[]

patent,hukuk,marka,oyuncak

Merhaba ben divanyayinin kardeşiyim. Bir oyunda gördüğüm karakterin oyuncağını yapmak ve satmak istiyorum.Acaba markasını almam gerekir mi veya bana dava açarlar mı? Oyuncak şirketlerine satmam için ne yapmam gerekir? Oyuncağı yapıp markaya bildirsem ve patentini almak istediğimi söylesem olur mu? Benden komisyon ister mi?




 
patentli ürünlerin patent hakkını bireylere vermezler. Ancak kurumsalsan ve yeterliysen alabilirsin.

Diyelim ki garfield ürünleri yapmak istiyorsun. Bugün çok güzel şekilde ürettin ve sattın. Yarın garfield'in gözü biraz yamuk oldu, "yaa bişi olmaz, satayım gitsin" dedin. yarın kaşı, öbür gün kuyruğu yamuk oldu. Bu tip hatalı veya sapmalı ürünler piyasada yaygınlaştıkça garfield o ülkede prestij kaybetmeye başlar. Patent sahibi de senin yüzünden zarar etmeye... Yani sen standardı yakalayamayacak bir kişiysen marka için tehlikeli oluyorsun demektir. Bu yüzden çok sistematik değilsen büyük markalardan patent hakkı alamazsın.
  • theli  (20.12.16 14:51:13) 
şu kadar söyleyeyim, arkadaşımın annesinin "şirinler" diye bir anaokulu vardı, şirinler 3d olarak vizyona girince tekrar popüler olunca adını değiştirttiler.

Bilinen bir karakterse dikkat ediyorlar.

Ayrıca ebay'den bak bakalım, yapmak istediğin karakterin lisanslı ürünleri var mı ? Eğer varsa zaten o tren kaçmış.

Ayrıca oyuncak şirketine sunacağın maket tarzı, hareketli bir parçası olmayan bir modelse internette hazır modellenmiş halleri zaten var, sana neden para versinler ?
  • kimlanbu  (20.12.16 15:00:56) 
senin olayın telif hakları ve marka tescili, patent ile ilgin yok. sana dava açarlar, piyasadan kaldırırlar. yaptığın bütün yatırım çöpe gider.


  • babilbaligi  (20.12.16 15:52:57) 
1) dava açarlar.
2) danıştığınız bazı insanlar "onların marka tescili yok, gel o karakteri sana şekil markası olarak tescil alalım." diyebilirler. olmaz. hem markayı hükümsüz kılarlar, hem de ürünleri toplatabilirler.
3) patent ile ilgili bir konu değil bu. patent buluşlarla ilgilidir. konu telif hakları ve (belki) marka ile ilgili bir durum (babilbaligi'nin dediği gibi).
4) bunun yasal olan tek yolu, karakterlerin lisans hakkını almaktır. bildiğim kadarıyla bazı büyük firmalar, lisans haklarını türkiye'de belirli bir firmaya veriyor. bu firma da aracı olup, başka kullanıcılara lisans veriyor. öyle bir durum söz konusu olabilir. firmaya mail atın, lisanslı olarak oyuncaklarını üretmek istiyorum, şartlarınız nedir diye sorun.
  • starborn  (20.12.16 15:58:07) 
Vakit ayırıp cevapladığınız için hepinize teşekkür ederim :)

Divanyayi'nin kardeşi.
  • divanyayi  (20.12.16 20:30:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.