[]

300.000TL'yi Değerlendirmek

Arkadaşlar selamlar,

Annemin 300.000TL'si var, babam vefat ettikten sonra tüm parası bu. İleride yaşlılığım için saklıyorum diyor. Ancak bildiğin aylık faizde duruyor, başka bir şey yapmıyor. E bu para bildiğiniz üzere eriyor. Gayrimenkuldür, arsadır ilgilenmiyoruz. Yani banka aracılığıyla bir şeyler yapmak istiyor yine.

Sizce ne yapmalı? Yatırım fonları (a tipi, b tipi her neyse) mantıklı mı? Onlar bir sepet yapıyor mu? Bankayı arasak "bize en uygun yatırım sepetini yapın" desek yaparlar mı?

Ya da biz mi kendi çapımızda bir sepet yapalım? Bir kısmı dövize, bir kısmı altına, biraz hisse senedine diye.

Ne dersiniz?

 
Bence direkt dolar.


  • la rana  (05.01.17 13:04:57) 
usd alsaydın keske bir ay once.
banka keser kulaginizi zarara sokar.
sen usd euro altın al dursun vadeli yatirabilirsen yatir.
  • kingcyrax  (05.01.17 13:10:59) 
Dolar için acele karar vermeyin. Yükseliyor olması kar amaçlı satışları da beraberinde getirebilir. Dolayısıyla yüksekten alıp değer kaybedersiniz. Ha, şöyle bi şey var. Hiç bir şekilde o paraya dokunulmayacak diyorsanız uzun vadede dolar da euro da altın da yükselir. 2017 sonunda dolarda 4,00 beklendiğini duydum bir kaç kişiden


  • yankee jumping  (05.01.17 13:29:22 ~ 13:31:26) 
sepet yapmak iyidir.
bankanızı ararsanız yardımcı olurlar tabi.

  • supermatik  (05.01.17 13:46:10) 
Anladigim kadariyla anneniz dusuk risk dusuk getiri ve dusuk caba pesinde. O zaman doviz sepet durumuna katiliyorum. Fakat riskler var; Turkiye durumunun daha kotuye gitmesi durumunda, devletin en tepeleri tarafindan baslatilan ve halka yayilan "doviz alan tutan vatan haini" kampanyasinin / algisinin sonunun ne olacagini / neyin hazirligi oldugunu ongormek guc. Ulke icinde cok buyuk bir doviz kitligi olmasi durumunda bankadaki dovizlere bir sey olmayacaginin garantisini kimse veremez bence. Bu uzak bir tehlike ama akilda bulunsun. Diger bir risk de, herhangi bir bankada devletin mevduat garantisi (bankanin batmasi / el konulmasi durumunda) 100000TL karsiligidir. O yuzden parayi ne yaparsaniz yapin 3 bankaya bolusturun. Ayni bankada farkli hesaplar da kurtarmaz (banka basina toplam 100k guvence). O yuzden yukluce bir meblagi tek bankada tutmak su ortamda akil kari olmayabilir.

Ozetle: doviz sepeti + bankalara bolusturme. risklerini goz onunde bulundurma.

Son not: bunu her dile getirdigimde "turkiyede oyle sey olmaz sacmalama insanlari korkutma" veya "oyle bir sey olursa paranin da anlami zaten kalmamis olur allah muhafaza" gibi seyler yazanlar oluyor, bosuna nefes tuketmeyin. Boyle seyler dunyanin her yerinde her sene oldugu gibi Turkiye'de de gecmiste olmustur (en sonuncusu bir kac ay once, "malum" banka) ve olabilir. Avrupa birligine bagli bankalarda bile son 5 senede olmus olaylardan bahsediyorum zaten. Ve bu olaylardan sonra o ulkelerde paranin onemi olmaya devam etti, hatta daha onemli oldu. O yuzden kendi icinizi rahatlatmak adina riskleri gormezden gelmeyin. Yer altina kuyu kazip siginak yapin demiyorum zaten, cok makul (uzak gorunse bile) risklere karsi cok makul onlemler.

Son olarak edit: emlak balonu patlarsa o anki durumda her ne kadar dusunmeseniz de bir kismiyla iyi bir ev almak yapabileceginiz en iyi yatirim olabilir. Riski az ve getirisi yukarida bahsettigim tum bas agrilarina kiyasla benzer bir getirisi olabilir. Ancak ev fiyatlari cidden duserse yani su anda degil.
  • robokot  (05.01.17 13:48:16 ~ 13:53:39) 
300.000 liranız var ve ticaret yapmıyorsunuz?


  • etna  (05.01.17 17:49:03) 
etna risksiz ticaret nasil yapiliyormus turkiye sartlarinda bize bir ogretsen nemalaniriz.


  • robokot  (05.01.17 17:52:44) 
Risksiz ticaret nedir yaa??
Memur kafasından kurtulun artık.

  • etna  (06.01.17 08:48:47) 
etna, bu paranin soruyu soran kisinin annesinin yaslilik parasi oldugunu okumayi atladin veya gormezden geliyorsun herhalde. bir kisinin emeklilik parasiyla ticaret vs, gibi riskli yatirim yapilmaz, aptallik olur. hele bu turkiye ortaminda.


  • robokot  (06.01.17 10:33:44 ~ 10:34:33) 
aradaki
sen usd eur altın al bir yerden
guvenli bir yerde saklayın
bankalara dikkat su asamada.
korkuyorum müşterilerin parasını engelleyecekler diye.
su anda iş kurulmaz validenin yaşlılık parasını da ziyan etmeyin.
  • kingcyrax  (06.01.17 11:09:10) 
Size "maaş"larinizla mutluluklar dilerim.


  • etna  (06.01.17 11:23:04) 
etna meseleyi gormemekte israr ediyorsun. meseleyi okumadan yanlis bir yorumda bulundum demek zor degil. ortada maas falan yok, bir kadinin emeklilik parasindan bahsediliyor. 300k ile tabii ki ticaret de yapilir is de kurulur yerine gore. ama yaslilik guvence parasiyla yapilmaz o isler. bazi parayla riskli yatirim yapilir bazisiyla guvenli yatirim yapilir.


  • robokot  (06.01.17 14:30:52 ~ 14:32:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.