[]

Osmanlı ilk kurulduğunda Alevi miydi?

Soru başlıkta?




 
Iı-ıh.


  • sagittal  (18.12.16 03:30:14) 
Konu hakkında uzman değilim, sadece şu an aklıma gelen 3 göstergeyi ileteyim. Bu arada aleviliğin anlamı ne kadar aynıdır, onu da bilemiyorum.

Anadolu'da göçebe bir beylik olması (göçebeler devlet karşıtı da olduklarından; devlet karşıtlığı ve kandaşlık üzerinde şekillenen alevilik -anadolu dışında ise şiilik ve benzerleri- taraftarı olmuşlardır), sanırım 1. Murat dönemine kadar askerlerin kızıl başlık takması (söz konusu padişahın ordu ile 'sivil' arasında kızıl başlık sebebiyle karışıklıkların olması yüzünden orduya beyaz başlık takmayı zorunlu hale getirdiğini okumuştum. İlk 'profesyonelleşmiş ordu' -aka yeniçeriler- 1. Murat döneminde olduğu için onun ismini verdim ama emin değilim) ve Anadou Selçuklu tarafından 'asimile' edilememiş olmaları çeşitli göstergeler.

kaynak önerileri: Ahmet Yaşar Ocak'ın kitapları; Ahmet Karamustafa - Tanrının Kuraltanımaz Kulları; Klasik Kaynaklarda Heterodoks Dervişler ve Heterodoksi.
  • protector  (18.12.16 03:35:41 ~ 04:23:08) 
zerre kadar ilgisi yok.


  • 1adam  (18.12.16 04:26:56) 
alevi değildi ama İslam'ın daha serbest yorumu geçerli diyebilirsin. Şeyh Edebali, Rum-Anadolu Selçukluları zamanında çıkan Babailer isyanın önderlerinden Baba İlyas'ın takipçisidir örneğin. Türkmenlerin daha sonra Osmanlı'da isyan etmesinin sebebi de merkeziyetçi yapıyla İslam'ın yorumunun ve doğal olarak göçebe topluma yönelik tavrın da değişmesidir.


  • sporty  (18.12.16 05:11:49 ~ 05:13:46) 
Yavuz sultan selimle yobazlasti.
Maturidi din anlayisi ensari anlayisa yerine birakinca gunumuzde de devam Eden alevileri otekilestirme, dislama basladi

  • baldur2  (18.12.16 08:26:44) 
Alevi değildir ama Osmanlı'nın kuruluş döneminde Anadolu'da Alevilik sözü geçen bir inançtı ve Anadolu'da bir devlet kurmak istiyorsanız Aleviliği görmezden gelemezsiniz.

Dolayısıyla yeni beyliğini bir devleti ala'ya çevirmek isteyen Osman bey şeyh Edebali'nin elini öpüp kızını alarak icazet almış ve osmanlı bir devlet haline gelmiştir diyebiliriz kısaca.
  • kjswbdlkjfdlkj  (18.12.16 10:48:27) 
Bu "hayır" gibi basit bir yanıtla geçiştirilebilecek kolaylıkta bir konu değildir. Öncelikle zaten 1299 yılında alevilik diye bir şey yoktu. Heterodox bir Islam anlayışına sahipti diyebiliriz.

Bakınız: www.youtube.com
  • niyeti bozuk http nesnesi  (18.12.16 11:04:54) 
Yeniçeri ocağı Bektaşi/Alevi geleneğine göre yönetiliyordu ama Osmanlı Sünni bir topluluktu.


  • angelus  (18.12.16 11:07:36) 
değildir.


  • alt4y  (18.12.16 11:08:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.