[]

Fed neden faiz arttırıyor?

ekonomileri iyileştiği için daha sıkı bir para politikasına geçiyorlar gibi bir şey okumuştum.

ama neden? böyle kalmasının bir tehlikesi mi var? ya da faizleri arttırmanın ne gibi bir avantajı olacak birleşik devletlere?


 
şurada güzel açıklanmış;

eksisozluk.com
  • pomaks  (14.12.16 23:21:09) 
@pomaks

açıklama güzel ama tam benim aradığım cevap değil gibi. fed faiz arttırınca doların değerinin neden arttığını biliyorum zaten. benim sorum fed neden faiz arttırıp paranın kendinde durmasını istiyor. eskiden bunu engelleyen neydi de ekonomi verileri düzelince faizi arttırdı ve hedeflenen şey ne? doların değerini arttırmak mı?
  • king lizard  (14.12.16 23:26:46 ~ 23:29:38) 
2008 krizinde saçtığı paraları geri toplamak içindi zannımca


  • cekilmis gayfe  (14.12.16 23:29:36) 
birincisi para her zaman güçtür bu insanlar için de devletler için de geçerli. çok öyle akademik dilde konuşamam ama genel olarak Amerika'da bi kriz esintisi var. Hatta krizden ziyade Trump gibi bi adamın başkan olması pek çok kişi tarafından hoş karşılanmıyor ve de insanlar yatırımlarını sakınıyorlar bizdeki yastık altı mevzusu gibi düşün.

yani likitidenin dolaşımda olmasını istiyor daha çok fed. dolayısıyla faiz arttırıyor ki insanlar paralarını bankalara yatırsın. temel amaç şimdilik bu. bizde nasıl dolar bozun yastık altından diye sözde türk lirasının değerini yükseltmek istiyorlar aynı şekilde abd'de paranın kontrolünde ve elinde olmasını istiyor.

ha neden dersen sadece trump mı mevzu tabi ki değil. ortadoğu'da Rusya'nın Çin ile olan yakınlaşması Çin'in büyümesi bunun yanında Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması vs. bunlar hep bizim deyimimizle abd'nin ketenpereye gelmesi durumunda elinin altında para bulundurmak istemesine yol açıyor.

eskiden insanlar yatırımlarını korkusuzca yaparken şimdi yaparken 3 kere 5 kere düşünüyor. başka bi sebebi yok.
  • pomaks  (14.12.16 23:33:49) 
En basit mantık ile, düşük faiz oranlarından ötürü kaçan paraları geri toplamak adına. Bunda Trump'ın önce Amerika politikası da etkili olmuş olabilir tabi.


  • gozu acik sevisen yahudi  (14.12.16 23:36:52) 
2008 krizi ile ilgili yoruma katılıyorum. o dönem global bir kriz vardı mortgage ile ilgili. ABD merkez bankası da düşük faizden dolar sattı piyasaya ve bu paranın faiz ile değerlendirilmemesi için, yani diğer alanlarda yatırım yapılması için faizleri düşük tuttu. bu yüzden dolar olması gereken değerinin çok altında kaldı ve iç piyasadaki dolar hep dış ülkelere gitmiş oldu. son dönemlerde doların asıl değerine çıkması için alınan önlemlerden biri de faizleri artırmak. dolar son dönemde sadece tl karşısında değil, dünyadaki birçok para birimine karşı değer kazandı. eur/usd kuru bile 1.05'e kadar indi. hatta şu anda 1.04'e doğru ilerliyor.


  • himmet dayi  (14.12.16 23:53:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.