[]

Gümrükte sınırın 30€ a düşmesi ne anlama geliyor?

Biz tüketiciler için iyi bir şey mi kötü bir şey mi? önceden kaçtı? mesela playstation4 istesem urtdışınan 30 euro verip geçecek mi gümrükten?




 
önceden 75 euro ve altındaysa %18 gümrük vergisi ödenmiyordu, muafiyet kapsamındaydı. şimdi o sınır 30'a çekiliyor. ps4 için değişen bir şey yok, vergi ödeniyordu zaten 'bargain' bulmadıysan.


  • signore  (22.12.16 23:09:27 ~ 23:11:22) 
ekonomik olarak, yerli üreticinin ve sektörün rekabet gücünü arttırmak, ithalatı azaltmak ve yurt dışına çıkacak paranın yurt içinde kalmasını sağlayarak minicikte olsa nakit artışını arttırmak hedeflenmiş olabilir. güncel ekonomik durumda 75 euronun yukarıya çekilmesi beklenemez zaten.

ha ama türkiyede rekabet veyahut piyasa dinamikleri nasıl işliyor, işliyor mu dersen orada soru işaretleri başlar. ben yine şahsen vergiye de girse çok zarar etmeyeceksem yurt dışından alışveriş yapmayı düşünürüm. çakal çukal kazanacağına el oğlu kazansın.
  • gliderpilot  (22.12.16 23:42:22 ~ 23:42:39) 
son kullanıcı için kötü fakat aslında olması gereken bir şey. buna benzer kurallar her ülkede var. avusturyada 22 euro üstüne kdv ödeyerek, 150€ üstüne gümrük vergisi, kdv ve zustellungsgebühr ödeyerek alabiliyorsunuz.

ülkedeki dükkan açan firmaları korumak amaç. amazon mesela tr ye satış yapmak istiyorsa türkiyede dükkan açacak. açmalı. vergi vermeli.

amaç başka olabilir ama uygulama kesinlikle doğru.
  • kurnaz  (23.12.16 01:55:07) 
Neresi güzel? Türkiye'deki perakendecilerin kerizleri düdükleme vakti!
Bak gör fiyatlara. yamyamlar zaten çoğu. Kimi silkerlerse o kar deyip dalıyorlar piyasaya. Yurtdışı meselesi bilinçli kullancıılar için iyiydi.

  • empty man  (23.12.16 02:24:24) 
@kurnaz kazıkçı satıcılardan olduğunu söylesene ahaha.


  • pinkpeony  (23.12.16 04:26:17) 
esnafım evet arkadaşlar, dükkanıma gelince ellerimi ovuşturuoyrum hatta.

saçmalamayın, türkiyede bile yaşamıyorum, sadece objektif bakıyorum. bu olanlar zaten doğrusu. mesela ben çinden ürün alacaksam buna dikkat ediyorum, amerikadaki amazondan ürün aldım ödedim vergisini.

amazon.de den vergisiz alıyor insanlar tr de, bunun amacı çifte vergi ödenmemesi. tr ile almanya arasında yapılan bir anlaşma çerçevesinde. ama 75 euro altına alınmıyordu bir şey, o zaman vergisiz alışveriş oluyordu yani. bu da saçma. sevin ya da sevmeyin, tr de perakendeci(media markt, bimeks, vatan etc.) ya da esnaf tr de bırakıyor parayı, insan çalıştırıyor, vergi ödüyor.

yurt dışındaki şirket sadece satıyor. hiç bir faydası yok.

tr de fiyat yüksekliği esnafların pisliği değil, devletin vergileri. ben geçen gün 12 euroya nokianın tuşlu telefonundan aldım sıfır. tr de bu 300 küsür lira, 240 ı vergi. buna karşı çıkın mesela. vergiler fazla ama varoluşları yanlış değil.
  • kurnaz  (23.12.16 14:09:59) 
@krem peynir

ben üretici korunacak demedim, perakendeci ve esnaflar korunmalı, türkiyede konuşlanması gerek bu firmaların dedim. keşke üretim olsa ama yok. varolan üretim var aslında ama bu adamlar amerikaya, avrupaya mal satmaya çalışınca işte bu türkiyede olmasına laf edilen gümrük limitleri o kadar kısıtlıyor ki. amerikaya deri ürünü satıyordu babam binbir sertifika ve gümrük ücreti ödüyorduk, çünkü adam kendi satıcısını koruyor, olması gereken bu. buradan gitmesin ama oradan gelsin demek çok saçma.

bu durumda market alışverişinizi almanyadan kargo ile yapsanız mesela ne olur? marketler kapanır. bunun ekonomiye olan zararı yüzünden alınan her ürün daha da pahalılaşacaktır.

amazon gibi şirketler türkiye ofisi ve türkiye lojistik merkezi kurmadan satış yapmasınlar diyorum. mediamarktın sallıyorum 50 şubesi varsa her birinde 20-30 kişi çalışıyor en az. total ana merkez, depocu etc 3-4 bin kişi ekmek yiyor oradan. bunun yanında yaptıkları legal ve ülkeye vergi olarak giriyor.

amazon.de nin yaptığı yasal ama türkiyeye giren firmaların varlığını tehdit ediyor. tr ye yasal olarak ürün sokan firma ıvır zıvır bir sürü şeye vergi veriyor. amazon mesela hiçbirini vermiyor 75€ altı bir de almanyadan vergisiz satıyor. bu durumda yerli perakendecinin rekabet şansı yok.

bunu geçtim amazon ürünü sattı bozulunca ne olacak? şimdi az olduğu için satış insiyatifle çözüyorlar ama bu artınca binlerce insan mağdur olabilir.

neyse ben satış olmasın demiyorum, olsun ama amazon türkiye ofisi açıp insan alsın, ofis ve lojistik merkez kursun. avusturyada bu ciddi problemliydi, adamlar avusturya logistikzentrum'u kurmak zorunda kaldı. zorda kalmadan bu global firmalar zerre adım atmaz.
  • kurnaz  (23.12.16 15:43:42 ~ 15:50:35) 
kurnaz senin 12 euro aldığın telefonun türkiye'de 90 euro olmasının sebebinin gerçekten vergi olduğunu mu düşünüyorsun? bunu sadece düşünüyor musun yoksa kafandan mı sallıyorsun. yani mevzuat konusunda bir bilgin var mı? ben de @acemi'ye katılıyorum bu konuda. türkiye'de yaşamayıp "ooo esnaflar zarar ediyor ölüyorlar" diye ahkam kesmek çok saçma.

ha ben de türkiye'de yaşamıyorum ama türkiye'deki esnafları çok iyi tanıyorum. devlet + esnaf birleşip vatandaşı resmen sömürüyor.
  • burya  (23.12.16 16:30:30) 
limit keşke 75'te kalsaydı AMA bu bile korumaz esnafı.

bakın ben üç alışveriş yaptım amazon.de'den. İkisi limiti geçti vergi ödedim. Vergi ödediğim haliyle bile bakın ne kadar ucuza geliyor:

SSD (gümrük vergisi dahil)
Amazon.de : 479tl
Türkiye fiyatı: 800 lira civarı

Monitör (gümrük vergisi dahil)
Amazon.de : 926tl
Vatanbilgisayar: 1375tl

tek eksiği taksit olmaması. Ama peşin verip 400 lira ucuza getirmek gayet iyi.

Şimdi amazon bu sattığı üründen para kazanmıyor mu? Bizim mağazalar avrupadan vergili fiyatıyla alıp üstüne bir daha TR (kdv, ötv vs.) vergileri koyuyorlarsa anca burada satılan fiyatlara geliyor. Eğer böyleyse de biz her zaman hem Avrupaya hem Türkiyeye vergi veriyoruz demektir. Saçma.

Bence tamam, Amazon'dan aldığımız her şeye %20 vergi gelse bile, yine de fiyatların neredeyse yarı fiyatı ya da büyük kalemlerde 400-500tl ucuz olması neden? Bunu bi açıklamalı biri.
  • rodriguez2  (23.12.16 17:24:53 ~ 17:25:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.