[]

Truman Show Düz Dünya Teorisi

Öncelikle belirtmek isterim ki dünyanın düz yada yuvarlak olduğunu tartışmak için yazmıyorum bunları. Bu konuyu tartışacak bilgiye sahip olduğumu da düşünmüyorum. Bir forumda Truman Show filminin hristiyanlık propogandası olduğu ve filmdeki dünyanın incil'de tasvir edildiği gibi dizayn edildiğini okumuştum. Sonra bu filmi 2. kez izlemeye ve izlerken adamlar bu filmi dünyanın düz olduğunu savunarak yaptılar sende bunu düşünerek izle diye kendimi tembihledim.

Şimdi filmde dikkatimi çeken sahneleri sizinle paylaşmak ve fikirlerinizi almak istiyorum.

1) Film gökten düşen spot lambayla başlıyor. Spot lambanın üzerinde 'Sirius 9 canis major' yazıyor. Bu yıldızın özelliği dünyadan görünen en parlak yıldız olmasıymış. Filmin başında bu sahne aslında bunun bir dekor olduğu, var olmadığını söylemek midir ?

i.hizliresim.com

2)Truman deniz kenarında yağmura tutulur. Eve geldiğinde karısı kitap okuyordur. Kadının elinde tuttuğu kitabın ismi 'dream machine' ve kapağında içinde insanlarla yükselmekte olan bir balon. Burada balona hayal makinesi neden deniyor. Aslında söylenmek istenen uzay araçlarının bir hayal makinesi olduğu olabilir mi ? Çünkü alakasız bir sahne, çocuğu olmayan bir kadın neden çocuk kitabı okusun, ürün yerleştirme de olamaz.

i.hizliresim.com

3)Truman bodrum kata iner, sandığı açar. Sandığı açarken masada küreyi görürür. 2 saniye sonraki sahneden sandığın kapağının altında bir harita ve pusula. Orda yapılmışı varken neden bir harita daha ?

i.hizliresim.com


4) Filmde iki baltalı ilah var. Birisi karısı birisi ilkokul örtmeni. Truman ne zaman keşfe çıksam dese onlar keşfedilmişi var diyip sündürüyolar trumanı. Özellikle öğretmenin keşfedilecek bişey yok diyip dünya haritasını göstermesi ilginç bence. Birşey saklıyor gibi.

i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

5) Gazeteci yapımcıyla röportaj yapıyor. Yapımcıya şu soruyu soruyor ' Neden daha önce Truman gerçek dünyayı keşfe bu kadar yaklaşmadı' Cevap ise dünyanın gerçekliğini bize sunulan haliyle kabul ederiz. Burda şekilden bahsetmiyo diyebiliriz. Ama aynı durum şekli içinde geçerli değil midir? Yada burda bize sorgula şeklini de sorgula mı demek istiyor ?

i.hizliresim.com

6)Aşağıdaki linkte filmde oluşturulan yapay dünyanın görüntüsü var. Yarım küre şeklinde. Taban düz üzerinde koruyucu kubbe. İncil ve kuranda korucu kubbe terimi geçmekte. Diğer bir sahnede yapımcı yapay dünya için dünyanın olması gerektiği hali bu diyor. Şekli için diyor olabilir mi ?

i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

7)Truman kahvaltıda radyoyu ayarlamakta. Radyo dünya şeklinde. O da ne ? Masada Solgar'ın 1000 mg Vitamin D takviye hapı :) Bu komik gelebilir size ama benim aklıma şu geldi. Malumunuz D vitaminini güneşten alırız. Burdaki vitamin d kutusu güneşi sembolize etmekte. Düz dünyayı savunanlar güneşin aslında dünyadan çok daha küçük olduğunu savunur ya, bu sahne de vitamin d şeklindeki güneş radyo şeklindeki dünyadan daha küçük. Buna bir gönderme olabilir.

i.hizliresim.com

8)Truman artık bi boklar olduğunu anlar ve karısını da arabaya atıp yola çıkar. Şimdi aşağıya iki resim bırakıyorum. Birisi trumanın dönüp durduğu kavşak, diğeri düz dünyayı savunanlara göre dünya haritası ve BM haritası. Ben benzettim siz ? Kavşağın ortasındaki beyaz şemsiye ile düz dünya haritasındaki kutup. İkincisi tuğla renkli kavşağı çevreleyen gri çember ve düz dünyayı çevrelen beyaz kutup ?

i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

9)Aşağıdaki resimde millet elele vermiş trumanı arıyor. Dikkatimi çeken insanların kolkala girmesi, sağdaki stop levhası ve arkadaki masonik sembollerle bezenmiş Truman'ın çalıştığı bina. Burada yönetmen bu masonik yalanlardan illallah ettik artık kolkola verip durduralım bunların yalanları mı demek istiyor ?

i.hizliresim.com

Nerden bu sonucu çıkardım ? Truman'ın babasını kaçırdıkları sahnede arkadaki kemerden yazan yazıya dikkat 'unus pro omnibus omnes pro uno'. Yani latince birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için. Yönetmen bu detayı kaçırmayalım diye ok işareti bile yapmış sanki yazıyı gösterir. Neden bu yazı buraya konmuş neden neden latince ? Yukarıdaki sebepten olabilir mi ?

i.hizliresim.com

10) Son sahne. Truman dünyanın sonuna gelir ve bir çıkış olduğunu bulur. Yalanı ortaya çıkarır.

i.hizliresim.com

 
Yapay dünya içindeki yıldızları da spotlarla gösterdikleri için gerçek yıldız isimleri verilmiş olabilir.

Uzay araçlarının hayal olma düşüncesi ve subliminali bana ağır geldi.

Harita olayını hatırlamıyorum..

"Dünyanın gerçekliğini bize sunulan haliyle kabul ederiz" bu mantıklı bir söz ve gerçek dünyamız için de geçerli. Ve evet sorgulamayı amaçlıyor.

Şekli için demiyor.

D vitamini olayı çok normal. Çünkü truman orada doğdu ve güneş görmedi. D vitamini eksikliği için hap alıyor.

Yol kavşak olayır dünya şeklinden çok bir döngü,loop amaçlıyor gibi geldi.

Masonik olayı dediğin sembol seahaven yani o yapay şehrin adı ve logosu galiba. Kasıntı olmuş bu fikir...

Latince söz ise filmin teması içinde uygun aslında..

Ve son olarak dünya düz değil tabiki..
  • iscanthere  (04.01.17 03:16:38) 
emek verip uğraşmışsın tabii ki ama aşırı zorlama. tek tek saymaya gerek yok, hepsi zoraki yapılmış tespitler. yani her konuya bu şekilde yaklaşabilirsin. aç bir video, saniyede bir durdurup incele, bağlantılar kurmaya çalış. hatta bunu yapmadan önce de "video bana şunu anlatıyor" düşüncesini içselleştir. yani senin de dediğin gibi kendini tembihle. herhangi bir video ya da fotoğraf olabilir bu.


  • philus  (04.01.17 03:20:00) 
Hocam filmin her karesinde su mesaji vericez derdinde olan senarist hic birsey yazamaz. Filmi oturup defalarca izleyip kicindan element uydurmanin adi komplo teorisidir. Bu durum maalesef ortalama her turk insaninin icinde bulundugu bir durum. Hep bir buyuk resmi gormeler. Hep bit yenigi aramalar vs. Yok annem dunya oyle abartiginiz kadar mistik bir yer diil.


  • tezek  (04.01.17 04:18:22) 
görmek istediğiniz gibi görmüşsünüz.

www.youtube.com
galeri3.uludagsozluk.com

(bkz: göstergebilim)
  • ben demistim zaten  (04.01.17 04:31:33 ~ 04:39:06) 
ben de bu mantıkla filmin aslında kutup ayılarının sebze olduğu propagandasını yaptığını ispatlayacak nitelikte screenshotlar alabilirim. bir kurgunun kendi mantığı içinde çözümlenmesi (misal lost, westworld gibi dizilere dair yapılan çözümlemeler) yerinde ama kurguyla alakasız dışarıdan bir önerme zortlatıp eseri o gözle izlemek komik geliyor bana. "popçu bilmem kimin klibinde illuminati propagandası var" geyiğinden hallice olmuş.

ayrıca şöyle çözümleme olmaz. komik yani:
"Burada yönetmen bu masonik yalanlardan illallah ettik artık kolkola verip durduralım bunların yalanları mı demek istiyor ?"

allah aşkına bu ne lfddfsdsf
  • sir gawain  (04.01.17 09:59:33 ~ 10:01:03) 
Tabiki komplo teorisi bunlar doğruluğu ispat edilebilir şeyler değil. Zorlama olduğunu da zaten kabul ediyorum. Başında da böyle görmek isteyip izlediğimi de söyledim zaten dostlar. Başka şeyler arayan da bulur dediğiniz gibi. Söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Ben sadece bulduğum resimleri yorumlamanızı istemiştim onu da sadece ilk yorumu yapan @iscanthere yaptı.


  • valimutlubenmutlu  (04.01.17 12:29:51) 
bildiğiniz gibi filmde truman'ın dışarı çıkmasını isteyen milyonlarca insan var. bazıları şirket içerisinden olmak üzere.

yani o mesajlar bize değil truman'a. onun sorgulama dürtüsünü artırmak için, olan biteni kavraması için. ben hep böyle düşünmüşümdür.
  • slashedduff  (05.01.17 11:30:37 ~ 11:31:12) 
çok özür dileyerek söylüyorum, hayatımda gördüğüm en büyük vakit kayıplarından biri şu duyuruyu okumak oldu. neyse yapacak bir şey yok artık olan oldu. baştan sona da okudum.

adamlar orada dünya'yı anlatmıyor ki zaten. truman için düzenlenen stüdyo ile ilgili şeyleri dünya'yı anlatıyormuş gibi yazmışsınız da yazmışsınız. dedim ya hayatımda bu kadar boşa geçmiş başka zamanım çok azdır.
  • levpontryagin  (05.01.17 12:07:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.