[]

Gitar ve Kapo

Gitarda yeni biri olarak soruyorum.

Örneğin; 2. perdeye kapo taktığımda www.repertuarim.com bu sayfada bulunan Transpoze linkinden hangisini seçmeliyim? Yoksa olayı ben tamamen yanlış mı anladım? Teller kötü olduğundan kapo ile çalışıyorum. 2. perdeye taktığım zaman genelde şarkıları sesime uydurabiliyorum amma velakin bu işin doğrusunu öğrenmekte istiyorum.

Transpoze ile kaponun alakası nedir? Aslında yukarıda sorduğum soru cevaplandığında işi çözeceğim sanırım :)

 
gitarın birinci perdesine taktığınız kapo zaten transpozedir bir nevi. gitardaki bütün notaları yarım ses tizleştirmiş olursunuz. ikinci perdeye takarsanız 1 tam ses (2 yarım) tizleştirmiş (transpoze etmiş) olursunuz.

o sayfadaki konuda ise, herhangi bir perdeye kapo takmışsanız transpoze seçmenize gerek yok. zaten 2 yarım ses transpoze etmiş oluyorsunuz.

kapo takmadan transpoze edecekseniz standart ton olarak do majörü (C) aldığı için 2 yarım ses aşağısı re (d) seçmeniz lazım.
  • alm est  (24.12.16 23:08:41 ~ 23:10:12) 
Yani, kapoyu 2. perdeye takarsam 2 yarım ses tizleştirmiş oluyorum. O zaman hiç kapo takmadan 2 yarım ses tizleştirince Re'ye geliyor söylediğinize göre.

2. Perde Kapo = Re (D) (Şarkının orjinal tonunu C kabul edersek), doğru mudur?

Bir de oradaki Transpoze'de C C# Db D D# şeklinde gitmiş. Db'yi sesten saymıyor muyuz? 2 yarım ses tizleştirince D demişsiniz de..
  • john valdetine  (25.12.16 00:00:27) 
kapo taktığınızda zaten transpozisyon yapmış oluyorsunuz. oradan her hangi bir şeyi seçmenize gerek yok.

G bastığınızda aslında A olacak ya Cm bastığınızda Dm. ama sesinize daha uygun olduğunu yazmışsınız zaten.

siz hem kapo takıp hem aynı akoru basmak istiyorsanız kapo takmanızın bir mantığı yok.

kapo açık akor dediğimiz boş telli akorların basış şeklini değiştirmeden transpoze yapmanızı sağlar. yoksa bareli akorlar basmak zorunda kalırsınız.
  • slashedduff  (25.12.16 00:12:00) 
Yok orasını anladım. Kapo zaten daha kolay akorları basmak için kullanılıyor bunu biliyorum. Benim orada öğrenmek istediğim mantığıydı.

Yani, 2. Perde Kapolu Dm akoru = Kaposuz Transpoze Em

Bu eşitliğin cevabını öğrenmek istiyorum.

Bir de gönderdiğim linkte 2 yarım ses aşağı inince C'den D'e geliyorsun demiş arkadaş. Oradaki sayfada C C# Db D diye gidiyor. Db'yi neden saymıyoruz?
  • john valdetine  (25.12.16 00:20:10) 
C# ve Db aynı notadır. sadece yazımı farklı. yani C - C#(Db) - D

ve evet söylediğiniz eşitlik doğru.
  • slashedduff  (25.12.16 00:31:00 ~ 00:35:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.