[]

"Özel okul" yerine "Private school" kullanılması yanlış değil mi?

Yurt dışına bakınca kendileri de private school diyorlar ama bu aşırı saçma değil mi? Private kelimesi isim olan privacy nin sıfat hali.
Mantıklı olan şu ki, isimden sıfat olan kelime, o isim halinin anlamını taşımalıdır. Bu açıdan bakınca private kelimesiyle ilgili hiç bir sorun yok ama private school aşırı saçma bir tamlama oluyor. Tamam, şahsa ait demeye çalışıyorlar ama private deyince sanki " adam okul yaptırmış ama koca okula kendinen başka kimse giremez" gibi bir anlam çıkıyor. Ya da adam okul yaptırmış ama okul o kadar özel, şahsi, mahrem ki kimse okulun nerede olduğunu bile bilmiyor gibi. Bunlar hep kelimelerin dibine indiğim için oluyor.Demek istediğim, çevirilerde falan hiç bir yerde sorun yok, özel okul private school diye çevriliyor ama kendi dilinde buna private school diyenler yanlış yapıyor.Oğlum durun ne yapıyorsunuz demek istiyorum bu adamlara. kafamda deli sorular :)



 
bazı kalıplaşmış yapılar sözcüğün ilk anlamını taşımaz. türkçe'de de çokça örneği var bu ayrı incelendiğinde başka, bütün halinde bambaşka şeyler ifade eden kavramlar. konuşma dilinin şekillenmesiyle alakalıdır mutlaka.

ha ama her şeye bin çeşit alternatif kelime sunup da buna özel bir isim geliştirmemiş olmaları benim de merak ettiğim bir şey. belki de vardır ama bilmiyorumdur.

dilciler, edebiyatçılar daha doğru bilgi verir.
  • desdenova34  (22.12.16 01:02:33) 
bence privacy private'den turemis bir kelime. bunun da turkcedeki karsiligi hususi olabilir bence. Hususi kelimesi ayni private gibi hem ozel kisi (ozel-tuzel kisilik) hem de mahrem anlamlarini tasiyor.


  • oshamahue  (22.12.16 01:09:05) 
Biraz yanlış bakıyorsunuz bence olaya. Özel okullar sonuçta birine ait. Koç Üniversitesi'nin bir sahibi var. Bu yüzden ona özel okul diyorlar.

Private kelimesinin etimolojisine bakacak olursak,

Private (adj.)

late 14c., pertaining or belonging to oneself

14. yüzyıl sonrasında birine ait olma anlamında kullanılıyor.

Private school da birine ait olan okul anlamına geliyor.

Hatta Latincesi olan Privus ise "one's own" demek.

Yine birinin sahip olduğu bir şeyi belirtiyor.

www.etymonline.com
  • dissendium  (22.12.16 01:11:58 ~ 01:12:59) 
Aynı mantıkla özel okul binasına girince sahibinin özel hayatına dahil olmuş mu oluyoruz?


  • babilbaligi  (22.12.16 07:22:38) 
Ingiltere'de ozel okullara "public school" deniyor, ama "herkese acik" anlaminda degil de, "public"den birine ait anlaminda. Karsiti ise "state school". ABD'de ise "private" burda bahsedilmis olan anlamda, karsiti "public" ise herkese acik anlaminda public. Bana kalirsa "private/state" kullanarak bu sorunu cozmeli anglofonlar.


  • common of demons  (22.12.16 14:14:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.