[]

insanların doğal seçilimsiz üremesi

öncelikle iyi günler ve hayırlı cumalar dilerim.sabah aklıma takıldı insan nüfusu çok hızlı artmaktadır bunun nedeni ise teknolojiyle beraber tıbbın ilerlemesi ve çoğu hastalığın tedavisi bulunmasıdır.benim sorum şu: insanların bu şekilde üreyerek doğadaki dengeyi bozması gibi bir durum var mı yoksa birtek bana mı anormal geliyor ?




 
insanların tıbbı geliştirerek yeni nesli koruması doğa dışı yollarla yaptıkları birşey değil ki, doğal bir süreç olan evrimin sonuçlarından biri.

dolayısıyla bence bir tuhaflık yok.
  • babilbaligi  (16.12.16 12:59:18) 
bozduk zaten daha ne bozacağız? bundan sonra yok ederiz artık.

edit: hayatta kalmamız ve çoğalmamız değil yaşam tarzımız doğanın dengesini bozan. yaprakta fark edilmeyen böcek tonlarca yağ salmıyor okyanusa.
  • freya  (16.12.16 12:59:51 ~ 13:00:47) 
doğadaki denge bozuluyor doğru ama doğal seçilim de oluyor.

doğal seçilimin örneği için bugün savaş olan ve olmayan yerlere bak. zayıf olanlar daha hızlı eleniyor.
  • cedex  (16.12.16 13:01:15) 
doğanın dengesinin bozulması ya da doğanın tehlikeye düşmesi gibi bir şey yoktur. Her ne olursa olsun her şey doğanın bütünlüğünün içindedir. İnsanın yaşayabileceği optimum doğal düzenin bozulması gibi bir durum olabilir, bu da doğanın çok umrunda olmaz. Doğa, ormanlar ya da hayvanlardan daha büyük bir şeydir, bir süreç gibi falan aslında. Yani abartılı atıyorum, tüm insanlar yok olsa da tüm eğrelti otları yok olsa da doğal süre içerisinde yine kendi düzenine kavuşur doğa.


  • whoosie  (16.12.16 13:11:30 ~ 13:12:36) 
Yani "dogal denge" var olan sey zaten. insanin tibbi gelistirmesi de dogal, yaptigimiz bazi seyler uzun vadede zararimiza bazilari yararimiza olacak.

dedigin seye bir ornek: modern tip oncesi kafasi normalden fazla buyuk oldugu icin dogum esnasina hem kendini hem annesini oldurecek cocuklar bugun sezeryan ile doguyor yani gen havuzuna ekleniyorlar. bunun sonucu olarak gelecekte annelerin dogal yollarla doguramayacagi bir gelecege gitmemiz mumkun (dogal dogumlarin riskinin giderek daha cok artmasi; bel kemikleri dar kadinlarin, kafasi buyuk cocuklarin artmasi). yapilan bir arastirmada bu surecin coktan baslasigina deginilmis gerekirse link bulurum.

tabii ki bunun bir alternatifi yok; siz gen havuzunu zehirliyorsunuz diye anneleri ve cocuklari olume terkedecek degil insanlar. o yuzden bu surec de dogal evrimin bir parcasi.
  • robokot  (16.12.16 13:27:16) 
bence insan nüfusu etkeninden çok insanların bilimi/sağduyuyu çeşitli insanın yaşam zorunlulukları gibi(su, yemek, sıçmak) görmesi gerekmekte. şuan teknoloji şu saydığım zorunlulukların önüne geçmiş bulunmakta, bu zaten insanın kendisine zarar bir durum. şüphesiz, insan çevresine fayda sağlaması için kendi sağlığını ve ruhunu iyi bir seviyede tutmalıdır, yoksa her şey bir gün biter kanımca.


  • gecede sivrisinek  (16.12.16 13:56:53 ~ 13:57:16) 
Evet dogadaki dengeyi bozuyoruz. Misal gecen nerede okudum hatirlamiyorum, sezaryen de buna ornek. Bebegin kafasi buyuk oldugu icin ve/veya bebegin dogarken izledigi yol mu ne kucuk oldugu icin normalde dogum esnasinda olecek yavru ve/veya annenin yasamasini sagliyoruz. Asagi yukari boyle bir seydi. Bu da yok olmasi gereken genlerin aktarilabilmesini sagliyor haliyle. Bunun gibi daha bircok olay vardir.


  • sloth  (16.12.16 14:37:24) 
@Sour, diger dedigin seyler tartisilir olsa da insanlarin 35 yil yasamasi olayi yanlis. Bir donem "ortalama" omur o kadar olsa da insanlarin genelde o kadar yasadigi bir yanlis anlasilmadan ibaret. Her 2 bebekten sadece birinin 1 yasini gorebildigi, Her 10 cocuktan dordunun 10 yasini gorebildigi bir donemde alinan ortalamadir o. 10 yasini gecen kisilerin %90 ve fazlasi aynen bizim gibi bir ömür beklentisine sahipti. Yani insanlarin 35 yasina gelince yaslanmasi ve olmesi gibi bir durum yok, sadece ölen bebek ve cocuk cok cok cok fazla oldugu icin ortalamayi dusuruyor olay o. Bebekligi / cocuklugu atlatanlar aynen bizim gibi yasiyorlardi.


  • robokot  (16.12.16 17:47:06) 
İnsan türü arasında doğal seçilimin yaşanmadığını düşünüyorum ben de. Tıbbın gelimiş olması, yüksek doğum oranları vs. Kendimizi doğal seçilime bıraksak, şu an daha zeki ve güçlü varlıklar olurduk diye düşünüyorum. Tıp, teknoloji ve artan nüfus oranı sayesinde zayıf ve zekası düşük olan bireyler de hayatta kalıp üreyebiliyor, genlerini aktarabiliyor (bunu tabii ki bütün duygulardan arınmış şekilde ve bilimsel yönden bakarak söylüyorum, yoksa belki benim de doğal seçilim ile elenmiş olmam gerekirdi).

Diğer taraftan, tıp ve genel olarak bilim de insan aklının bir ürünü, yapacak bir şey yok.

Doğa illaki dengesini bulacak. Doğada nüfusu aşırı artan canlılar bir şekilde dengelenmiştir ve dengelenecektir. Sadece nasıl olacağı sıkıntılı. Savaşlar, açlık, kıtlık, susuzluk, doğal afetler vs. Önlemini zamanında alsak bunları yaşamaya gerek yoktu.
  • peggy  (16.12.16 18:00:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.