[]

Amatör astronomlara soruyorum? Çift yıldızlar hakkında?

Öncelikle aşağıdaki metinleri okuyunuz.

1. Metin Perseus takımyıldızındaki Algol ile ilgilidir.

Algol (β Per / Beta Persei) Kahraman takımyıldızı'nda bulunan parlak bir yıldız.

Perseus parselindeki 2. parlak yıldız olan Algol, Şeytan Başı veya Şeytan Yıldızı olarak da bilinir ve bir çift yıldızdır. Bu yıldızın yapısının anlaşılması gökbilim tarihinde önemli bir yer tutar. Biribiri çevresinde dönen çift yıldızların varlığı, bu sırada, bu tür yıldızların birbirlerinden madde çalması ve evrimlerini hızlandırması olayları Algol'ün parlaklık değişimlerinin 1667'den beri izleniyor olması ile mümkün olmuştur. O zamandan beri yürütülen düzenli gözlemlerde, yıldızın parlaklığı yaklaşık 3 günde bir (69 saatte bir) 1 kadirden fazla (2.5 - 3 kat) azalmakta ve bunun nedeni anlaşılamamaktaydı. Artık Algol'ün bir örten çift yıldız sistemi olduğunu biliyoruz. Sizde geceden geceye yapacağınız gözlemlerle bu değişimi gözleyebilirsiniz. İki yıldızın birden gözlenebildiği 60 saat boyunca yıldız 2. Kadirden görünecek. Daha sonra 10 saat kadar 3. Kadire sönükleşecektir. Bu sırada yıldızlardan biri diğerinin önünden geçerek, diğer yıldızın ışığını keser ve sistem önemli ölçüde sönükleşir. Ancak gözlem için ışığınazalması döneminin geceye tesadüf etmesi durumunun yakalanması gereklidir.

2. Metin Kraliçe Takım yıldızındaki Sih ile ilgilidir.


Kraliçe en çok tanınan ve en eski Takımyıldızlar'dandır. Büyükkepçenin görülemediği zamanlarda Kutupyıldızı'nı bulmakta da kullanılır. Samanyolunun içinde yerleşiktir. Grubun en parlak yıldızı Şedir ya da Şedar (arapça El Sadr göğüs demektir), 2. kadirden bir yıldızdır ancak parlaklığı 0.5 kadir seviyesinde değişiklikler gösterir. Kraliçenin betası Kaf'dır, 3.parlak yıldız olan Sih değişken bir çift yıldızdır ve parlaklığı 1.5 ila 3. kadir arasında değişir.


Soru 1: Perseusun Algol'u veya Kraliçe'nin Sih'indeki bu parlaklık değişimlerini gözleyebildiniz mi?Veya başka bir değişken yıldızdaki parlaklık değişimlerini?

Soru 2: 2 yıldır çıplak gözle gözlem yapıyorum. Gece göğünde ne nerde bilirim. 7x50 veya 10x50 dürbünle neleri görebilirim? Bana dürbün ne katar?

 
uzun süredir kullanamadığı nikon 10x50 action extreme dürbününe (satılık değil sadece uzun süredir gözlem yapamadığımı belirtmek istedim) bakıp bakıp iç çeken biri olarak 2. soruyu cevaplayayım; daha fazla yıldız görebilirsin elbette. bazı yıldız kümelerini de ayrıca. ay'ı detaylı görürsün biraz, jüpiter ve galileo'ları. bunların dışında benim ekleyebileceğim bir şey yok.


  • kisa bisey olsun istemistim  (06.01.17 03:23:45 ~ 03:24:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.