[]

yüzüklerin efendisi vs harry potter

öyle görünse de kıyaslama amacıyla açmadım aslında duyuruyu.

şu an yüzüklerin efendisi yüzük kardeşliği'ni bitirdim (evet daha önce izlememiştim) ve çok beğendim. fantezi içerikli filmlere heveslendim (belki seriyi bitirince geçer) ayrıca daha önce izlemediğime pişman oldum. harry potter'ı da çok küçükken izlemiştim ama hiç hatırlamıyorum neredeyse. onu da izlemeli miyim? ve aynı tadı alır mıyım yüzüklerin efendisiyle?

bu arada soru çok öznel oldu ama harry potter'a çok ergen filmi yakıştırması yapılmasıyla bu kadar popüler olması çok çelişiyor bence. bu yüzden ikisini de izlemiş arkadaşlar yorum atarsa sevinirim.

ek: iki serinin de kitaplarını okuyanlar, verilen paraya değiyor mu? :-)

 
Harry Potter'a ergen filmi diyenin ergen kadar aklı yoktur. J.K. Rowling'in Harry Potter serisi bilimsel çalışmalara konu olmuş bir seridir. Hikayede yarattığı kavramlar ders olarak okutturulacak niteliktedir. Mutlaka önce kitapları okuyun, sonrasında hemen filmleri izleyin. Bir kitap, bir film şeklinde gidin.

Ek: Şöyle diyeyim, izlediğim ilk Harry Potter filmi, Harry Potter ve Sırlar Odası'ydı. 2002 yılında ilk defa tek başıma sinemaya gitmiştim. 2002 yılında 9 yaşında olduğumu da hatırlatayım. Harry Potter ve Ölüm Yadigarları kitabını sadece bir yıl önce satın aldım. Bir yıl önce 22 yaşındaydım. Görüldüğü gibi 9 yaşından 22 yaşına kadar aklımda hep bulunmuş bir eserdir Harry Potter. Hatta bu hayatta gördüğüm, iyi ki bu dünyaya gelip görmüşüm ya da yaşamışım diyebileceğim nadir şeylerden biridir. Aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi İki Kule'yi de aynı yıl izlemiştim. Bu arada nick'im de bir Harry Potter büyüsü.
  • dissendium  (08.12.16 21:48:58 ~ 21:56:23) 
@dissendium, neden önce kitap sonra film önerdiniz? ben henüz kitapları almadığımdan filmlerinin tüm serilerini bu ay içinde bitirmeyi, daha sonra kitaplarını alıp okumayı planlıyordum


  • isimsiz uye  (08.12.16 21:52:11) 
Önce kitabı okursanız okuduğunuz her şey hayal gücünüze göre sıfırdan şekillenir. Bu da kitap okumanın en önemli faydasıdır. Önce kendi dünyanızı yaratırsınız, sonra gerçekte nasılmış onu görürsünüz. Önce filmleri izlerseniz kitabı okurken zaten o sahnenin nasıl olduğunu hatırlarsınız ve kitap sizin hayal dünyanıza fazla bir etki yapmaz. Kitapları tek tek satın alın. Hepsini bir anda sakın almayın.

Edit: Rica ederim. :)
  • dissendium  (08.12.16 21:54:35 ~ 21:56:51) 
@dissendium, anladım teşekkürler. aklımda tutacağım bir tavsiye oldu :)


  • isimsiz uye  (08.12.16 21:56:07) 
ikisini de ayrı ayrı severim. harry potter evrenini küçümseyenlerden tiksiniyorum aynı zamanda. kadın gayet de 10 numara bir evren yaratmış. çok şükür ki bu sene daha da genişlemeye başladı o evren. ve bundan sonra hep böyle sürüp gidecek bu.

harry potter'ın kitapları da ayrıca değiyor tabi. ki filmlerinden çok daha iyidir. kitaplığımda sonsuza kadar duracaklardır. :)
  • matrix  (08.12.16 22:22:05 ~ 22:22:41) 
yüzüklerin efendisi serisini izledim, okumadım ama harry potter'ın serisini hem okudum, hem izledim defalarca.

filmleri her ne kadar güzel olsa da ben de önce kitapların okunmasını, sonra filmlerin izlenmesini tavsiye ederim.

ayrıca @dissendium + 1

ben geçenlerde rüyamda ruh emicilerden kaçıyordum. sonra çok da güzel bir patronus büyüsü yapıp defetmiştim hepsini. benim patronus'um boynuzlu geyikti. kaç yaşına geldim ama durum bu :D
  • m e b  (08.12.16 22:23:53 ~ 22:29:01) 
2si de muhteşem.

Yüzüklerin efendisinden tek kelimeyle destan tadı alırsın.Hem filmden hem kitaptan. Tabi kitap daha iyi. Epik ve tadı damakta kalan destansı bir roman tek cümleyle özetlersek. Defalarca okunacak cinsten.

Her ikisini de izledim ve okudum.

Harry Potter'ın zaten kurgusu başka bir olay. Ben 6-7 yaşlarımdayken ablama felsefe taşı kitabı hediye gelmişti. Elini sürmemişti. Ben 10umdayken kitabı aldım ve inan seriyi o zamandan başlayıp defalarca okudum ve her seferinde o kadar farklı yaklaştım ki. Belki de bu yüzden always'çi güruhtan kesinlikle değilim. Filmleri de kitabı tamamen olmasa da gayet güzel yansıtıyor. Eksikliği hayli fazla.

Paraya kesinlikle değiyor.
  • bloodymoon  (08.12.16 22:29:00) 
Her ikisi de izlenmeli. Ama mümkünse önce okunmalı.


  • firez  (08.12.16 22:37:24) 
Harry Potter için filmden önce kitapları okumanın bir handikapı var yalnız, en azından kendi adıma öyle, kitaplar ne kadar muazzamsa filmler bir o kadar fiyasko. Evet görsel açıdan mükemmel şekilde somutlaştırıyor o dünyayı ve casting genel olarak başarılı ama her bir filmden cinnetin eşiğinde ayrıldım. Kitap uyarlaması filmler her zaman esneklik payı bırakarak izlenir elbette ama izlediğim şey okuduğum şeye yakınsayamıyor bile, çok basit detaylar akıl almaz şekilde atlanırken gişe kaygısıyla saçma sapan şeyler ekleniyor. Teknik detaylardan da ziyade öze dair bir şeyler eksik geldi bana hep. Harry Potter'in ileride gerçekten hakkıyla tekrar çekilmesini isterim açıkçası. Bu açıdan, filmlere ergen filmi denmesine bir miktar katılıyorum. Yine de o evreni dünya gözüyle görmek için tek şansımız oldukları için hiç olmamalarından iyidir. Kitaplar içinse bir kez içine girdiğinizde parasına değip değmeme gibi bir konu aklınıza bile gelmeyecek bence. Ama ben de çocukken okumaya başlayıp bu kitaplarla büyüdüm, daha olgun yaşlarda başlamak büyüden bir şey götürür mü bilmiyorum. Tamamen götürmese gerek ama.

Yüzüklerin efendisi ile aynı tadı verir mi derseniz, ben ikisinden birbirine benzer tatlar almadım hiç. Bambaşka ama birbirinden güzel sadece. Lotr şu açıdan da iyi örnek, filmler doğal olarak kitabı birebir yansıtmıyor yer yer kayda değer farklar var ama son derece akıllıca yapılmış değişiklikler bunlar. Yani yadırgamıyorsun hiç, ben de olsam daha iyi uyarlayamazdım herhalde diyorsun. Hobbit filmleri için aynısını düşünmüyorum ama, izlemekten çok zevk almış olsam da. Bir de dipnot, filmleri küçükken kitapları hiç okumadan izlemiştim ilk tanışmam öyle oldu. Ama tam anlamıyla o evrene geri döndüğümde önce kitaplar sonra film maratonları şeklinde bir yol izledim. Kitaplar için parasına değmemesi gibi bir şey söz konusu değil yine. Ek olarak okumak için Silmarillion'u da öneririm. Ondan söz açılınca göz korkutanlar olacaktır ama açıkçası asıl üçlemeden çok daha fazla hayran olmuştum, ilmek ilmek bir evrenin ortaya çıkışını tam anlamıyla deneyimliyorsunuz resmen.

Bir miktar özendim önünüzde çok güzel deneyimler var. Sıfırdan başlayabilmek isterdim hepsine:)
  • hats  (08.12.16 22:44:35) 
ikisi kıyaslanamayacak kadar farklı dünyalar sunuyor bence.
bir kere harry potter serisinin hayranları filmlerini pek sevmez. bu nedenle sadece filmleri kıyaslayacaksan, yüzükler daha iyi.
ama alınan tat, hissettirdiği duyguların yoğunluğu, alıp bambaşka dünyalara taşıması adeta çölde vaha gibi hissettirmesi bakımından harry potter, kitap serisi olarak çok güzeldir. ancak son iki kitabı baştansavmadır ve sağlam hayranı olduğum halde seriden soğutacak kadar hayalkırıklığı yaratmıştır bende. tolkien de ise böyle bir özensizlik görmezsiniz. nakış gibidir. ama tolkien'in dünyası da çok maskülen ve iç karartıcıdır. edebi olarak yüzükler daha kaliteli de olsa, iyi vakit geçirme ve hayalgücünü doyurma bakımından harry potter daha çok zevk verir.
zaten bir kere küçük potterkafa olduysanız, tedavisi yoktur. küçükken tanışmamış birisi için 20 yaşından sonra harry potter evrenine girebilmek mümkün mü bilemiyorum. yetişkinlere hitap etme yönünden de yüzükler önde.
  • nine korkut  (13.12.16 21:49:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.