[]

islam hakkında bilgisi olanlara veya sağlam kaynak gösterebileceklere noel

noel veya yılbaşı diyelim her ne kadar birbirinden farklı kavramlar olsa da çıkış noktaları en başta aynıydı ve aynı kapıya çıkıyor diyelim hadi ama asıl mevzu bu değil benim kafamdaki. ilk dediğimi doğru kabul edersek ve müslümanların yılbaşı kutlamasına karşı olduğunu düşünürsek, isa'nın doğumunu kutlamak bir müslüman için neden günahtır? sonuçta islam isa'yı da peygamer olarak kabul etmiyor mu onu da biz gönderdik demiyor mu? sorun nedir?




 
İsa bir peygamber olmasının yanısıra aynı zamanda tanrının oğlu olarak da kabul ediliyor Hristiyanlıkta, Müslümanlar bunu kabul etmiyor. Doğumgünü kutlandığı zaman sanki bu inancı da kabul ediyormuşsun izlenimi oluşuyor. Yani benim için oluşmuyor ama Müslümanlar böyle düşünüyor olabilir. Gerçi çoğunun kendine ait bir fikri yok biri günah deyince geri kalan hepsi tabii lan günah demeye başlıyor. Bu nedenle olabilir belki.


  • angelus  (29.12.16 17:56:46) 
İslam bilgisi ile ilgili değil ama Noel ya da yıl başının Hıristiyanlıkla alakası yok. Çok daha eski kökenleri var, "origin of Christmas" diye aratıp ilk 4-5 sayfayı okuyabilirsiniz. Noel ağacından (hatta ağacın süslemesinden) Noel Baba figürüne, Noel Baba'nın geyiklerinden ağaç altına bırakılan hediyelere hepsinin kökeni daha eskilere dayanıyor.

İslam açısından bakarsak da, bence, İsa'nın doğumunu kutlamalarında bir sıkıntı olmaması lazım.
  • crown  (29.12.16 17:59:09) 
sadece noel veya noele bağlı adetlerin değil daha pek çok şeyin "ilahi" dinlerle alakası da yok ona bakarsak ama biz öyle kabul edelim onlar gibi düşünmeye çalıştığımız için.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (29.12.16 18:06:10) 
İslâmda Avrupayla Amerikanın kutladığı gibi kutlama ve benzeri şeyler yok. Esas nokta burada kaynaklanıyor.


  • yontem  (29.12.16 18:06:55) 
hah bak bu doğru. sanki islamda genel olarak kutlamalara, eğlencelere yönelik karşı bir duruş var gibi.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (29.12.16 18:07:52) 
@yontem
nası yok? mevlid kandili? hatta fetocuların çıkardığı kutlu doğum haftası?

  • supermatik  (29.12.16 18:09:31) 
Islamda su var. Ne olursa olsun Hristiyan,Yahudi ve digerlerine benzememek gerekiyor. O yuzden pantolon vb.seyler de hos gorulmuyor ornegin. Olay aslında hz.isa nın dogumu şu bu değil. Onlara benzememek. Saygı duyarsınız o ayrı. Ama onların yaptığı şekilde kutlama yapmak yanlış olan.


  • odunsu insan  (29.12.16 18:19:40) 
konu sadece noel değil, "Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır." hadisinde geçen benzeme kısmı noel olayında daha fazla yaşandığı(bilinçli/bilinçsiz) için bugün bunları konuşuyoruz. islami değerlere sahip olan birinin saçını, sakalını onlara benzercesine kesmesi de aynıdır. amaç onlara benzemekten kaçınmaktır. (keçi sakalı, top sakalı vs.).

şimdi gelip, "pantalon da giymesinler" demesin kimse, pantalon örtünme biçmidir. ama bu arabistanda entari şeklinde, avrupada pantalon başka yerde başka şekilde... amaç avret mahalini örtmektir. eğer pantalon giymek caiz olmasaydı zaten bunlar bize nakil olarak gelirdi (entariden başka bir giymeyin diye vs. ). ama sen sünnettir diye entari giyersen orası ayrı. o kafadan bakınca insanların(müslümanların) sadece islami kesimden gelen yeniliklerini kullanması gerekir hahah .

-elektriği açıyorum babacım
+ açma evladım nalet olası tesla ve edison....

lütfen "... o yuzden pantolon vb.seyler de hos gorulmuyor ornegin" diyerek insanları yanlış anlamaya sevk etmeyelim. burada hoş görülmeyen şey adamın pantalon giymesi değil, adamın sünnet(entrari giymek ya da her neyse) varken pantalon giymesi hoş karşılanmaz.(keşke sünnet üzere giyinseydi gibi düşünmesi gerekir, kaldı ki kimsenin nasıl giyindiğine karışamazsınız.) bugün kimse pantalon giymek caiz değil diye bir açıklama yapmamıştır. nitekim islam kolaylık dinidir.
  • qobel  (29.12.16 18:48:15 ~ 18:52:04) 
gayrimüslümlere benzememe çabası bunlar hep. yıllar önce işyerinden biriyle yemek yiyodum. çocuk sürekli konuşuyordu. olm bi sus da yemek yiyelim dedim. yahudiler yemek yerken asla konuşmazmış ben ondan konuşuyorum demişti. ben şok.

@crown afferim çocuğum yıldızlı pekiyi verdim sana. kimsenin bilmediğini biliyorsun helal :) ilk hristiyanlar eski alışkanlıkları olan pagan kutlamaları da yaparlardı aralığın 25'inde. isa'nın doğumu ekim ayı civarı olmasına rağmen, ille bir şey kutlayacaksanız isa'nın doğumunu kutlayın diyerek o tarihe kaydırdılar. yani sevgili çokbilmiş kardeşim, o söylediğin bariz bilinen bir şey :)
  • cekilmis gayfe  (29.12.16 19:13:40) 
@qobel pardon ama birilerinin kıyafetine karıştıgım sonucunu nereden çikardın? Kaldi ki "hoş görülmüyor" yazmisim farkindaysan. Hos gormemekle caiz degildir farklı şeyler. Zaten kafadan pantolon giymesi hos karsilanmiyor demedim. Oncesinde aciklamami yaptim. Onlara benzenmesi acisindan hos karsilanmiyor diye. Evet kimse caiz degil, haramdir demiyor. Ama hos karsilanmiyor kimi cevrelerce daha once de ifade ettigim uzere.

Yani bir laf bu kadar tersinden anlanip yorumlanabilir pes diyorum.
  • odunsu insan  (30.12.16 20:32:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.