[]

iki kulakla işitmek nasıl bir şey?

mesela iki kulaklıkla müzik dinlerken duyduğunuz ses, tek kulaklıkla dinlediğinizden daha mı yüksek? tek kulağınızı kapattığınızda, diğeriyle işitirken nasıl bir değişim oluyor?
ne bileyim etrafınızdaki sesler iki kulakla filan daha mı net?
bu sorumun cevabını etrafımda kimse doğru dürüst anlatamadı da bana.

not: tek kulağım %100 sağır da, ondan soruyorum bunu.

 
Tek kulaklıkla dinlerken diğerini elimle kapatırsam değişen bir şey olmuyor ama o açıksa ve başka şeyleri duyuyorsa pek anlayamıyorum müziği, o da cihazları stereo yerine mono yaparak çözülebilir sanıyorum

Tek kulağı kapatınca dahi o çınlama geldiği için tam anlaşılamıyor nasıl olurdu
  • dynamico  (15.12.16 23:00:54) 
İllaki netlik farkı oluyor çünkü diğer kulağın başa tonlara takılıyor. Duyan bir insanın %100 kapatması çok zor. Etrafındaki sesler konusunda sadece sesin nereden geldiğini daha iyi anlıyorsun kulaklarını çevirebilen hayvanlar mesela sabit kulaklı hayvanlara göre daha iyi algılayabiliyor bunun gibi. Netlik olayı aynı.


  • gozu acik sevisen yahudi  (15.12.16 23:13:49) 
Tek kulakla işitirken ses toplu halde gelmiş gibi hissediyorum. Sürekli tek noktadan gelmesi yoruyor beynimi. İki kulağımla işitirken daha dağılmış, daha dengeli.
Ama sen o yoğunluğa alıştığın için muhtemelen pek farklı değiliz.

  • megalomaniac  (15.12.16 23:18:37) 
sesin nereden geldiğini daha net anlamak ve doğal olarak daha çok şey duymak haricinde bir fark olduğunu sanmıyorum.

bi de bazı müziklere stereo kullanımı epey başarılı oluyor. bu da müzikten aldığın keyfi artırıyor falan ama bu dediğim türde müzikler bir elin parmaklarını geçmez. çok da önemli bir detay değil.
  • avianthem  (15.12.16 23:27:05) 
@tncserap: çok teşekkürler.
ama benim sorduğum şu yönde; tek kulak dış ortama da kapalı olduğunda (mesela tek kulak elle kapatılınca), diğer kulakta müzik dinlerken değişim oluyor mu? kulaklık kısmını bu şekilde sordum :)

@megalomaniac: ben hala sesin nereden geldiğini anlayamıyorum bana seslenildiğinde. :)
  • m e b  (15.12.16 23:28:10) 
ben kulaklığı sokaktaki tehlikelerden dolayı tek kullanırım. yüksek ses olmuyor fakat şöyle bir şey var, surround ve stereo ses olunca diğer kulakta atıyorum bateri geçişi veya farklı enstrümanlar öbüründen veriliyor. Hatta film konusuna gelirsek de bazı sahnelerde örneğin helikopter pervane sesinde geçişler soldan sağa veya sağdan sola geçiyor. sanki filmin içindeymişsiniz gibi oluyor. olay bu.

geçmiş olsun
  • evimin paspasi  (15.12.16 23:30:26) 
netlikte değişiklik olduğunu hiç sanmıyorum.

algı değişiyor. normalde hayatımızda her an doğal olarak yön kavramını ilk duyarak algılıyoruz ve müzikte bu duyguya yön olmadan kulaklara uygun şekilde veriyor. sağ sol duymuyorsun ama daha doğal oluyor. monoya göre netlik değil doğallığı artıyor.

bu doğallık neticesinde netlik duygusu oluyor.

hiç dikkat ettin mi bilmiyorum insanlar pür dikkat bir şey izler ve dinlerken bir taraflarını çevirirler, yani sağ/sola göre mesela daha yönlenmiştir, bunun nedeni o kulaktan duymak istemek.

kbb uzmanı değilim ama tek kaçıracağın şey kulak üzerinden yön algısı olur, müzik kalitesinde fark olacağını sanmıyorum.
  • kurnaz  (15.12.16 23:32:51 ~ 23:33:43) 
@kurnaz: müzikte şu açıdan fark ediyor: mesela kulaklık/şarkı stereo ise, tek kulaklıktan dinlenildiğinde şarkı içindeki bazı enstrümanların yoğunluğu değişiyor. ya da şarkı sözleri bir sağ kulaklıktan, bir sol kulaklıktan gelebiliyor şarkının yapısına göre. bu yüzden stereo değil de mono modda dinlemek çözüm gibi. ama kalite yönünden ben ayırt edemiyorum tabii.


  • m e b  (15.12.16 23:47:30) 
İki kulağı duyan bir insanın tek kulağını tamamen kapatması biraz zor. Tek kulağı tıkayınca bunun verdiği rahatsızlık hissi duyma kalitesini etkiliyor gibi geliyor olabilir. Şahsen tek kulaklıkla müzik dinlemek hoşuma gitmiyor ama işyerinde ve bisiklet binerken tek kulaklık kullanıyorum. Sesi mono yaptığınızda bazı enstrümanları duymama sorunu ortadan kalkıyor fakat tek kulaklıkla derinlik hissi azalıyor. Tek kulakla dışarı ses veren normal hoparlörlerle kulağınız iki hoparlöre de dönük şekilde müzik dinleyince yine stereo tadı yakalanır diye düşünüyorum. En büyük fark sesin yönünü algılamakla ilgili olur sanırım. Sonuç olarak bence sizin tecrübeleriniz bu soruya daha iyi cevap olacaktır.


  • creepy  (16.12.16 00:29:22) 
Geçmiş olsun. Geçenlerde bilgisayarın hoparlöründen birini yanlışlıkla yerinden oynatmışım. Bir süre hiç fark etmedim sesin tek kolondan geldiğini. Tek taraftan duyunca ses çok kötü değilse normal bir şekilde anlaşılıyor. İki taraftan gelince sadece bir dolgunluk ve tamlık fark ediliyor.


  • dissendium  (16.12.16 00:46:42) 
2 kulak ile işitince sesin geldiği yönü ve uzaklığı tahminleyebiliyorsun. çoğu müzik de stereo kaydediliyor oynatıcından falan yapabiliyorsan mono moda geçmeni öneririm. çünkü bu yer yön hissini kullanır çoğu müzisyen. tabii kulaklık için konuşuyorum. hoperlörde sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum.

sen zaten ilk kısmı ile ilgileniyorsun. :/ :(
  • tuzumkuru  (16.12.16 02:13:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.