[]

Analog makinedeki iki kere pozlama

Double expossure olayı. bunun tuşu oluyormuş galiba analog makinelerde lakin benimkinde bu tuş yok. zenit 122 ile nasıl yapılacağını bilen varsa..




 
  • kedula  (20.12.16 10:07:22) 
zenit'lerde de makinanın alt tarafında bi tane küçücük buton olması lazım. benimkinde vardı.

buton varsa; ilk fotoğrafı her zamanki gibi çekiyorsunuz. sonra her zamanki gibi kolu çevirip kurmadan önce butona basmanız ve içeri ittirmeniz gerekiyor. ve bir fotoğraf daha çekiyorsunuz. bu butona basmanız, kolu çevirseniz de filmin içeride sarılmamasını sağlıyor, böylece aynı film karesine çekmiş oluyorsunuz ikinci fotoğrafı da.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (20.12.16 10:07:40 ~ 10:09:04) 
1) hizliresim.com
2) hizliresim.com
3) hizliresim.com
Butonu bulamadım. Cogunun islevini de henuz bilmiyorum.
  • aegean350  (20.12.16 10:31:11) 
hayır o buton tam olarak öyle çalışmaz.

o buton bir nevi debriyaj. şimdi normalde fotoğrafı çekince sağdaki kolu çevirip filmi bir kare ilerletirsiniz, film birince de sol taraftaki kolu geriye çevirerek filmi kasetin içine geri sarar çıkarırsınız.

peki daha filmin ortasındayken filmi geri sarma kolunu yanlışlıkla çevirirseniz ne olacak? hah işte o botun o yüzden. normalde filmi geri sarma kolu siz o alttaki butonu ittirip boşaltmadan filmi geri saracak çekilde dönmez. yani filmin ileri değil, geri sarılmasını önlemek için bir kilit var. bittiğinde ona basıp, geri sarma kolunu boşaltıp geri sarmak için.

bu butonla üst üste çekebilirsiniz ama tecribe ve el alışkanlığı lazım. sadece o butona basarsanız filmi ileri sarar. bunu engelleyecek bir sistem yok ki, makine tamamen mekanik.

fotoğrafı çekersiniz, filmi bir kare ileri sararsınız (sarmadan yenisini çekmez çünkü), ondan sonra o alttaki büğmeye basar geri sarma kolunu boşaltırsınız, sonra da daha önce kazanmış olduğunuz el alışkanlığı sayesinde geri sarma kolunu bir kare geri saracak şekilde geri çevirir, az önce çektiğiniz fotoğrafı tekrardan tam olarak objektife getirirsiniz. anca öyle olur. ama büyük ihtimalle tam da üstüne gelmez, kayar.

edit: altında diyor, neresine bakıyorsunuz da bulamıyorsunuz. belki zenit'te farklı yerdedir ama illa vardır. filmi geri sarabilmek için bastığınız düğmeden bahsediyor. ama dediğim gibi, basıp var olan fotoğraflarınızı da yanlışlıkla geri sarıp ziyan etmeyin.
  • kibritsuyu  (20.12.16 10:32:38 ~ 10:36:01) 
Altında hiç bir tuş yok, bahsettiğiniz sararken basılı tutarak filmi toplamaya yarayan mekanizma deklanşörün altındaki siyah küçük bir tuş, o galiba?


  • aegean350  (20.12.16 10:50:44) 
kibritsıyu'nun dediği kadar uğraşmıyordum ben ya, benim zenit makinam daha basit yapıyordu o işlemi. mantık anlattığı gibi aynı ama ben filmleri denk getirmek gibi bir şeyle hiç uğraşmadım bu güne kadar. ben o tuşa basıp kolu çevirdiğimde içerideki film direk hiç dönmüyordu, o yüzden denk getirme sorunu da olmuyordu. neyse, herhalde makina farkından dolayı. ben de aşırı bilgili değilim :)

evet son dediğiniz o küçük tuş olsa gerek.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (20.12.16 11:16:33) 
yani şöyle oluyor. bazı makineler aynı kare üzerine 2 kere çekmene izin veriyor. ileri sarmana gerek bile yok. holga öyle mesela, istersen 10 kere çek. ama bazısında o mekanizmayı kilitliyorlar. kibritsuyu nun dediği gibi üstüste pozlamana izin vermiyor makine. el yordamıyla yaptığın da pek bi halta benzemiyor, en azından ben denedim olmadı :)


  • olmaz  (20.12.16 14:44:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.