[]

Ben cok mu korkakım?

Bugün bi yuruyus yapilmis sanirim Reinaya dogru. Haberlerde gördüm. Anneme dedim " Nası yürüyolar? Terörist daha yakalanmadı. Ben korkardım". Annem de "olum sen biraz salak mısın? Orda ne kadar güvenlik önlemi vardır, kimse yaklasamaz" dedi. Simdi burda kim haklı?Ben cok mu korkagım?Yoksa endiselerimin haklılık payı var mı?




 
Ben de kalabalık olan hiçbir yerde bulunamıyorum korkudan, istediği kadar güvenli olsun. Hele ki yürüyüş falan, mümkün değil.
Korkaklık ediyoruz, yanlış yapıyoruz, böyle giderse evden çıkamıycaz.

  • megalomaniac  (03.01.17 13:59:57) 
hak veriyorum ben size. ben de katılamam.


  • carabelli  (03.01.17 14:02:50) 
yani reina'da ozel olarak bir daha olay olmasi ihtimali baska bir yerde olma ihtimalinden daha fazla degil? en son ne zaman ayni yere ust uste saldiri yapildigini gordun ki? hani terorist yakalanmadi ama reina'nin orada pusu kurmuyor sonucta su anda her yerde olabilir. disari cikmaya korkmuyorsan ozel olarak orasi daha tehlikeli degil su anda yani.

teror korkusu biraz ucak korkusu gibi, ucak cok guvenli ama bir seyler ters gittiginde olusan gerceklik sebebiyle insan arabaya binerken hic bir sey dusunmemesine ragmen ucaga binerken iki kere dusunuyor. halbuki turkiye'de gunde 30-40 kisi trafik kazalarinda ölüyor. disarida her gun teroristler 40 kisi oldurse sokaga cikamazdin degil mi? ama arabayla bir yere giderken dusunmuyorsun bile. halbuki o istatistik senin icin de gecerli.

o yuzden insan boyle durumlarda rasyonel dusunemiyor ve bu normal utanacak gocunacak bir durumu yok. hayir, reina'nin oralarda bulunmanin normalden ote bir tehlikesi yok su an (araba carpma tehlikesi onlarca kat daha fazla) ve hayir bundan korkmak mantiksiz olsa da tuhaf bir durum degil insan psikolojisi dusunuldugunde.
  • robokot  (03.01.17 14:03:29) 
ilk olarak anneye takıldım ben. o nasıl anne ya, milletin çoluğu çocuğu bana ne ben de eyleme gidicem ben de konsere gidicem der anası dur kırırım bacaklarını otur tehlikeli der sizinki tam tersi teşvik ediyor... lise üniversite yıllarında falan eylemden eyleme koşmuş gominik teyze resmen.

soruna gelince, evet korkaksın ve bu normal. zaten herkes korkmalı, ben ve etrafımdaki herkes korkuyor. normali bu.
belçika gibi 50 yılda 1 kere terörist eylem görsek eyvallah,"bizi korkutmak için yapıyorlar" diyeni anlarım ama bizi korkutmak için değil öldürmek için düzenli olarak saldırıyorlar. bir de şimdi ışid çıktı savaş ilan etti ki boş yapmıyorlar, o yüzden kuzey avrupalıymış gibi yaya yaya "yea terör ihtimali uçak düşme ihtimali gibin" diyerek gezmemiz çok saçma olur.

biri maçtan sonra stadın önünde bomba patlatırken öteki gece kulübü basarken herhangi bir zorunluluğu olmadan kalabalık yerlere giden yürüyüşe katılan, korkmayan kim varsa ya zihinsel problemleri vardır ya 15 yaşında falandır ilgi çekmek için söylüyordur/yapıyordur ya da yalancı akp'li falan olabilir. asıl rasyonel düşünemeyen bunlardır.

uçak araba falan diye açıklama yapan arkadaşa da katılmıyorum, illa uçak kazası olasılığı gibi diyecekseniz karşılaştırma listesindeki uçak kazası olasılığını ambargo nedeniyle parça bulamayan iran uçakları veya eski dandik sovyet uçakları üzerinden hesaplayın hatta bunlar bile olmaz, direkt düşmek için havalanan japon kamikazelerin düşme olasılığı ile hesaplayın çünkü türkiye halihazırda on yıllardır terörle yaşıyor.
  • azizakin  (03.01.17 15:08:25) 
korkak değilsin... net.


  • jesues  (03.01.17 15:18:51) 
aha bana laf gelmis altinda kalmam @azizakin, benim hesabim matematik uzerinden. ucak karsilastirmasini ucak vs. araba icin yaptim, ucak vs. teror degil. ucaktan daha cok korkariz hani ama araba cok cok cok daha tehlikelidir hani.

benzer sekilde terorist saldiriya kurban gitme korkusu gercek bir korku olsa da herhangi bir vatnadasin turkiye'de teror saldirisina kurban gitme IHTIMALI cok cok cok dusuktur diger risklere gore. Bu korkusu da kucuk olmali anlamina gelmiyor. Korkusunun daha fazla olmasini cok dogal buluyorum, aynen ucaktan korkmak gibi; ikisi de rasyonel degil (matematiksel olarak) ancak cok dogal ve normal. Gecen sene Turkiye'de teror sebepli 500'e yakin can hayatini kaybetti. 0 olmasi lazim ama olmadi. Rasyonel olarak (matematik) milli piyango aldiginda kazanacagina ciddi ciddi inanmiyorsan boyle bir seye kurban gidecegine de inanmaman gerekir. Tekrarliyorum, korku rasyonel bir duygu degildir, korkmasi da cok normaldir. Bu korku olmasa "bir sey tuhaf sende kardes" derdim o ayri mesele. Ama bu korku rasyonel bir korkudur dedigin icin bu aciklamayi yapiyorum.

Ha yasadigin yerde senede 20bin kisi terore kurban veriliyor olur, o zaman iste sokaga cikmak arabaya binmekten 2 kat tehlikeli olur. onun da korkusu bir ayri olur tabii.

Ozetle: Turkiye'de gecmis verilere bakarak net bir sekilde diyebiliriz ki teror kurbani olma ihtimaliniz cok cok cok dusuktur. %0.000006 civarlarinda. Bu matematiksel olarak sabittir. Tartisilamaz bir veridir.

Bu ihtimalden korku hissetmek veya hissetmemek kisinin kendi takdiridir. Bunun dogrusu yanlisi yoktur.

%0.0002 mesela turkiye'de 1 sene icinde trafik kazasinda olme ihtimalindir (terorun 30+ kati). Teror kurbani olmaktan korkun trafik kazasi gecirme korkundan fazlaysa bu rasyonel degildir, bu da matematiksel olarak sabittir. Tartisilmaz yani (onumuzdeki 12 ay icinde 10bin+ kisinin terore kurban gidecegine inanmiyorsan, yoksa isler degisir tabii). Ama "normalligi" kisiden kisiye degisir. Insan rasyonel bir varlik degildir. Bunda da utanacak bir sey yoktur.
  • robokot  (03.01.17 15:31:47 ~ 15:34:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.