[]

Youtube ve telif hakları

Merhaba,

Öncelikle şu başlıktaki anketimi cevaplayabilir misiniz? sadece 1 dknızı alacaktır.

www.eksiduyuru.com

Şimdi ben bu kanalımda film fragmanları, filmlerden unutulmaz sahneler ve film müzikleri paylaşmak gibi planlarım var. Ama youtube'un telif haklarından dolayı videolarımın silinmesini yada bazı yaptırımlarla karşılaşmak istemiyorum.


Sorularım
1- Fragmanların bir kısmını yayınlasam ve üzerine filmin konusu hakkında konuşma yapsam, Telife takılır mı?

2-Güncel yada eski filmlerden 5 dklık kesitler alsam telife takılır mı?

3-Son olarak filmin müziğini videomma eklersem sanırım telife takılırım. Siz de onaylar mısınız?

4- Müziğin tamamını değilde sadece 20-30 sn sini paylaşsam yine telife takılır mı?

Not: Lütfen konu hakkında bilginiz var ise cevap veriniz. Teşekkürler.

 
konu hakkında bilgim var.

soruların hepsine toplu cevap veriyorum, bunları yükleyebilsen bile para kazanma büyük ihtimalle aktif olmaz. tabi bunun gerçekleşmesi için ilgili şirketin YouTube'a örneklerini yükleyip "bak bunlar bizim, bunları yükleyen olursa tespit edip bizim dediğimizi yaparsın" programına kaydolması lazım. Bu sistemin adı Content ID.

telif sahibinin iki seçeneği var:

- başkasının video yüklemesine izin vermek. bu seçenekte elde edilen gelir eser sahibinin oluyor. müzik, görsel, her şey dahil.
- izin vermemek. bu durumda birkaç uyarıdan sonra hesabın kapanıyor.

yükleyen büyük kanallar (yapımcı olmamalarına rağmen) nasıl yüklüyor dersen, Rovi gibi yerlere para ödeyerek toplu lisans anlaşması yapıyorlar.

rovicorp.com
  • hayirsiz  (31.12.16 16:30:43 ~ 16:34:58) 
@hayirsiz

teşekkürler cevap için. Dün bende araştırmıştım content ID olayını. Hatta teknoseyirin 2-3 sene önceki telif hakları üzerine 30 dk konuştukları videoyu da izledim. Orada da bundan bahsediyorlar. En çok müzikten dert yanıyorlar. Hep müzik üzerinden geliyormus uyarılar. Hatta geçen muratabigf kanalına müzikten dolayı şirket direk kullanıcı ile irtibata geçmiş. Youtube üzerinden uyarı falan vermeden.

sanırım bu durumda müzik içeriği paylaşmak çok riskli.

video içeriklerini de birebir paylaşmak telife giriyor ama üzerinde oynama, yorum yapma olursa telife girmiyor. Bende üzerine açıklama yorum yapacağım için sanırım video kısmı telife girmez diye düşünüyorum.
  • arşivci  (31.12.16 16:46:00) 
@ardacan

hocam çok teşekkür ettim cavap için. Size mesaj gönderdim, cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
  • arşivci  (31.12.16 17:09:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.