[]

Köpek ile sorun..

Selam hayvan dostu Galyalı'lar..
Yaklaşık 12 yıldır bizimle beraber yaşayan, artık 13 yaşına yaklaşan bir Dalmaçyalı-Pointer kırması köpeğimiz var. Kendisi fırlamanın, hiperaktifin önde gideni hala yeri geldiğinde. Ancak bir sorunumuz var ki çileden çıkmak üzereyiz.
Dışarı çıkmayı beklemeden, artık sağa sola yapıyor. (Büyük işlemi hemde..)
O kadar iğrençleştiki durum anlatamam. Dışarı geç çıkartmamızla alakası da yok. Rutini sabah 9-10, akşam 6-7 olmak üzere günde 2 sefere rağmen, bu saatlerde çıkartmaya meyillendiğimizi gördüğü gibi olduğu yere tam tabiriyle çatır çatır sçmakta..
Tasmayı görünce yapıyor sandık, tasmayı göstermeyelim dedik çıkartırken, bu sefer asansörün kapısını açtığımızı görünce yapar oldu. Hiç bişey söylemeden asansör kapısı açık tutup gir içeri dedimimizde asansöre yapar oldu.
Dışarı çıkartacağımızı anladığı anda nerede olursa olsun yapıyor. Son 1-2 ayda o kadar sıklaştıki artık yoğun çamaşır suları, bezler kovalar evin içinde her noktada duruyor.
Hadi canımızdır, ciğerimizdir ama bu kadar anti-hijyenik bir duruma katlanmak da mümkün değil. Nasıl ederiz bilmiyorum. Şu an yazarken bile burnuma koku geliyor resmen psikolojik olarak.

Zaten temizliğe kafayı takan bir insanım, bir de böyle birşeyi yaşamak zıvanadan çıkartıyor beni. Fikir verin lütfen..

 
Kediler genelde bizim anlayamayacağımız derin anlamları bize anlatmak için tuvaletle dikkat çekerler. Sizin köpeğiniz de örneğin, dışarıda hırlaştığı üstün bir köpek veya korktuğu bir olaydan dolayı "işimi burada hallederim çıkmaya gerek yok" tarzı yapıyor olmasın? Eğer öyle bir olasılık varsa, tuvalet harici dışarı çıkardığınızda (alışılmadık bir zamanda) davranışlarını izleyin. Erkekse koku bırakma rutinlerini falan.. Bundan birşeyler çıkar sanırım. Bir kedi insanı olarak bu kadar akıl yürütebildim.


  • hikaye mesture  (21.12.09 09:52:23) 
Her ne kadar temizlik takıntınız olsa da çocuğunuzu tuvaletini altına yapıyor diye nasıl sokağa koymuyorsanız 12 13 yıllık dostunuzu da kapıya koymayı düşünmemelisiniz.
Ben de bir kedi insanı olarak alternatif bir öneri de bulunmak istiyorum.
büyük bir leğen içine kedi/köpek kumlarından koyarak oraya yapmasını sağlayabilirsiniz, zamanla da oraya alışabilir. bunun için küçük tuvalet, varsa kapalı balkon uygun olabilir.
Ek olarak farklı veterinerlere ve pet forumlarına danışmakta fayda var.
  • knorbulyon  (21.12.09 10:54:07) 
@hikaye: dışarı çıkmak için can atar her zaman.. bu durumlar esnasında da öyle; hopluyor zıplıyor havlıyor, tipik "hadi haid hadi dışarı çıkalım hadi hadi" durumunda..

@knorbulyon: "kapıya koyma" diye bir durumdan bahsetmedim zaten. ama unutmayalım ki altına yapan çocuk için çareler varken, orta boyun üstünde bir köpeğin halının ortasına oldukça büyük bir dışkı bırakmasına çare bulamıyorsunuz yaşı çok ilerledikten sonra.
bende eğitip, belirli bir noktada tuvalet eğitimini düşündüm. ama belirttiğimiz ilerlemiş yaş yüzünden çok zor.


danıştığımız bir veteriner "birşey yapamayız" dedi.. başkalarınada da sormak gerekiyor tabii..

sonuçta, kuzenin çocuğu gelip halıda oyun oynarken, benim aklıma o halıya 2 saat evvel olan şey geliyor.
  • quaker  (21.12.09 11:41:28) 
efendim veterinere değil bir özel eğitmene danışmalısınız. sorununuzu ancak o çözer. evinize gelip sorunun sebeplerini anlaması gerekir. başka çaresi yok. tamamen psikolojik bir sorun. farlında olmadan sebep olmuş olabilirsiniz.


  • faideli bilgiler  (21.12.09 11:49:27) 
@faideli: eğitmen bulsak dahi, nasıl bir ücreti olacağını bilemiyorum.
doğrusu karşılayabileceğimden de emin değilim..

  • quaker  (21.12.09 11:53:19) 
Bunun gibi bir durum bir tanıdığımızın başına geldi. Anlattığınız kadarıyla köpeğinizin idrarını veya tuvaletini tutamama gibi bir sorunu yok gibi görünse de şeker hastalığı olma şansı olabilir. Tanıdığım bir insanın 12 13 yaşındaki köpeği şeker hastalığı sonucunda tuvaletini tutamama gibi sorunlar yaşadı hala da yaşamakta bu şekilde bakılıyor, ayrıca sağ arka ayağını da kaybetmiş durumda. İmkanınız var ise bir süre köpeği bahçeli bir evde misafir edip tuvaletini belli bir yere yapma konusunda alıştırmayı da deneyebilirsiniz.


  • knorbulyon  (21.12.09 13:28:50) 
şöyle bir ped var belki işinize bir süre yardımcı olabilir.
urun.gittigidiyor.com
bir de şöyle bir şey var
urun.gittigidiyor.com

bu tür ürünlere bakabilirsiniz.
  • knorbulyon  (21.12.09 13:35:44) 
tuvalet saatlerini 1-2 saat öne alın, eğer gerekiyorsa sayıyı 3 e çıkartın. birkaç gün üst üste düzeni tutturussanız hiç bir problem kalmaz.
Ayrıca yaşından dolayı tuvaletini tutamama gibi bir durumlada karşı karşıya olabilirsiniz. Dolayısıyla dışarı çıkacağı zaman heyecanlanan köpeğiniz, o anki heyecanla kaçırır gibi oluyor ve gerisinide koyuveriyor olabilir.
Bundan emin olmak içinde veteriner kontrolü şart.
  • aytaral  (21.12.09 14:15:17) 
öncelikle ne kadar zamandır bunu yapıyor? eğer 13 senedir bunu yapıyor ve şimdi şikayet edyor iseniz durum karışık bir hal alır, ama bugüne kadar tuvalet alışkanlığı var bir süredir bunu yapıyorsa bunun nedenlerini araştırmak lazım.

öncelikle davranıştan ziyade sağlık problemlerine baktırmalısınız köpeğin. çünkü tuvalet alışkanlığı eğitim gibi değildir, eğitim tekrarlanmadığı sürece sönebilir, ama tuvalet alışkanlığı böyle değildir. ha ama şu söz önemli;

''Dışarı çıkartacağımızı anladığı anda nerede olursa olsun yapıyor. ''

* köpeği eve bağlayan veya dışarıda onu korkutan veya travmatik etki yaratabilecek bir şartlayan oldu mu bu tuvalet olayının başladığından beri? şöyle düşünülebilir; köpek eve tuvalet yapınca evde kalacağını biliyor ve bunu o yüzden yapıyor.

* köpek ilgi çektiğini biliyor ve o yüzden yapıyor. sahibinin ilgisini çekebilmek için dayak yiyen köpekler var. resmen sahibinin ayakkabısına sıçıyor dayak yemek için.

çamaşır suyu yanlış seçim gibi duruyor. amonyak veya dışkı/çiş kokusuna eşdeğer koku alabilir köpek, arap sabunu ie temizlik yapın.

neler yapılabilir? davranış rehabilitasyonu 13 yaşındaki bir köpek için pek önerilecek bir şey değil. karakteri olgunlaşmış bir köpek bu, bu kadar kolay yönlendirmeler yapılamayacağı kanaatindeyim, ancak köpekler için hijyenik pedler var, bunlardan kullanılabilir. köpek dışkısını yaparken cezalandırma yaptıysanız köpek dışkısını tutar ve lokal bir bölgeye değil, sizin olmadığınız herhangi bir bölgeye yapar. bence öncelikle sabit bir yere dışkısını yaptırın, bunu yönlendirmek veya taşımak daha kolay.
  • galahad  (21.12.09 22:10:04) 
@galahad : bu durum daha önce de yazdığım gibi son 1,5-2 aydır mevcut..

dışarı çıkmasını engelleyecek, korku veya travmatik bir durum mevcut değil bildiğim kadarıyla.. sokağa çıkmayı her zaman çok sevmiştir ve hala öyle..
ilgiye de ihtiyacı yoktur veya ona göre davranmamıştır hiç.. çünkü ev içinde herkes kendisiyle oldukça bol ilgilenir.. oturup sohbet bile ederiz o kuyruk salladıkça..

tek çözüm ev içinde sabit bir noktaya yapmaya alıştırmak gibi..
  • quaker  (21.12.09 22:28:16) 
üstadım ben davranış kısmına çok az ihtimal verdiğimi belirtmiştim, bence sağlık ile alakalı bir şey olabilir, normalde köpek tutmalı çişini kakasını. ancak 13 yaş az buz bir yaş değil, köpek için geç bir yaş. benim köpeğimde bu tip bir şey olsa tahlil yaptırırdım, davranış rehabilitasyonuna daha sonra geçerdim.


  • galahad  (21.12.09 22:39:03) 
bence dolaylı olarak yaşıyla ilgili bir durum. dışardaki herhangi bir şeyden korktuğunu sanmıyorum.
refleks ve kasları eskisi kadar iyi çalışmıyor olabilir. ev köpekleri belli saatlerde tuvalet yapmaya şartlanırlar yaşam tarzlarından dolayı. bu saatler dışında tuvaleti gelse de, dışarı çıkma zamanı gelene kadar tutar ve tutarken de zorlanmaz çünkü vücudu dışarı çıkana kadar yoğun bi "tuvaletim geldi, sıkıştım" psikolojisi yaşatmaz ona eğitiminden dolayı. pavlov tarzı bi durum oluşmuştur.
dolayısıyla, "dışarı çıkacağız yani tuvalet zamanı" uyarısını aldığı anda, belki 6 saattir var olan tuvaletini aniden yeni gelmiş gibi hissetmeye başlar. sizin köpeğin yaşı biraz ilerlediği için bu "tuvalet zamanı" uyarısını hissettiği anda artık binadan dışarı çıkmayı bekleyecek kadar kontrollü davranamıyor olabilir.
bu eğer yaşıyla ilgili değilse bir sağlık problemidir tutamamasının sebebi. test yaptırın eğer herşeyin temiz olduğunda emin değilseniz.
eğer hiç bir sağlık sorunu yoksa sanki yavruymuş gibi tekrar tuvalet eğitimine başlayın. tuvaletini tutmasını sağlayan kasları gücünü kaybettiyse tekrar toparlmasına yardımcı olabilirsiniz.
çiş pedlerinde alın. kapıya yakın bi yere yapıştırın. dışarı çıkar gibi kapıyı filan açınca oraya yapmasını sağlayın. sonra git gide pedi kapının dışına taşıyın. bu şekilde tekrar öğretebilirsiniz.
  • cereal killer  (22.12.09 11:15:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.