[]

persentil - tabloyu okuyamadım

yardım eder misiniz?

linkteki tablolarda persentil dağılımları verilmiş ya, mesela 50 sütununda kaç kişi var nasıl bilecem?
persentil değerleri nasıl oluşturuluyor?

edit: tablo geldi:
dergiler.ankara.edu.tr

 
istatistikci varsa daha uygun aciklarsa guzel olur.

ama soyle (anladigimi) izah etmeye calisayim:
bu calisma 1050'si kadin, 1050'si erkek 2100 kisi ile yapilmis.
yuzde 50'lik persentil, yuzde 50'lik yuzdelik dilim demek. yani tablo 2 icin, "el uzunlugu" 196 cm civari olanlar asagi yukari 1050 kisiden daha uzun bir ele sahiptir. 202 cm civari olanlar asagi yukari 1575 kisiden daha uzun bir ele sahiptir. 178.55 cm civari olanlar 105 kisiden daha uzun bir ele sahiptir.
  • viva paulista  (26.12.16 08:20:19) 
benim ulaşmak istediğim bilgi; her bir dilime kaçar kişi giriyor.
el uzunluğundan gidersek, diyelim bu 1050 kadına eldiven dikeceğim. her bir grupta kaçar kişi olduğunu bimeliyim ki herkese uygun eldiveni dikebileyim.

bebeklerin persentil çizelgelerinden hatırladığım kadarıyla 5 lik dilim en küçük değerli 5 kişiyi, 95 lik dilim en büyük değerdeki 5 kişiyi anlatıyordu. aradakiler ne oluyordu bilmiyorum :)

ss verilmiş ortalama verilmiş, belki ters işlemle gerçeğe yakın aralıklar bulunabilir (mi).
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.12.16 11:30:33) 
1050 kadın 1050 erkek var.

persentil değerleri @viva paulista'nın dediği gibi yüzdelik dilimler.

yani küçükten büyüğe doğru değeri sıralıyorsun (boy olsun bu), sonra ilk yüzde 5lik dilim için (.5 yazmışlar ama .05 olacak o) 1050 * 0.05= 52. kişinin değerini alıyorsun sıraladığın tablodan. yani kendisinden daha kısa 51 tane boy değeri olan bir doy değeri elde ediyorsun.

boy için konuşursak;

diyelim ki kadınsınız ve sizin boyunuz 177.4 cm olsun. bu durumda tabloya göre, çalışmadaki kadınların yüzde 95'inden uzunsunuz demektir. yani 1050 x 0.95= 997 kişiden daha uzunsunuz.

diyelim ki; erkeksiniz ve diz yüksekliğiniz 504.75 cm. bu durumda sizden daha kısa diz yüksekliğine sahip 1050*0.25 = 262 sizden daha uzun diz yüksekliğine sahip yaklaşık 787 kişi var.

bu veriyi nasıl kullanabilirsiniz? şöyle kullanabilirsiniz. erkekler için bir ürün yaptınız ve diz yüksekliği 520 cm oldu. bu durumda tabloya gidip baktığınızda bu deneklerin yüzde 25'i için bu ürünün kesinlikle ve kesinlikle uzun, 50'si için kesinlikle ve kesinlikle kısa olacağını söyleyebilirsin. bu durumda senin yaptığın ürünün diz boyunun birebir tutma olasılığı olan yüzde 25'lik bir kesim var demektir. tabii bu bir olasılık.
  • levpontryagin  (26.12.16 12:06:21 ~ 12:07:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.