[]

Şu Satranç Maçındaki İdeal Hamle?

Arkadaşlar,

Stockfish denen satranç motorunun hamle analizinde beyaz atın c7'ye gitmesine "blunder" diyor, c5'teki siyah atı yemeliydi diyor (sağ tarafta kırmızı elips içine aldım). Mantığını çözen varsa anlatabilir mi, neden beyaz atı c7'ye çekip şah çekmek daha ideal bir hamle değil (ve hatta blunder olarak değerlendiriliyor)?

Teşekkürler.

 
beyaz at c7'ye gelirse siyah fil karşı hamle olarak e6'ya gelebilir. beyaz at siyah kaleyi alır, siyah fil ise beyaz fili alır. devamında beyaz at siyah kale ile sıkıştırılabilir. yani kale alayım derken hem fil hem at elden gidebilir.

bayağı amatörüm, söyleyeyim :/
  • zgrydn  (01.01.17 16:55:26) 
@zgrydn hocam, siyah fil e6'ya gelirse beyaz fil onu yer ve bi daha şah çeker, bu durumda siyah at beyaz fili yer. takiben de beyaz at kaleyi yer. neticede siyah bir kale + bir fil, beyaz bir fil kaybetmiş oluyor. stockfish'in dediğini yapınca ise totalde siyah bir at kaybetmiş oluyor, başka bişey olmuyor. bu durum beyaz için neden daha cazip, çözemedim.


  • boshi  (01.01.17 17:05:24) 
ilerisine bakarsan beyazın bozuk piyon yapısı ona dezavantaj veriyor.
bir kale önde gibi evet ama diziliş bakımından siyah avantajlı değişim yerine bedava taşı tercih ediyor. ayrıda d7 karesinde hakimiyet kurup piyon sürüşüne hazırlık yapıyor.

  • basond  (01.01.17 17:39:57 ~ 17:41:26) 
@basond hocam, şimdi anlaşıldı. ikinize de teşekkürler.


  • boshi  (01.01.17 18:18:04 ~ 18:18:11) 
Bence de atı yemeliydi. Siyahın kalesi şu anda ölü durumda. Yanında fil olduğu için aktif olarak oyunda değil. Beyaz şah çekip kaleyi alsa da ortada dolaşan bir at var. Beyaz rok yapmış olduğu için atın yapacağı hamlelere daha açık. Onu ortadan kaldırmak en mantıklısı.


  • dissendium  (01.01.17 18:29:54) 
@dissendium, teşekkürler. ya ben aslında şeye şaşırdım: bu motor hataları 3 kademe olarak sınıflandırıyor: inaccuracy (öyle oynamasan iyiydi), mistake (öyle oynamamalıydın) ve blunder (delirdin mi? maçı veriyorsun). atın c7 hamlesi 2-3 hamle sonra beyazın mat olmasına filan mı sebep oluyor da stockfish bunu en ölümcül hata sınıfına soktu, ona şaşırmıştım. yoksa siz anlattıkça zaten atı yemek daha mantıklı geldi.


  • boshi  (01.01.17 19:30:20) 
@boshi,

Analiz programları olasılıklar üzerinden hamleyi değerlendiriyor diye biliyorum. Yaptığın bir hamle sonucunda çok fazla olasılık ortaya çıkıyorsa makine bu hamleyi kötü olarak değerlendirebilir. Örneğin şu durumda piyon oynasan makine buna da kötü der çünkü ortadaki tehdidi kaldırmıyorsun. Kalenin gidebileceği tek bir yer var. Onun satrancın sonucuna etkisi daha az mevcut durumda. Atın ise kaba bir hesapla gidebileceği 8 kare var. Sen atı almazsan bu olasılıkları yok edemiyorsun ve geleceğin daha da belirsizleşiyor.
  • dissendium  (01.01.17 19:57:13) 
Konu piyon dizilisiyle ilgili degil.
c7 ye gelirsen en fazla a8'deki kaleyle ati degisebiliyorsun, uzerine piyon kaybediyorsun. Yani sana yaklasik +1 yazar.
c5'teki ati alirsan, siyah sah kactiktan sonra d7 hamlesiyle bir de siyah fili aliyorsun. Yani sana yaklasik +5 yazar. (Kazanctan) Kaybin 3'ten fazla oldugu icin de blunder der.
  • dunal  (01.01.17 21:42:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.