan etkileri var, ama birçok enfeksiyonun tedavisinde kullanılıyor.

doktor yazdıysa kullanın diyeceğim, lakin ben de bu konuda doktorlara çok kırgınım. yeri gelmişken içimi dökeyim. şimdi doktor arkadaşlar kusura bakmasın da, kulağı ağrıyor diye 4 yaşındaki oğlumu doktora götürdüm, "orta kulak iltihabı" dedi (bu kaçıncı, her kış 1-2 sefer oluyor), basınç testi falan yapıldı, sağda daha çok olmak üzere iki tarafta da var. hani demişsiniz ya dört ilaç yazdığını hiç görmedim diye. ufacık çocuğa üç tane ilaç yazdı. biri ceftinex antibiyotik şurup, biri iliadin burun spreyi, biri de zyrtec şurup.

ben prospektüs okumayı severim. eczaneden almaya gidiyorum. zyrtec alerji ilacı değil mi diyorum, evet burun akıntısı diye vermiştir diyor. iliadin yetişkin spreyi, yine eczacıya pediatrik yazmamış diyorum, "4 yaşındaysa ondandır" diyor (oysa prospektüsüne 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz yazıyor. 5 gün kullan yazmış, prospektüsünde 3 günden fazla kullanılmamalıdır yazıyor). eve geliyorum toz antibiyotiği hazırlayacağım, prospektüse bakıyorum 18 kilograma kadar çocuklara (ki benim sıpa 16 kilo) günde iki defa yarım ölçek yazıyor. oysa doktor iki defa 1 ölçek yazmış.

toplamda üç ilaç yazmış, üçü de ofsayt.

1. antibiyotiği olması gereken dozdan bir kat fazla yazmış
2. burun spreyinin pediatriği varken yetişkin olanını yazmış
3. 3 günden fazla kullanılmaması gereken burun spreyine 5 gün kullan yazmış
4. hiç alerjik bir durum olmadığı halde sırf burnu akmasın diye alerji şurubu yazmış

4 yaşındaki çocuğa. şimdi gel de doktorun yazdığına güvenip sorgusuz sualsiz kullan.

antibiyotik içindoktoru arayıp söyledim "hee 125 mg olandan yazmamış mıyım, 250 mg olandan ise yarım ölçek vereceksiniz doğru" dedi. açıp sormasam fazla fazla içirecez ufacık çocuğa. ne yazdığından haberi yok adamın. ötekileri sormadım artık.

antibiyotiği yarım ölçek verdim, iliadin'in pediatriği evde vardı zaten, 3 gün onu sıktım, zyrtec'i de hiç vermedim. burnuna sf sıkıp sıkıp sümkürtüyorum üç posta.
  • kibritsuyu  (06.01.17 12:47:21 ~ 13:41:22) 
@la noix silmiş sanırım bulamadım. takıntılı olduğu belli, ben de aslında duyuruyu sağlık çalışanları içimi rahatlatsın diye açtım biraz, teşekkür ederim.

@shotgun doktorlara karşı önyargılı değilim, senelerce okuduğunun ve yüzlerce hastaya yazdığının da farkındayım. tedavi olmam gerektiğini de biliyorum. araştırmak hataydı belki zaten ama öyle ya da böyle ilaçların yan etkileri olabiliyor. bu tarz şeyleri okumak da insanı endişelendiriyor. kaldı ki doktorlar da insan ve hata yapabilirler, şu veya bu sebeple de her hastaya gerektiği kadar vakit ayırıp ilgilenemeyebiliyorlar özellikle türkiye'de. @kibritsuyu'nun verdiği örnek gibi. senelerdir pcos hastasıyım ve yasmin kullanıyorum, her sene kadın doğum'a kontrole gidiyorum. yıllar boyu bir tanesi de insülin direncin de olabilir pcos'a bağlı olarak diyerek endokrin uzmanına yönlendirmedi. kendi yaptığım araştırmalar sonucu endokrinolojiye gittim ve insülin direncim olduğunu öğrendim. demem o ki türkiye'de hastaların doktorlara saygısız davranışları olabilir, siz de bu yüzden içinde "emin ol" geçen cümlelerle savunmaya geçiyor olabilirsiniz ancak insanın kendi sağlığıyla ilgili bir duruma temkinli yaklaşması, araştırması ve soru sormasında yanlış bir durum yok. üslup önemli.
  • gmzo  (06.01.17 13:35:32) 
doktor değilim ama burada belki 50 kere yazdım, gene yazacağım. antibiyotik, özellikle de ciprofloksasin içeren hiçbir antibiyotiği kullanmayın. entryde yazılanları oturup olumadım ama muhtemelen doğrudur. ciprofloksasin içeren antibiyotikler hastalığınızı şıp diye keser, allah razı olsun bunu yazan doktordan dersiniz. ama eroin de ilk çıktığında ilaç olarak kullanılıyordu, hem de ota boka kullanılıyordu. çünkü gerçekten çok işe yarıyordu. he sıkıysa şimdi de kullansınlar.

yazan doktoru ve tüm diğer doktorları tenzih ederim, kötü bir niyetleri olmadığına da neredeyse eminim. ama gene de bilemeyiz. çünkü ilaç firmalarının da para kazanması lazım.

antibiyotik insan ömrünü uzatan mucizevi bir buluştur evet. ama siz yok grip oldum, vay çenem acıdı diye antibiyotik kullanırsanız ileride olduk olmadık bağırsak hastalıkları ve daha birçok başka hastalıkla karşılaşabilirsiniz. en kötüsü de o zaman hiçbir doktor size "çok antibiyotik kullandığınız için böyle olmuş" demez.

son olarak 3.dünya ülkesi bile olmadığımızı hatırlatır ve dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki antibiyotik kullanımlarına göz atmanızı tavsiye ederim. karar gene sizin.

geçmiş olsun.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (06.01.17 14:44:09) 
@istanbul kanatlarimin altinda cevap için teşekkür ederim ama, cevapları okumadığınız gibi benim yazdıklarımı da okumadınız sanıyorum? :) grip olduğum için veya çenem ağrıdığı için kullanmayacağım, bundan önce de en son antibiyotiği idrar yolları enfeksiyonu için kullanmıştım o da 3 sene önceydi. şimdi de doktor mikrobiyal bronşitim olduğu için yazdı.


  • gmzo  (06.01.17 14:52:40) 
okudum tabiki. ama bunlar biraz basit kalıyor işte antibiyotik kullanımı için. en azından benim gözümde öyle.

örneğin idrar yolu enfeksiyonunda da direk cipro yazarlar. ama piyeloseptyl adındaki antiseptiğin (antibiyotik değil) kullanımı da iş görür. ama çoğu doktor antibiyotik yazar. daha önce bu hastalığı geçirdim, ondan biliyorum.

bronşit olmadım hiç ama o da antibiyotiğe gerek olmadan başka ilaçlarla geçebilir gibi geliyor. tabi hala daha doktor değilim.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (06.01.17 15:16:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.