[]

french press nasıl yapılır sorusu vol.37319

günaydın gençler ve daima genç kalanlar!

daha önce doksansekiz kere sorulmuş ama tam benim istediğim cevabı göremedim. affınıza sığınarak tekrar soracağım.

"nasıl yapılır bu french?" (kahve olanı)

giriş
yıllardır her sabah americano'sunu içmeden güne başlayamayan bi plaza insanıyım. kahve benim için bir must! (mehehe)

gelişme
2 hafta önce ikea'dan 400 ml'lik french press ve tchibo'dan "kenya" kahve çekirdeği aldım. tadı orta sertlikte dediler. çekirdeği tchibo'da french press'e göre çektirdim. her sabah bundan içtim bi hafta boyunca. ama ne yaparsam yapayım çok ağır oldu. midemi ağrıttı her sabah. bir de rengi çok bulanık oluyordu.

kendime sadistçe işkence çektirdiğimi ve yakında midemi deleceğimi fark edince, kahveyi değiştirmeye karar verdim ve bu hafta nero'dan kahve aldım. ama bu da sanırım demlenmiyor. rengi acayip bulanık. tadı su gibi. hayır kahveyi gittikçe artırarak daha çok miktarda koyuyorum, bi değişiklik yok.

kahveyi internette nasıl anlattılarsa birebir o şekilde hazırlıyorum. kaynamış suyu beklet, tahta kaşık kullan vs. ama mesela "suyu koyarken altın sarısı köpük oluşur" falan diyorlar, benim french'te köpük möpük yok. bulanık bir rengi var sadece. he bi de suyu koyduktan sonra bütün kahve taneleri suyun üstünde yüzüyor. pressle bastırınca dibe çöküyorlar ancak.

sonuç
kullandığım kahve mi kötü, yoksa bir yerde hata mı yapıyorum? olayım ne benim? napayım?

 
Filtre kahvede köpük olmaz.


  • angelus  (09.12.16 10:06:55) 
Önce sıcak suyla çalkala zımbırtıyı ısıt. Kahveyi bi ölçek/dolu tatlı kaşığı doldur. Sıcak suyu yavaşça ekle. Süzgeç zımbırtısını tak. Bi kaç dk bekle. Kahve olunca yavaş yavaş çubuğu bastır. Yoğun veya berrak olduysa bi sonraki seferde kahve miktarını ayarla.


  • jamalbsf  (09.12.16 10:07:03) 
size şoyle bir olcu vereyim. 180 ml suya 10 gr kahve koyuluyor. renk vs. bu sizin tercihiniz. blonde roast çekirdek bulabilirseniz onu deneyin.


  • evimin paspasi  (09.12.16 10:09:55) 
@angelus teşekkürler.
@jamal evet suyu yeterince yavaş eklemiyor olabilirim, şaldır şaldır döküyorum cezveden.
@evim ben baya kahve koyuyorum sanmıştım ama sanırım az koymuşum. 100 gram kahveden 8 bardak içtim bitti. sizin hesabınızla 100 gram kahveyi 4-5 seferde bitirmem gerekiyor 400 ml bardak ile. blonde roast denicem. bir sonraki kahveyi starbuckstan alayım diyorum herkes çok övüyor.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (09.12.16 11:11:48) 
kahveyi soğuk da tüketirim dersen soğuk demlemeni öneririm. sıcak kahveye göre çok daha güzel geçiyor aroması suya, o bulanıklık falan olmuyor.


  • knight of cydonia  (09.12.16 12:42:35) 
starbucks'dan ziyade kahve cekirdegi onemli.


  • evimin paspasi  (09.12.16 23:21:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.