[]

Kedileri yemek artıklarıyla beslemek

Ne kadar yanlış?

Yaklaşık 4 aylık 2 tane kedimiz var. Arkadaştan sahiplenilmiş sokak kedisi, tekir mi diyorlar..? Neyse, bunları bir aylıktan beri kuru mamayla besliyorduk ama son 1-2 haftadır annemle babam bunları kıyma, makarna vb yemek artıklarıyla da besliyorlar ufak ufak. Kediler de afiyetle yiyor, ortada bir sıkıntı yok gibi. Bunun bir sakıncası var mı?

Sakıncası varsa; ne gibi sakıncaları var? Kampüslerde yıllarca yaşayan kediler yemek artıklarıyla nasıl sağlıklı bir şekilde hayatta kalıyor? Yüzyıllarca nasıl yaşadı bu hayvanlar sokakta?

Sakıncası yoksa; bu kedi maması endüstrisi neden bu kadar büyük? İnsanların kedisini yemek artığıyla beslemesi daha ucuz/kolay değil mi? Ayırca sakıncası yoksa kediler yemek mi tercih eder mama mı?

 
Kedi mamaları kedilerin sağlıkla gelişmesi ve yaşaması için elzemdir. Her üründe olduğu gibi kedi mamasının da kalitelisi ve kötüsü bulunur. Kötü mama ile beslenilen kediler bir süre sonra birçok hastalıkla karşılaşabilir. Örneğin ben 3 üç yıl bonacibo ile besledim ve gastrit oldu birçok kez veterinere götürdüm ve ortalama 1000 lira harcadım ki gastrit de geçen bir hastalık değil. Dolayısı ile kedilere kaliteli mama vermek şart. Ev yemeği kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil. Yağlı, baharatlı yiyecekler bir süre sonra sağlık sorunlarına yol açar. Özellikle ev kedileri bu duruma daha hassas. Sokak kedileri yiyor bir şey olmuyor demişsiniz. Ne demek olmuyor? Sağlıkla nir kedi 10 15 yıl yaşarken, sokakta çöpten beslenen kedi en iyi ihtimal ile 5 yıl yaşar.
Dolayısıyla kedinizi proplan, royal canin gibi mamalar ile besleyip aşılarını yaptırın. Özellikle iç parazit ve karma aşılarını aksatmayın.

  • cesurseyyah  (24.12.16 14:55:47) 
Karbonhidratlı gıdalar diş eti hastalıklarına ve dış kaybına yol açar, kedi doğru düzgün beslenemez ölür.


  • angelus  (24.12.16 14:58:18) 
Bazı sebzeler, yemeklerdeki baharatlar, tuz ve yağ hayvanlar için iyi değil. Artı olarak düzgün kuru mamaların içerisinde kedilerin ihtiyacı olan lifler, vitaminler, aminoasitler, taurin, kalsiyum vs var direkt ev artığında olmayan.

Kampüslerdeki kediler maalesef zannettiğiniz gibi yıllar boyu sağlıklı bir şekilde yaşamıyor. Çoğu gençlik döneminde soğuktan, hastalıktan ya da farklı sebeplerden dolayı (köpek saldırması, kaza gibi) ölüyor. Şanslı olan birkaç tane çıkabiliyor aradan. Sokak kedilerinin ortalama ömrü daha da kısa, 3-4 yıl civarı olduğu söyleniyor. Yüzyıllarca neden yaşadılar sorusuna biyolojiye daha hakim birinin cevap vermesi daha doğru olur ama benim düşünceme göre çok fazla çoğalıyor olmaları bir neden. Bir de genel olarak survival skilleri köpeklere vs. oranla daha kuvvetli hayvanlar. Küçük olmaları da bir avantaj sanırım.
  • buff  (24.12.16 15:00:23) 
Kediler pişmiş olduğu sürece etli yemekler yiyebilir arada ama devamlı yediklerinde en basiti ishal olan pek çok hastalıkla karşılaşırlar. siz sokaktakilerin yemek artığı yiyerek ve çöpten beslenerek sağlıklı olduğunu zannediyorsunuz ama değiller, ölüyorlar farkında değilsiniz sadece.


  • pazardanaldimbirtane  (24.12.16 15:01:54) 
Sokaktaki kedilerin omurleri pek uzun olmuyor malesef.
Insan yemegiyle beslenince ozellikle bobrek hastaligi gibi hastaliklara yakalaniyorlar.
Kediler bazen tadi guzel oldugu icin ev yemegini tercih edebilirler. Ama cocuklar da ev yemehi yerine mcdonalds tercih ederler. Cunku onlar sagligi dusunemezler, sadece tat onemlidir. Ayni durum yani.
  • innerbliss  (24.12.16 17:53:41) 
Sorularinin ozetle cevabi:

Sakincasi var. Ne gibi sakincalari var? Kedilerin yaşar ama: Omurleri daha kisa olur. Cesitli hastaliklara yakalanma ihtimalleri cok daha fazla olur ve bunlardan biri sebebiyle de aci ceker ve erken ölür.

Kampuslerde yillarca yasayan kediler dediklerin 3-5 sene yasiyor. Kedilerin uremesi icin ilk 1 seneyi doldurmalari yeterli. Sonra ucer beser doguruyorlar zaten, sonra da ölüyorlar. Kedilerin kendileri degil soylari yasiyor. Iyi bakilan bir kedi genetik bir problemi yoksa 14-20 sene arasi yasar.

Insan yemeklerindeki maddelerden bazilari kediler icin direk toksik. Ornegin yemeklerinizde sogan kullaniyor musunuz? Sogan icindeki thiosulphate maddesi kedi ve kopekler icin toksiktir ve kan hastaligi yapar.

Kediler icin en onemli aminoasit taurine'dir ve bu da hayvansal besinlerde bulunur. Kedi mamalarinda dengeli miktarda bulunur ve evdeki yemek artiklariyla bu dengeyi saglayamazsiniz. Baska bir sey bilmeyen kedi onu yer ama saglikli olmaz.

Ucuzluk meseleyse biraz arastirma yapin, mamalari toptan almak suretiyle bugunlerde bir kediyi evde gunluk 75kurus - 1 lira arasina beslemek mumkun.
  • robokot  (24.12.16 19:21:48 ~ 19:22:43) 
tuz şeker baharatlar kediler için zararlı ve ömürlerini kısaltıyor ama onun haricinde davranışlarına da etkileri var. Benim bir ev ark. kedisi ev yemeği de yiyordu. ortlıkta bir öp dahi bırakamıyoduk her şeyi yiyordu. çekmeceden ekmek poğaça bile çalıyordu. artık illlahlah etmiştik. şimdi iki tane kedi ile açık mutfak olan bir evde yaşıyorum ne çöpe musallatlar ne de yemeğe gelip arada kokluyorlar o kadar.
Diğer kediyle her gün evde bir yer kirleniyordu. Çorba içmeye çalışırken devirmekten tut, sıcak menemene saldırmaya hep açtı hayvan :D

  • fasulyek  (24.12.16 20:24:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.